Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Monday, August 11, 2014

Selamat lahir ke dunia, anakku! Part 2

Assalamualaikum w.b.t.,


Ni sambungan ceritera kat wad lepas bersalin...

Sabtu, 19 Julai 2014: Hari ketiga di wad

Masa memula duduk kat wad, nak naik atas katil memang cuak sebab kita ni berjahit, katil lak agak tinggi. Itupun dah mintak suami tolong adjust ketinggian katil hingga ke paling minimum. Nak duduk pun bukan boleh betul2 flat atas punggung, kena macam senget sikit sebab perit rasa. Dan yang paling penting nak bangun dari katil memang kena elok2, step by step, jangan sesekali teran perut, takut kena buasir pulak nanti.

Lepas suami dan family dah kena keluar sebaik tamat waktu melawat, saya just duduk kat kerusi sebab lembut sikit berbanding tilam. Memula tu baby tido je, tapi dalam pukul 3 dia nangis. Try susukan dia (padahal susu takde lagi keluar), dia nangis jugak. Kebetulan ada nurse datang so dia suruh cek kot2 baby berak ke kencing ke. Bukak pampers (yang diberi oleh hospital), oh betullah baby berak. Penuh lak tu pampers saiz newborn tu. Ini kali kedua dia berak sebab lepas lahir tadi, nurse ada bagitau baby dah berak, masa dia bersihkan baby kot. Pastu saya lak panik sebab rupanya takde bawak wet tissue untuk baby. Try cari dalam goody bag yang pihak hospital bagi, just ada sampel2 pampers, krim ruam dan sabun mandi baby je. Lastly orang sebelah katil offerkan dia punya wet tissue, huhu. Lepas bersihkan baby baru la dia senyap. Pampers lak kena ambik sampel dalam goody bag tu sebab pampers baby yang saya bawak saiz s, terlalu besar untuk dia. Yelah dia pun halus je, 2.56 kg. Saya call mak lepas tu, rupanya memang mak takde bawak sekali bekas wet tissue tu masa hari saya nak masuk wad. Kui3...

Then terpaksa la minta suami belikan wet tissue. Minta jugak dia carikan air zam2 sebab nak bagi kat baby sementara susu badan belum ada. Masa suami melawat petang tu, kedengaran pulak nafas baby macam berbunyi, seolah2 ada kahak atau hingus yang menyekat nafas dia. Kitorang tanya kat doktor, then doktor bawak baby masuk satu bilik, diorang nak cek dan keluarkan kahak kalau ada. Tak lama lepas tu doktor hantar baby dan explain yang baby takde apa2, ok je tapi diorang pun ada sedut sikit kahak dia. Malam nanti kalau jadi lagi, boleh panggil lagi nurse untuk cek semula.

Alhamdulillah, saya tak rasa letih mahupun mengantuk lepas bersalin tu. So saya banyak spend masa duduk je atas kerusi, sambil2 tengok baby. Then orang sebelah katil kata, awak bersalin normal ke ceaser? Kalau normal, kena banyak baring, tak boleh duduk lama sangat. Kalau ceaser macam dia, kena banyak berjalan. Tapi sakitnya perut dia kata macam time nak beranak pulak. Hmmm, gitula, orang ceaser time bersalin memang tak sakit, tapi lepas bersalin tu yang merana. Dah la bila gerak kena sangat hati2 takut jahitan kat perut yang terbuka. Huhu. Then saya try baring, tapi tak boleh mengiring sebab sakit pinggang. Kena terlentang jela. Pastu lama2 dah terasa betis sakit sangat2 macam bengkak. Bila tengok memang agak bengkak pun kaki. Mungkin sebab lama sangat pegang dalam position yang sama masa kat labour room tu. Sejam lebih kot. 

