Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Sunday, November 15, 2015

Selamat datang Baby No 2

Assalamualaikum,

Dah lama sangat2 tak berblog. Sebab takde masa nak berlama2 dengan internet sejak ada baby. Hehe.

Kali ni nak update pasal Baby No 2. Eh? Update Baby No 1 dulu pun tak abis lagi sebenarnya. Hihi. Memandangkan kedua2 baby sedang tido, boleh la berlama2 taip kat henset. Nak guna laptop, laptop dah nazak. Huhu.

Macam mana tau mengandung yang kedua?
Ok, sebenarnya pregnant yang kedua ni macam dah boleh agak sebelum buat pregnancy test. Masa tu, pada bulan Januari 2015, Baby No 1 baru berusia 5 bulan lebih dan diserang demam panas. So saya stop makan jamu yang diamalkan hari2 sebab takut tambah panas ke baby yang menyusu badan. Lepas baby sembuh dalam masa seminggu, saya pulak demam. Bila saya sembuh dari demam, saya nak sambung makan jamu tapi tengok2 masa tu kemungkinan tarikh ovulation so saya hold dulu. Takut juga kalau ada yang terlekat pastu kita makan pula jamu, lain jadinya nanti.

So bila nak sambung makan balik jamu, saya test dulu dengan test kit Guardian punya. Haha. Beli yang murah je. Bila test, ada naik dua line, tapi dua2 line samar2 je warna. Saya confuse. Ni memang warna dia samar ke, atau faulty punye ni? Kalau nak ikut warna control yang dah memang samar tu, kira positif la pregnant. Terus rasa berdebar dan pening sikit la, memikirkan alamak baby kecik lagi, dah nak ada baby kedua? Seram sejuk. Bagitau husband. Husband happy je haha. Dah boleh agak dia kata. Pergi klinik swasta untuk confirmkan, doktor scan, yup, sudah 9 minggu. Alhamdulillah.

Alahan sepanjang mengandung?
Takde sangat, kalau compare dengan yang 1st dulu. Kalau dulu, takde muntah2 ke apa, tapi pening bila bau yang kuat2, macam perfume, sabun, ubat gigi pun. Pening bila tengok nugget, daging burger, fishball. Pastu kebas tangan dari 5 bulan sampai lepas bersalin. Tapi kali ni Alhamdulillah, takde semua tu, cuma eczema jadi teruk especially kat pelipat lengan. Sapu krim doktor bagi pun tak sembuh gak. Amalkan sapu vco Tanamera dan Jerslin Oil je sebab selamat kalau terkena baby. Eczema berlarutan sampai lepas bersalin sebab musim panas kot.

Kronologi kelahiran:
Baby kali ni overdue jugak. Due 20 Oktober 2015, sama tarikh dengan birthday aki dia, tapi dia tak mau keluar lagi. Takpela, kakak dia pun overdue 5 hari. Asalkan jangan sampai mama kena induce sudah la..heheee. Start minum air selusuh dengan harapan baby dapat keluar cepat2, tapi tersedar bila suami ingatkan, air selusuh tu air je, jangan sandarkan pada air tapi doa pada Allah. Yup. Selalu buat solat hajat dan amalkan ayat2 mudahkan bersalin.

Bila dah overdue kena pergi klinik hari2 lah pula. Bagitau nurse, tahun lepas overdue jugak, takde pun gi klinik hari2. Nurse kata yeke, tahun lepas nurse lupa nak cakap kot. Patutnya memang kena datang hari2, cek air kencing dan cek perut. Takpelah redha je berulang ke klinik hari2. Demi keselamatan dan kesihatan ibu dan baby kan.

Pada hari ketiga overdue iaitu Jumaat, start turun tanda bersalin. Masa tu tengah mandi sebelum solat Maghrib, tengah gosok gigi then ternampak lendir bercampur darah kat lantai. Sebab dah bercampur dengan buih sabun dan buih ubat gigi kat lantai so confuse jap, ni turun tanda ke atau air liur + darah sebab gosok gigi? Sebab takde rasa sakit ke lenguh pinggang ke so saya abaikan dulu. Dah hampir siap mandi, ada lagi lendir macam tu so confirm la turun tanda ni. Maklumkan pada mak. Masa tu kebetulan suami dan mentua pun ada so semua sekali pun dimaklumkan la. Mesti semua happy and berdebar hihi. Saya je yang rilek lagi sebab takde rasa sakit apa pun. Suami tanya nak pergi klinik bila? Saya kata tunggu sakit la. Kang rugi je cek jalan banyak kali..hehe.

Tido malam tu memula rilek je, tapi pukul 4 pagi rasa sakit macam angin penuh kat perut. Kejut suami mintak urutkan dengan minyak yu yee + minyak panas Afiat sebab nak buang angin. Tak nak la sakit angin + contraction nanti. Seksa woo. Suami banyak kali sendawa tapi sakit saya berkurang sikit je. Pukul 6.30 pagi start sakit contraction. Pukul 7 pagi mintak mak panggil tukang urut dekat baris umah kitorang, sebab dah serik sakit angin + contraction yang dialami masa anak 1st dulu. Harap2 kali ni boleh la singkirkan semua angin yang mengganggu huhuhu.

Tukang urut pun start rasa2 perut, dia kata kepala baby dah masuk betul2 kat jalan dia, hari ni jugak bersalin jangan risau. Yang angin tu tak semua boleh keluar, sebab ada yang sekali dengan baby dari awal mengandung dulu so dia tak boleh usik. 

Ok takpela tu, nak buat macam mana kalau angin tak nak keluar jugak kan. Lepas berurut tu mandi, then makan nasi panas. Letak beg dalam kereta, pukul 9 pergi klinik nak cek jalan. Nurse kata, kalau dah sakit pergi hospital terus takpe, sebab dah anak kedua. Anak kedua ni biasanya cepat. Cek bukaan 4cm. Nurse suruh naik ambulans. Suami ikut belakang ambulans nanti.

Pengalaman pertama naik ambulans; em best jugak sebab kerusi dia best. Saya duduk kat kerusi depan sekali bahagian penumpang belakang, kalau duduk kerusi belakang sekali memang melambung la, mau terberanak terus dalam ambulans. Ada sorang sister dan sorang staff nurse ikut, serta ada sorang pesakit budak perempuan umur 8 tahun. Dia demam dan ada asma. Sian tengok dia baring atas katil.

Sampai kat hospital, daftar kat dewan bersalin. Oh ye masa ni dah pakai kain batik, in fact dari rumah tadi dah pakai sebab teringat pesanan nurse masa bersalin 1st dulu, lain kali datang daftar wad bersalin kena pakai kain batik. Buat CTG, lepas tu datang 2 orang doktor perempuan muda cek jalan. Dua2 cek rasa sakit. Yang memula tu boleh tahan lagi, tapi dalam hati adoi sakitnya, jauh beza compare dengan nurse kat klinik tadi. Doktor yang kedua pulak cek, lagi sakit sampai saya tersentak dan kaki bergerak2 tahan sakit. Tangan memang dah genggam cadar katil dah.

Then tetibe doktor tu amik satu stick then cucuk kat bawah tu, tersalah cucuk sebab saya tengah bergerak sikit. Saya terjerit sikit sebab memang sakit. Doktor tu pun marah, "Puan ni jangan la gerak2! Kan saya dah tersalah cucuk! Nak pecahkan air ketuban ni." Saya fikir dalam hati, aik, kenapa pulak nak pecahkan ketuban? Blur sebab takde penerangan. Dah la tak bagitau awal2, patutnya dia bagitau la puan duk diam, saya nak pecahkan ketuban sebab bla3... kita ada hak untuk tau apa yang berlaku pada diri kita.. lagipun saya bukannya dalam keadaan urgent yang sampai doktor tak boleh nak explain kejap sebelum buat apa2. Anyway, saya pasrah jelah. Doa dalam hati moga semuanya baik2 je.

Kemudian datang sorang doktor lelaki nak amik darah kat tangan. Saya tanya kenapa, sebab masa bersalin dulu takde pun amik darah. Doktor tu kata sebab takut ada risiko pendarahan banyak, so ambil darah untuk buat stok darah dalam blood bank. Em, apa2 jelah...janji kita tau reason nak cucuk ke, apa2 yang dia nak buat ke.. 

Lepas habis CTG, nurse suruh masuk labour room. Saya pun fikir, wah ini dah bagus, cepat sikit saya masuk labour room. Harap2 cepat jela bersalin. Saya mintak nak pakai seluar bersalin Mamapride yang baru beli, Alhamdulillah nurse bagi je pakai. Tudung dan spec pun tak cabut. Sambung CTG lagi, saya mintak mengiring ke kiri. Alhamdulillah dapat. Zikir banyak2 especially masa datang contraction. Tak lama pastu saya rasa macam nak buang air besar. Susah hati dah takut terberak masa bersalin. Saya mintak kat nurse nak buang air kat toilet. Of course la nurse dah tak bagi kan. Nurse kata takpe dia akan korek. Rasa nak teran, teran je. Erk malu sungguh rasa tapi kalau dah nak terbuang air besar mana boleh tahan kan. Teran aje, lepas dah habis, banyak kali mintak maaf kat nurse. Huhu. Sian nurse macam2 keje yang geli kena buat demi patient. Nurse kata takpe, kami dah biasa..ramai je yang macam ni.. nurse cek bukaan dah 6cm.

Then ada nurse tanya nama suami. Saya dah happy sebab kalau nurse tanya tu maknanya nak panggil suami masuk. :) Suami saya masuk then kami ditinggalkan berdua je dalam tu sebab labour room hari tu penuh, staf kat dewan bersalin tak cukup. So diorang berkejar ke labour room yang mana baby dah nak keluar..hehe. Saya mintak suami tolong gosok2 belakang pinggang, rasa lega sikit bila sakit datang. Pastu curi2 minum air, mintak suami amikkan air sebab tekak dah kering dok tarik hembus nafas ikut mulut. Kalau ikutkan nurse tak bagi dah minum. Tapi ni setakat nak basahkan sikit tekak je, bukan dahaga pun sebenarnya. Sebab kalau kering tekak kang mula rasa loya nak muntah lak kan.

Pastu doktor yang pecahkan ketuban tadi masuk. Cek jalan, masih 6cm. Dia pun kata, "Ni baru 6cm, tahan la sikit. Jangan teran lagi. Nanti masa nak beranak jangan ngade2 angkat punggung. Koyak rabak bawah tu nanti baru tau." Cakap sambil berjalan dan tak pandang pun kat kita. Nada suara sombong dan ayat pun rasa kurang ajar. Suami saya dengar pun dia rasa bengang. Lepas doktor tu keluar baru saya bagitau suami yang dia pecahkan ketuban tadi. Saya memang rasa nak marah betul tapi sedapkan hati jela, cakap kat suami, takpe, dia buat gitu dengan patient, tengok pulak time dia beranak nanti macam mana. What you give you get back kan..

Dalam 5 minit pastu, rasa nak teran sangat, panggil nurse. Nurse kata 6cm lagi, pastu dia kata nak masukkan ubat induce. Saya dan suami terkejut la dengar. Kitorang tanya, "Nape nak induce?"

"Sebab nak cepatkan bukaan.."

"Boleh tak kalau tak induce? Saya takut tak tahan sakit. Lagipun skang dah 6cm. Tak boleh ke tunggu je sampai 10cm?"

"Tak boleh la puan sebab ni arahan doktor. Sebab tadi dah pecah ketuban kan. So memang kena induce untuk elak baby lemas, nanti kalau tak induce takut kena operate pulak kalau jalan tak bukak habis."

"Itula tadi saya tak faham kenapa doktor tu pecahkan ketuban..." Hati dah rasa geram kat doktor tu.

Nurse kata, "Oh tadi sebab mula2 buat CTG doktor tengok jantung baby macam tak berapa cantik, sebab tu dia pecahkan ketuban. Bila repeat CTG tengok-tengok dah ok..."

Em, pasrah lagi. Nurse masukkan ubat induce ikut drip. Saya doa je moga tak jadi pape mudarat especially kat baby. Dalam fikiran dah terbayang kalau la aku kena operate pulak memang la doktor tu...tak pasal2 je. Yang dia rushing pegi pecahkan ketuban dah kenapa..haihhh...

Lebih kurang 5 minit pastu saya rasa sakit sangat2 dan suami teruskan lagi gosok2 belakang pinggang (kesian dia lama sangat dia gosok..mesti lenguh jari2 hehe).. then cepat2 suruh suami panggil nurse sebab saya dah terteran. Rasa macam baby dah nak keluar betul dah. Huhu. Nurse masuk, then dia pun kata ha tak sempat pun ubat induce jalan, dah boleh teran dah... teran 3 kali, Alhamdulillah pada jam 1.27 p.m. selamat lahirkan baby girl, berat 2.90 kg. Nurse letak baby atas perut saya, then dia suruh suami terus azan dan iqamatkan baby kat situ je. Senang katanya. Then suami dah kena keluar, tak boleh tengok waktu jahit. 

Sorang nurse yang lain bawak baby untuk dibersihkan, then nurse yang sambut kelahiran tadi yang jahit. Saya tanya banyak ke kena jahit. Dia kata dalam tak koyak, jahit luar je, tapi panjang koyak. Saya pun fikir, tadi rasanya takde pun angkat punggung. Confuse jugak camne boleh jadi koyak banyak. Tapi takpelah asalkan dah selamat bersalin. Nurse bungkuskan uri, then suruh tanggalkan seluar bersalin tu baru dia mulakan jahit. Seluar tu pun nurse bungkuskan. Kali ni nurse jahit sambung terus dari hujung ke hujung sebab dia nak cepat. Nak kena cover labour room lain lak. Sian dia. Huhu.. 

Jahit kali ni cepat tapi kekurangan dia bila nak berak kena extra careful, sebab kalau terbetas jahitan memang terbukak sume. Kalau yang dulu jahit lama tapi jahit satu satu, means satu line, matikan. Next line, matikan. So kalau tengah berak, terbetas satu, yang lain ok lagi. Tapi jahit macam mana pun memang cuak le nak berak. Pastu yang kali ni takde pulak pengalaman ngeri korek darah kotor macam dulu. Huhu. Yang kali ni lepas uri keluar, nurse terus jahit then dah siap jahit tu dia tekan2 perut bagi darah keluar.

Dah siap sume, nurse kata dalam 2.30 nanti ada doktor akan tengok luka dulu, pastu baru boleh naik wad. Ok..tunggu punya tunggu, lapar la pulak. Nasib baik ada guard bawakkan bekal makanan yang suami saya belikan. Dia letak kat kerusi, agak jauh la dari katil. Saya turun katil, jalan dalam 4 langkah kecik2, ambil air soya dan roti cheese. Balik ke katil, minum air soya je dulu. Rasa pening. Pastu tertidur. 

Bangun pukul 3.30, makan roti lak sebab lapar. Tapi mampu makan 3 kali gigit jek. Tak larat lagi perut nak tampung kot. Rasa macam ngilu gitu. Baby tengah tido dalam baby cot, mesin pemanas baby tu pulak asyik berbunyi tak taula nape. Saya nak tido sebab pening tapi tak boleh sebab bising bunyi mesin tu. Nurse pulak takde nak panggil. Sekali sekala ada nurse datang tutup bunyi then bila tanya dia takpe ke bunyi lama, dia kata takpe biarkan je. Tak sempat lak tengok nurse tekan butang mana nak tutup bunyi tu. Bukan apa, sian kat baby jugak yang tengah tido, lama dengar bunyi bising.

Tertido lagi, then last2 pukul 4.30 baru ada doktor datang cek. Dia cek luka, then key in data, tanya2 sket.. muka penat dah doktor tu. Datang nurse kena sound, doktor ni dah asar baru datang. Sian patient lama tunggu. Doktor tu buat bodoh je, muka takde reaksi pape. Selama menunggu tu 2 kali jugak la saya pergi toilet buang air kecik. Sejuk kot dalam labour room. Tu pun selimut 2 lapis dah.

Pastu pukul 5 datang nurse bawak kerusi roda, tolak saya keluar tapi menunggu jugak kat luar labour room. Tengok staf sume berlari2 dari satu labour room ke labour room lain. Bukan la lari pecut 100m tapi lari2 anak la orang kata. Sementara tunggu tu, terdengar nurse2 jerit kat labour room sebelah, "Jangan kepit kaki! Jangan angkat punggung!" Berulang2 kali jerit. Bukan seorang, rasanya 3-4 orang jerit2 kat patient tu. Sampai ada ayat, "aku kata jangan angkat punggung tu jangan angkat la! Bukak lagi kaki tu!" Jerit tahap nak pecah suara dah. Saya dengar, tetibe rasa sedih then nangis kat situ. Yela, kita pun masih ingat lagi sakit bersalin tadi, rasa sedihnya jadi patient tu, dah la sakit nak beranak. Kena pulak tengking2. Sayu rasa. Lahir je baby tu, agak besar la, 3.5 kg. Mungkin anak sulung, dan mungkin sakit sangat kan.. sakit bersalin ni lain2.. ada orang rasa sakit sangat, ada orang mudah je...

Dalam pukul 5.30 p.m., baru la ada nurse datang tolak ke wad. Tu pun berkejar2 sebab ada beberapa orang lagi tengah menunggu untuk masuk wad. Kalau dulu dapat dalam bilik sebab tak ramai orang, kali ni duk luar bilik, tapi ok la sebab masih 4 orang setiap bahagian. Saya prefer duk luar bilik sebab tak sesejuk dalam bilik. Malam tu, siap ada beberapa katil tambahan, punya la ramai orang bersalin hari tu. 24 Oktober 2015. Sama birthday dengan Sultan Pahang hehe.

Petang tu mula2 suami je ada hantarkan beg2 baju. Kesian kat dia tertunggu2 bila nak masuk wad. Silapnya saya tak mintak handset dekat suami awal2. Kalau tak boleh jugak saya inform dia sementara duk dalam labour room tu. Hmm.. takpe2 next baby kena ingat nak suruh suami tinggalkan henset kat saya sebelum dia keluar labour room heheh..

Lepas hantar beg dan cium2 baby, suami turun bawah untuk jaga anak sulung, then mak ayah serta mentua pula naik atas tengok baby. Saya makan nasi yang suami belikan tengah hari tadi. Dekat2 nak habis waktu melawat tu mak balik dulu sebab nak uruskan uri cepat2. Mak mentua tunggu lagi sehingga ada pengumuman waktu melawat berakhir =)

Baby ok je tido, kadang2 je menyusu cuma masalahnya susah nak sendawakan dia. Bila dah lama sangat try tak sendawa jugak saya pun dah tak larat, letak je baby yang dah tido. Tengah2 tido dia muntah air kuning. Terus tekan butang kecemasan. Nurse datang, urut2 belakang baby. Saya tak pandai dan tak yakin nak tiarapkan baby atas tangan macam tu. Nurse kata ni sebab kes tak sendawa lepas menyusu. Air kuning yang banyak tu antaranya air ketuban yang baby ada minum sebelum ni.. oohh.. baru tau. Malam tu baby dah kencing. Alhamdulillah, boleh la keluar esoknya InsyaAllah. Baby dah berak awal2 lepas lahir tadi. 

Perut saya pulak sakit sengal2 ngilu2 gitu sejak lepas keluar labour room tadi. Pastu start tengah malam dah makin sakit. Esok paginya memang sakit macam contraction nak bersalin tu. Macam tengah tunggu nak beranak semula pulak. ;(  Ni la rupanya yang orang kata sakit rengat lepas bersalin. Memang sakit. At least sakit nak bersalin tu kita sanggup hadap sebab nak keluarkan baby. Ini baby dah keluar, lagi sekali sakit memang nangis laa..huhu. Masa doktor round wad pukul 9, bagitau doktor ada sakit rengat. Doktor kata oh bagus tu sebab menandakan rahim kita tengah kecut. Kalau tak tahan sakit boleh mintak ubat tahan sakit kat nurse.

Tengah hari tu, sebelum kuar wad mintak ubat kat nurse sebab tak tahan sakit. Nurse pun bagi 2 biji panadol. Ingatkan nak bagi sepapan ke kan, hehe. Balik rumah, anak sulung mintak didukung, tapi saya tak sambut la, mana boleh lagi.. terus dia merajuk sampai malam. Buat tak tau je kat saya. Haih sedih rasa. Kesian kat dia sebab tak pernah lagi berpisah dengan dia walau semalaman. Malam tu jugak mintak nak berurut sebab nak legakan cepat2 sakit rengat. Tukang urut kata kena banyak bertungku bagi darah ketul2 keluar, bagi rahim cepat kecut. Tapi sakit rengat ni akan ada beberapa hari, tak terus hilang. Rasanya dalam 5 hari jugak baru hilang betul2 rengat tu. Masa sakit tu tak boleh buat apa2, baby nangis nak menyusu terpaksa biarkan dulu. 

Okey setakat ni dulu, baby dah terjaga. Ada masa kita sambung cite baby kuning lak. Bye!

Tuesday, February 17, 2015

Giveaway: Adam Isyraf Turns 2 Giveaway!

Assalamualaikum,

Jom join giveaway ni..hadiah2nya berupa produk Shaklee. Hehe...mana tau ada rezeki kan.

Klik banner di bawah:


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 28 Februari 2015.

=)


Wednesday, January 28, 2015

Baby and me: 3 - 4 bulan

Assalamualaikum,

...sambungan perkembangan dan pengalaman2 pertama dengan baby...

Pertumbuhan baby
3 bulan 
Berat: 4.5 kg
Panjang: 57 cm
Lilitan kepala: 37 cm


4 bulan 
Berat: 5.1 kg
Panjang: 63 cm
Lilitan kepala: 38 cm

Penyusuan
Mula2 saya masih lagi campur susu untuk baby; susu badan dan juga susu Enfalac tu. Sebabnya, nak habiskan susu formula, mahal la nak buang je...lagi satu sebab bila bagi susu badan je baby asyik nangis... tak tahu nak buat macam mana supaya dia berhenti menangis. Bagi susu formula baru dia boleh diam dan tido. Pening juga camne nak hentikan susu formula kalau macam ni.

Tapi satu hari masa dia berumur 3 bulan setengah, tiba2 dia berak 6 kali sehari. Risau saya sebab takut saya ada salah makan ke. Saya call mak, mak kata stop dulu susu formula takut dia tak sesuai. Eh, macam mana pulak boleh tak sesuai sedangkan itu susu yang sama dia minum sejak lahir? Tapi takpela saya stop je dulu. Tapi sampai 3 hari dia masih berak 5-6 kali sehari so saya keep on bagi susu badan jela. Saya kurang risau sebab baby takde nangis sangat pun, najis dia pun takde warna pelik daripada biasa, dan paling penting dia memang menyusu banyak walaupun berak banyak  kali. Kalau dia kurang menyusu, itu kena risau sebab takut dia dehydrated.

Lepas tu dia dah ok sket, berak 2-3 kali je sehari so saya try bagi semula susu formula (baki setengah kotak lagi). Dia dah tak nak susu formula dan juga puting botol susu. Buang aje susu setiap kali buat. Lepas tu puting yang pacifier tu pun dia dah tak nak. Ok la happy jugak sebab dah boleh stopkan susu formula. =)

Pergerakan
Masa baby berumur 3 bulan setengah jugak, dia ada cuba nak balikkan badan/meniarap tapi tak berjaya. Ada jugak beberapa kali saya tolong tapi macam tak berhasil je nak ajar dia buat sendiri, so saya tak nak tolong dah. Biar dia pandai sendiri la nanti. Lepas tu lama pulak dia macam putus asa..tak nak cuba dah meniarap.

Corak tidur
Saya balik Kemaman bila baby hampir 3 bulan. Masa duduk rumah mak dulu bising dengan budak2 yang mak jaga, tapi dia boleh tido lena kalau bising. Kalau sunyi dia tak lena tido. Lepas balik Kemaman, rumah sunyi, dia ok pulak. So dah terbalik. Sunyi baru boleh tido. Kalau ada satu bunyi pun, misalnya bunyi potong carrot kat dapur, dia terbangun. Tengok tv pun kena slow gile time dia tido.

Start umur 4 bulan baby dah makin kurang tido siang. Mula2 dia biasa bangun pagi pukul 8.30, mandi, menyusu, tido balik pukul 10 - 12 tengah hari. Tido ni pun biasanya ada terjaga nak menyusu. Pastu main2, pukul 2 - 4 lak dia tido. Main2, mandi, pastu petang dekat maghrib kang mula la nak tido lagi. Tak bagi tapi nangis2 nak tido. Pastu dalam pukul 9 malam dia bangun. Main2 dengan dia, pukul 12 ke atas baru dia tido semula. Dan dia jenis suka tahan mata. Ngantuk, gosok2 mata sume, puas didodoi sampai kita ni jadi buai dia (sebab tak nak ajar dia tido dalam buai kononnya hihi) tak mau jugak tido sehinggalah dia memang betul2 ngantuk.

Lama2 bila dah 4 bulan lebih, dia bangun lambat sikit dalam pukul 9.30 - 10 pagi. Lepas mandi, menyusu, nampak macam ngantuk la tapi sampai kul 2 petang belum tido lagi. Tido atas tangan je sebab dodoikan dia..time letak kat tilam dia memang bulat terus mata dan sengih2 pulak. Bila jadi macam ni memang tak keruan sikit sebab kita tak boleh buat kerja. Dia nangis beria bila saya bangun pergi dapur/toilet. Padahal dia nampak je saya kat dapur. Mula2 tu saya pergi juga layan dia tapi last2 saya biarkan je nangis. Kalau tak, tak dapat makan dan solat la mama...huhuhu..

Suara dia menangis kuat. Sampai jiran sebelah selalu wassap tanya, baby tak sihat ke? Hehe. Jiran pun boleh dengar, inikan pulak kita yang duk dekat dengan dia. Bingit telinga tau.=p

Pastu kang petang kul 5 baru nak tido. Papa balik keje nak bawak dia pusing taman depan rumah, dia tido lagi sampai kul 6. Rutin tido selepas maghrib tetap ada, tapi dia singkatkan waktu tido; setengah jam je paling lama. Kalau dia tido kul 8, tepat 8.30 dia bangun walaupun takde satu bunyi bising pun. Tiap kali nak bagi tido tu kemain susah. Siap susukan sambil bawak berjalan pusing2 ruang tamu. Bila dah berjaya letak dia tido kat bawah tu baru lega. Lenguh pinggang, belakang, lutut...huhu. Mak kata hei jangan ajar anak tido gitu, nanti teruk badan. Tapi nak buat macam mana? Sian dia tak tido2. Sian gak kita tak dapat buat kerja. Buai? Biarlah dulu. Saya yakin still boleh train baby slow2 untuk tido tanpa buai. InsyaAllah.

Lawatan ke klinik
Pergi klinik macam biasa timbang, ukur pertumbuhan badan, cucuk vaksin. Tapi masa 4 bulan takde cucuk. Lega. Hehe. Bukan apa, cuak juga nak pegang peha baby sebab dia makin kuat tendang2. Nurse pun kata, dia ni nampak kecik tapi tenaga kemain lagi..kuat betul.


...to be continued...

Baby and me: 0 - 2 bulan

Assalamualaikum,

Entri ni just nak share perkembangan baby.. dan pengalaman2 pertama dengan baby =D


Tarikh lahir baby: 19 Julai 2014

Waktu: 10.47 pagi
Jantina: Perempuan

Lepas balik rumah mak saya, suami laporkan kelahiran kat klinik kesihatan. Kena inform jugak kat klinik yang kat Kemaman supaya diorang tau dah bersalin. Hari ketiga iaitu Isnin, terus datang 3 orang nurse ke rumah. Tapi nurse datang lebih kepada nak cek mak baby sebenarnya. Hehe. Especially cek luka jahitan. Pastu cek keadaan baby, ada kuning tak. Esoknya hari keempat pun nurse datang lagi cek. 

Pertumbuhan baby
Hari pertama
Berat: 2.56 kg
Panjang: 49 cm
Lilitan kepala: 31 cm

Hari ke-8
Berat: 2.75 kg
- Lawatan patutnya hari ke-10 tapi sebab hari ke-10 tu raya pertama, maka nurse datang pada hari ke-8. Berat dah agak naik banyak sebab dia kuat menyusu, kaki dan tangan pun dah nampak ada isi. Kalau tak sebelum ni alahai halus je, kulit pun ada kedut2 sikit.

Hari ke-20
Berat: 3.30 kg

1 bulan
Berat: 3.46 kg
Panjang: 53 cm
Lilitan kepala: 37 cm

2 bulan
Berat: 4 kg
Panjang: 54.5 cm
Lilitan kepala: 37 cm

Penyusuan

Seperti diceritakan sebelum ni, baby dah campur susu formula iaitu pada hari kedua dia sebab susu tak keluar lepas bersalin. Yang keluar cuma air kuning aje walaupun dipicit. Bagi susu Enfalac Step 1 seperti yang dicadangkan oleh seorang nurse kat situ memandangkan susu badan masih tak keluar dan ramai kata Enfalac bagus untuk budak yang kena kuning. So bagi jela walaupun tak kena kuning, hehe. Saya bagi ikut keadaan, bukan tiap2 hari pun. Ada la seminggu 3-4 kali kot bagi susu formula sebab dia kembung, maybe saya ada salah makan/kalau saya makan lambat perut saya pun masuk angin. Pernah ada 2 hari saya kena angin medu so memang bagi susu formula jela kat baby. Takut dia pun masuk angin.

Baby keje dia asyik tido jela tapi kerap menyusu. Setiap 2 jam mesti menyusu. Pulak tu kerap gak dia terjaga sebab dia tak suka lampin basah. Baru je lepas kencing terus dia nangis, tukar lampin, diam dan tido semula. Dan awal2 ni dia kerap kencing sekaligus dengan berak. Berak pulak warna kuning, awal2 dulu kuning pekat gitu, maybe sebab dia nak kena demam kuning dah bila tak dapat menyusu lepas lahir tu. Tapi lepas susu badan keluar, dia menyusu banyak so kuning tu keluar ikut najis. Sehari semalam lebih kurang 20 helai kain lampin mak saya kena cuci. Hoho.

Lama2 dah hampir sebulan, baby dah tak kencing malam dan berak pun waktu lain, tak keluar sekali masa kencing. Tapi start 6 pagi dia akan kencing dengan banyak dan kerap macam biasa. Mak saya kata kena selalu sapu minyak gamat kat perut & ari2 dia supaya baby cepat berhenti kencing malam. Selalunya saya sapu minyak gamat pastu sapu pulak minyak yu yee supaya dia tak kembung.

Baby kerap muntah jugak walaupun dah sendawakan dia, maybe sebab banyak sangat minum susu dalam satu masa. Ada 3-4 kali masa dia belum umur sebulan, baru lepas sendawakan dia tiba2 dia muntah siap terpancut keluar dari mulut. Sian dia. Tapi tak reti gak nak stopkan masa dia tengah menyusu, kalau dah baby nak menyusu banyak, saya bagi je sebab kesian..mana tahu dia memang haus dan lapar ke kan. Hmmm...saya kena belajar lagi bab ini.


Satu lagi, baby kerap gak kentut. Bagus la kan sebab takde la kembung perut kalau kerap kentut. Tapi ada sekali tu masa tengah menyusu, tetiba dia kentut kuat, saya pun terkejut sangat, nasib baik tak terlepas baby. Rasa macam ada benda meletup kat riba, hoho. Budak 3 tahun yang mak saya jaga, Umar namanya, dia terus tutup telinga dan cakap, "Ohh..what a sound!" Haha.

Mandikan baby
Saya pertama kali mandikan baby bila dia dah hampir sebulan. Takut nak pegang masa mandi sebab kecik sangat, takut dia sakit kalau salah cara pegang. Mak saya jela yang mandikan, kat sinki je senang, letak cebok berisi air suam kat tepi sinki. Baby masa awal2 ni penakut orangnya, gayat kot sebab kalau angkat dia dari tilam kena slow2, berjalan pegang dia pun kena slow2 sebab dia macam cuak je kalau kita gerak laju sikit macam biasa. Bila jalan laju sikit mula la dia rapatkan tangan ke dada dia dan bengkokkan lutut sampai kaki rapat ke punggung dia. Comel je, macam anak kucing. Haha. Tapi sian la sebab dada dia pun berdegup laju bila cuak. Maka kena beringat supaya slow je bila bawak dia, hehe.

Tali pusat baby luruh pada hari ke-7. Sian gak tengok baby sebelum tali pusat luruh sebab rasa macam sakit je...tali pusat tu disepit dengan satu sepit yang agak panjang so cuak sangat bila nak pakaikan lampin, sapu minyak kat perut, tanggal baju dan sebagainya. Bila dah luruh tali pusat tu rasa lega sikit.


Potong kuku
Pertama kali potong kuku baby masa dia umur sebulan lebih. Berjaya! Mula2 ketip kuku dia tengok2 eh, lembutnya kuku baby. Tapi tetap tajam untuk kulit baby terutamanya kulit muka dia. Potong masa dia tengah tido. Mak saya tak bagi potong kuku masa baby tido asalnya, sebab orang tua2 kata kalau potong kuku masa anak tido nanti anak jadi degil. Saya buat tak tau jela. Apa kaitan? Huhu. Rasanya potong waktu tido lagi selamat sebab tangan tak bergerak2 kan. Masa ni kuku tangan je kena potong. Kuku kaki belum panjang lagi.

Kali kedua potong pulak seminggu lepas tu. Tragedi berlaku. Masa ketip kuku kat ibu jari kanan dia, terkena isi. Berdarah sikit. Dia tengah tido masa tu, dia terkejut kejap, muka berkerut dan bunyi suara sikit, pastu tido semula. Aduh siannya baby. Lepas tu saya dah takut nak ketip kuku rapat sangat dengan isi.

Bersunat
Kitorang hantar baby bersunat kat klinik swasta pada Jumaat, 5 September 2014. Tu pun dah kira lewat gak. Kononnya orang tua2 tak bagi sunat masa dalam pantang, padahal rupanya takde masalah pun kalau sunat dalam tempoh 40 hari tu. Lagi bagus sebab dia tak rasa sakit sangat. Nanti dah besar lagi payah sebab dia dah rasa sakit dan boleh terajang sana sini. Huhu.

Lawatan ke klinik
Pertama kali ke klinik kerajaan pada 19/8/2014, umur sebulan. Masa sebulan ni kena cucuk vaksin Hepatitis B dos 2. Dos 1 dah diberi masa lepas lahir, sekali dengan BCG. Masa sebulan ni cucuk saya dah tak ingat baby nangis ke tak. Rasanya nangis kejap, bila angkat dukung dia terus senyap.



...to be continued...