Malam tu suami datang lagi sekejap, dan saya minta suami sapukan losyen Anugerah dan urut sikit kaki. Pastu pakai stokin. Baby tido je, dan start jaga lepas suami balik. Saya bagi je baby menyusu walaupun tak pasti ada tak at least colostrum yang keluar, tapi nampaknya baby macam tak puas langsung walaupun kuat dia hisap. So saya titiskan sikit2 air zam2 kat bibir dia, at least dia ada minum. Dalam masa sama saya pun minum sikit2 air zam2, dan makan kurma, doa supaya ada la susu untuk si anak. Pastu tetibe baby keluarkan air liur berbuih2, terus saya angkat dan tegakkan dia, then dia macam tersedu kot. Saya pun tekan butang emergency dan nurse datang jenguk. Saya bagitau terus terang yang saya ada bagi air zam2. Terus kena marah dengan nurse, kata jangan bagi apa2 air, just bagi susu badan. Saya kata belum ada susu badan. Nurse ajar cara picit nipple, rupanya ada je air kuning tu yang mengandungi colostrum tu. Alhamdulillah, baby dapat je rupanya, hopefully cukup la untuk hilangkan lapar dan dahaga dia.

Pukul 11 malam, saya rasa nak kencing sangat tapi tahan dulu sebab baby tengah nangis walaupun dah try bagi dia menyusu. Lama2 dah tak tahan, terpaksa letak je baby atas katil dalam keadaan dia menangis tu..pergi jugak toilet. Terpaksalah sebab nak minta tolong orang lain, masing2 pun tengah sakit dan ada baby yang tengah menangis jugak. Malam tu saya duduk pegang baby sampai pukul 1 lebih, barula dia nak tido. Aircond sejuk sangat sampai saya pun pakai jaket yang suami bagi. Rasa pipi dan hidung baby, sejuk. Badan ok kot sebab baby kena balut dengan kain bedung dan hooded receiving blanket lagi. Kesian lak kat baby, saya baringkan dia mengiring menghadap badan saya, biar aircond tak direct kena muka dia. Lega sikit hati bila baby dapat tido. Saya jela yang tak dapat tido sebab dengar baby orang lain nangis...pastu bila nak pejam mata je, teringat time lepas bersalin yang nurse korek darah beku tu. Huhu. Fobia lak jadinya. Orang depan katil saya siap tanya awal2 tadi, kak, akak boleh tido tak? Saya tak boleh tido la..teringat2 time nurse korek tu.... Haih sama la kita dik, memang horror.

Ahad, 20 Julai 2014: Hari keempat di wad

Pukul 4.30 pagi, saya kejutkan suami bangun sahur. Saya tido kejap, pukul 5.30 pagi suami datang bawa makanan. Saya mintak suami bawa bihun goreng sebab lapar. Patutnya tak boleh makan makanan bergoreng...tapi ah lantak la. Malas lagi nak start pantang beria. Hehe. Pukul 6 pagi makan bihun, pastu baring je kat katil, tak dapat tido pun. Pagi tu baby berak lagi, pun banyak jugak. Lepas nurse datang round, barula saya dapat tido kejap dalam pukul 8 - 9 pagi kot. Pukul 9 tu doktor pulak round, then nurse datang nak mandikan baby. Diorang tanya baby dah kencing dan berak ke belum. Saya kata berak dah, kencing tak pasti sebab dia berak banyak sampai penuh pampers. Then nurse bagi kain lampin suruh pakaikan kat baby, sebab senang sikit nak tengok kesan kencing. Kalau baby tak kencing lagi dalam pukul 10.47 pagi ni (24 jam lepas lahir), saya dan baby tak boleh balik lagi hari ni. Saya mesej suami, mintak sama2 doakan baby kencing pagi ni dan boleh balik hari ni jugak. Alhamdulillah, pukul 10.45 pagi doktor pulangkan baby, kata baby dah kencing banyak, kuyup satu lampin. Hehe. Boleh balik tengah hari ni. =) 

Pukul 11.45 pagi, nurse suruh pergi ke bilik sebelah sebab doktor nak cek luka dan jahitan. Tengah tunggu turn tu, jumpa balik orang katil depan masa saya duduk kat wad Kenanga 4 sebelum ni. Rupanya dia bersalin pukul 3 petang semalam. Eh, lagi lewat dari saya walaupun dia dah ditolak ke labour room hari Jumaat. Tak sempat lak nak tanya dia duduk katne selama tempoh nak bersalin tu. Takkan dalam labour room yang sejuk tu kot? Hmmm.. Dah turn saya kena masuk untuk cek luka. Doktor perempuan muda kat dalam. Sama ada sebaya saya atau lebih muda kot. Saya baring kat katil, doktor pakai glove, apply losyen putih tu dan baca Bismillah, seluk untuk cek jahitan. Ok, sakit tapi dah biasa.

Then saya tanya doktor, "Nanti nak berak camne ye doktor? Ada kena makan ubat ke?" Doktor kata, "Oh belum berak lagi ke? Em tak payah la makan ubat... banyakkan minum air, makan buah. Ok la nanti." "Err.. buah apa yang saya boleh makan doktor?" Doktor senyum, "Kalau tanya saya, semua buah saya kata boleh makan.. tapi nanti tanya la mak masing2.. ada yang kuat pantang, ada yang boleh makan sikit2.. Masa saya belajar kat India dulu, diorang takde pun pantang2 ni, makan je semua, takde apa pulak yang tak elok jadi kat diorang.." Saya senyum jela...

Balik ke katil, tengok2 suami, mak, ayah, adik, dan makngah dan pakngah saya ada datang sekali. Masing2 tengok muka baby ikut siapa, tapi semua tak dapat nak jawab. Belum nampak lagi baby lebih ikut muka mama ke papa dia. Hehe. Then ada member sekolah kitorang lak datang melawat dan bagi hadiah untuk baby - set bantal. Borak2, tak lama lepas tu nurse datang bagi vitamin dan ubat luka, dan suruh suami settlekan bil, RM 41. Lepas settle, suami tolak saya atas kerusi roda, yang lain tolong bawakan barang2. Hehe. Sebelum keluar siap kena tulis nama pesakit dan nombor plat kereta yang saya dan baby naik dekat guard. Nak elakkan kes culik baby la kot. Naik kereta, mak saya yang pegangkan baby. Cepat2 tuju ke kedai untuk cari susu formula untuk baby. Nasib baik botol susu dah beli hari tu.

Suami belikan susu Enfalac, RM 50++. Balik rumah, cepat2 buat susu untuk baby. Kejap je dia habiskan 60 ml susu tu. Laju gila hisap, lastly dia letih dan tertido. Sedih tengok, mesti dia lapar dan haus sangat sebenarnya. So sementara tunggu susu badan ada, terpaksala bagi susu formula dulu. Susu badan ada selepas berurut dengan bidan, tapi itu kita cerita next time. =)

So far, tips dan pengalaman bersalin:

- nak masuk wad, pastikan lengkap semua barang ibu dan baby, jangan jadi macam saya, siap terlupa wet tissue untuk bersihkan baby lepas dia berak/kencing. Tak semestinya nak bawak semua barang banyak2 naik wad, tapi at least ada standby dalam kereta bila diperlukan.

- ada sesetengah hospital kerajaan mungkin perlukan kita bawak sendiri cawan, termos, pinggan dan sebagainya. Alhamdulillah, hospital Temerloh dah sediakan semua tu, kecuali sudu. =)

- untuk lebih keselesaan, bawa bantal sendiri. Nasib baik suami ada bawakan bantal sebab asalnya saya terlupa nak bawa dari rumah mak. At least boleh buat peluk atau sendal belakang kita masa kita tidur mengiring ke...dalam menahan sakit tu mesti lega sikit kalau tempat baring kita selesa.

- jangan lupa bawa kain basahan untuk mandi. Sebab semua tandas dan bilik mandi tak boleh kunci, in case papehal jadi kat pesakit masa kat dalam tu boleh la orang tolong cepat. Kat wad yang saya duduk tu, pintu shower siap tak boleh tutup rapat lagi.

- pada saya, sakit bersalin ni insyaAllah kita boleh tanggung. Paling sakit ialah contraction yang dekat2 time nak meneran. Masa meneran dan nak keluar baby tu dah tak rasa sakit sangat dah. Just rasa macam ada benda besar nak keluar. Berdoa banyak2 minta Allah mudahkan urusan kita dan beri kita kekuatan =)

- InsyaAllah, air selusuh yang suami buatkan boleh bantu mudahkan lagi... Dalam kes saya, dari tengah hari Khamis sampai petang Jumaat bukaan 3 cm tak berganjak, lepas minum air selusuh yang suami buatkan (dan jugak doa2 daripada seluruh ahli keluarga kami), esok pagi terus jadi bukaan 6 cm. Lepas tu tak sampai sejam duduk dalam labour room, dah selamat lahirkan baby. Alhamdulillah... =D

Sekian untuk kali ni... wassalam...


No comments: