Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Wednesday, August 6, 2014

Selamat lahir ke dunia, anakku! Part 1

Assalamualaikum w.b.t.,

Alhamdulillah... Baby keluar menjengah dunia akhirnya, hehe. Gembira tak terkata. Syukur. (^_^)

Selamat datang puteriku... Allah dah tetapkan dia keluar pada 19 Julai 2014, jam 10.47 pagi. =D

Setiap orang ada pengalaman masing2 bila mengandung dan bersalin ni. Memula dulu awal2 mengandung, cuak juga memikirkan macam mana pula keadaan saya bila bersalin. Last2 dah hujung2 dekat tarikh tu dah tak rasa apa. Then bila overdue lagi tak rasa takut nak bersalin, malah nak je dia keluar cepat2 sebab semua orang dah tak sabar. Minggu sebelum due tu isteri kepada seorang sepupu saya dah bersalin, walhal due dia 16 Julai. Saudara-mara call tanya keadaan saya macam mana. Takde tanda nak bersalin lagi ke? Belummm...hoho.

Then pada 15 Julai, seorang lagi isteri sepupu saya yang due dia 28 Julai tak silap, bersalin petang tu. Ramai saudara tanya lagi pasal saya. Haih saya dah cuak sebab kalau tak bersalin juga sehingga 21 Julai, kena pergi serah diri kat hospital untuk induce la. Huuu..tak nak kena induce. Selalu wat solat hajat dan doa supaya baby keluar sebelum tarikh tu, dan semoga takde apa masalah kesihatan baik untuk baby mahupun saya sebelum, semasa dan selepas bersalin.

Khamis, 17 Julai 2014: Hari pertama di wad

Pada 17 Julai, lepas sahur saya tido dulu sebab ngantuk, ingat nak solat Subuh pukul 6 lebih. Bangun semula pukul 6.30 pagi nak buang air kecil then ambil wuduk, tetibe perasan ada setompok lendir berdarah pada panty. Eh ni tanda bersalin ke? Happy! Tapi saya tak rasa sakit pun. Semalam pun tido elok je takde sakit pinggang ke, sakit macam nak buang air besar ke. Saya panggil mak, tanya ni kira tanda nak bersalin ke? Dah tak boleh puasa ke ek? Mak kata yelah tu...rasanya tak boleh puasa dah ni.. ha tula lewatkan lagi solat. Nanti ingat kena ganti solat Subuh hari ni punya. Oh menyesalnya tak tunggu azan terus tadi, huhu. 

Pukul 8 pagi tu terus pergi klinik dan bagitau ada turun tanda bersalin. Kecoh nurse2 situ tanya tanda macam mana, pukul berapa, then ada sorang nurse suruh pergi ke sick bay untuk check bukaan. Gulp. Ni yang seram ni. Tapi harus la hadapi juga. Pergi sick bay, then nurse suruh buka panty, dia nak cek bukaan. Dia ajar macam mana cara "buka" kaki, memula tu malu tapi dia cakap jangan tahan2 nak buka sebab nanti payah dia nak cek... nanti nak bersalin pun kena buat macam ni jugak, lagi ramai yang tengok. Huhu. Ok. Dia pakai glove dan apply macam losyen kot warna putih. Bagi licin nak masuk. Dia pun suruh saya tarik nafas masa dia nak masukkan jari. Saya tarik nafas, then rasa sakit la bila dia cek jalan tu. Sabar jelah, pujuk hati saya. Ni baru cek jalan. Belum lagi time bersalin.

Nurse kata, baru 2 cm. Dia pun suruh saya bersihkan diri dalam toilet then pergi semula ke meja doktor. Sampai kat meja doktor, doktor lak kata tak percaya bukaan dah 2 cm sebab saya tak rasa sakit. Dia kata dia nak cek sendiri sebab tak pernah lagi dia jumpa patient yang tak sakit bila bukaan dah 2 cm. Doktor lelaki lak tu. Dalam hati saya, eh doktor ni. Suka pulak cek2 jalan ye.. ada je kawan saya yang bukaan tetibe dah 8 cm tapi tak rasa sakit pun. Huhu. Redha jelah kena cek lagi sekali dengan doktor lelaki. Sakit sekali lagi. Doktor kata, "Oh betul la 2 cm. Tapi takde rasa sakit ye?" Saya geleng. Dia pun tulis2 dalam surat yang kena bagi kat hospital. "Puan ada kenderaan tak nak pergi sendiri ke hospital? Sebab kita kalau bukaan 3 cm baru hantarkan dengan ambulans." Saya cakap je ok saya pergi sendiri. "Lepas ni balik, makan dulu kenyang2, sebab takut nanti takde tenaga nak teran waktu bersalin." Ok noted.

Balik rumah, saya bagitau mak, nak kena gi hospital dah. Saya mesej suami suruh dia ambil half day la hari ni, kalau dia gerak awal2 pun rasanya takde apa lagi, sebab biasanya anak sulung ni lama nak buka jalan orang kata. Mak suruh makan, tapi saya still rasa kenyang makan nasi sahur tadi. On the way ke hospital Temerloh baru la berhenti kat Shell, beli roti krim jagung Gardenia. Makan 2 biji roti dan minum sekotak air soya.

Sampai kat hospital pukul 10 pagi, terus daftar kat bahagian dewan bersalin. Tunggu turn kat dalam tu, tengok2 ada la 3-4 orang tengah menunggu jugak. Ada yang tengah sakit2. Lama2 tunggu terasa sejuk yang amat lak aircond. Dalam pukul 11 pagi saya start rasa sakit macam senggugut tapi lebih kuat sakitnya. Sekejap je sekali datang, dalam setengah minit memula tu. Sakit macam tu datang lagi 20 - 30 minit kemudian. Nurse suruh baring atas katil, nak buat CTG, cek jantung baby selama 20 minit. Oh, baru saya tau cek jantung baby guna mesin and baring lama2 tu namanya CTG. Hehe. Lepas buat CTG, tunggu lagi doktor untuk scan dan cek bukaan. Selama tempoh menunggu tu ntah berapa kali pergi kencing sebab sejuk sangat. Pukul 12.30 tengah hari, 2 orang doktor lelaki India suruh baring dan dia scan serta cek bukaan. Baru 3 cm. Haih. Lama jugak. Orang kata 1 jam 1 cm. Ni dah 4 jam baru tambah 1 cm...huhu..

Disebabkan hari tu nurse dan doktor masing2 busy dengan orang bersalin, maka lambatla sikit proses nak masukkan orang2 yang baru datang ni ke dalam wad. Nurse suruh kitorang pergi makan dulu kat bahagian luar. Mak belikan nasi lauk telur, sebab ayam takde, ikan lak saya tak berapa minat. Mana tau nak bersalin hari ni ke, so time makan kena la makan supaya ada tenaga. Saya call suami, dia kata akan gerak dari Kemaman lepas Zohor. Pukul 2.30, nurse panggil saya dan lagi 2 orang yang tengah menunggu masuk, diorang nak tolak ke wad dengan kerusi roda. Waris keluarga masing2 kena hantarkan barang2 ke wad ikut jalan lain, tak boleh masuk sekali dalam bahagian dewan bersalin tu.

Saya ditempatkan di wad Kenanga 4, katil 14. Wad sini campur dengan orang yang lepas bersalin, sebab tu boleh dengar suara baby nangis gak. Lepas hantarkan beg, mak dan adik saya dah kena turun sebab bukan waktu melawat. Dalam  pukul 3.30 pihak hospital bagi biskut dan air teh panas untuk minum petang. Pukul 5, diorang datang semula sekali dengan suami saya. Bawak murtabak dari bazar Ramadan dan lebih lagi roti krim jagung Gardenia dan susu kotak soya. ;D  Kakak ipar pun ada datang, borak2 dengan diorang sambil tahan sakit sekali-sekala. Huhu. Malam tu suami saya tempah bilik homestay RM50 semalaman. Mudah sebab homestay depan hospital je, hehe. Waktu melawat last ialah 5-7 petang, tapi saya mintak lagi suami datang dalam pukul 9 malam,  hantarkan makanan. Boleh jumpa kerap sikit, hihi. Saya minta suami belikan mi goreng yang tak pedas, tapi bila makan malam tu pedas rupanya. Tapi saya makan jela sebab lapar. Dinner hospital bagi pukul 5.30 petang. Memang kena makan lagi malam tu.

Pukul 11 malam nurse datang cek jantung baby. Mesej2 dengan suami then saya tido dulu dalam pukul 12.30. Pukul 2 pagi terjaga sebab sakit perut, jadi macam cirit-birit pulak maybe sebab makan mi goreng pedas tu. Dah la dengan sakit macam senggugut tu lagi kan. Lepas buang air dah jadi macam angin lak kat dalam perut. Tiap kali rasa macam perut agak2 nak kosong tu saya makan roti krim dan minum sekotak air soya. Bimbang sangat2 kalau dah nak bersalin tetibe takde tenaga nak teran. Sambil tu saya makan juga minyak kelapa dara brand Tanamera, hopefully boleh jadi minyak selusuh, mudahkan proses bersalin nanti. Review produk ni kemudian la, hehe.

Jumaat, 18 Julai 2014: Hari kedua di wad

Malam sebelumnya tu tak berapa lena pun tido sebab kadang2 terjaga bila sakit kuat. Saya dah set alarm pukul 4.30 pagi kejut suami bangun sahur. Kesian dia sahur roti je sebab macam takde kedai buka dekat2 situ. Pukul 9 pagi suami datang bawa makanan - roti cheese dan air kotak. Selalunya nak mengelat jumpa luar daripada waktu melawat gitulah.. datang pagi dan malam bawa makanan. Tapi kejap jela boleh jumpa sebab guard akan datang, remind pelawat untuk keluar. Hehe. Tapi takpela kejap pun jadilah. Dalam pukul 10 pagi doktor datang round tanya keadaan, dia tanya sakit kuat tak? Saya kata kuat daripada semalam, tapi still 10 minit sekali. Doktor kata ok, kalau sakit selang 3 minit baru bagitau semula.

Tengah hari suami datang lagi. Masa lunch saya siap tanya abang dah makan? Boleh lak lupa bulan puasa, hehe. Then habis waktu melawat dia rehat kat surau aras 5 tu je, sama tingkat dengan wad. Orang katil depan saya dah ditolak ke labour room sebab bukaan dah 4 cm. Dia masuk sama dengan saya semalam, tengah hari semalam pun bukaan 3 cm gak. Ish, ni yang rasa nak suruh nurse cek ni. Dalam pukul 2.45 petang saya mintak nurse cek jalan sebab sakit makin kuat. Nurse tanya berapa minit sekali sakit? 10 minit sekali. Dia kata kalau 10 minit tu belum buka banyak lagi. Lagipun anak sulung memang lambat buka jalan, kita pun tak galakkan cek jalan banyak2 kali. Tapi takpela since saya request dia pun cek. Bukaan masih sama, 3 cm gak. Adoi, macam mana ni. Bila la baby nak keluar.

Saya mesej suami minta dia buatkan air selusuh. Moga cepat sikit buka jalan. Saya pun gandakan kuantiti VCO Tanamera tu, biasanya saya makan sesudu pagi dan sesudu malam je. Tapi sebab dah risau jalan tak buka banyak maka saya minum 2 sudu VCO tiap kali lepas makan. Hehe. Petang tu juga suami buatkan air selusuh dan bawa masa melawat. Malam pulak, saya minta suami belikan nasi goreng cina sebab confirm tak pedas. Pukul 12 tengah malam baru makan sebab lapar time tu. Sambil makan sambil tahan sakit.

Malam tu pun tak lena tido, kejap mengiring ke kiri, kejap mengiring ke kanan. Setiap jam bangun pergi toilet, buang air kecil. Memang banyak kali sebab saya dah habiskan separuh botol mineral 1.5L air selusuh yang suami buatkan. Nak bangun dari katil pun ambil masa sebab tahan sakit. Dapat rasa yang sakit makin kuat tapi bila tengok jam, still 10 minit sekali. Kadang2 20 minit sekali. Dalam hati berdoa moga2 saya ada cukup tenaga untuk bersalin nanti, dan minta semuanya dipermudahkan. Sambil tahan sakit sambil berzikir, selawat. Bila sakit kuat dan agak lama sikit dalam beberapa minit kot, tak larat nak zikir panjang2, sebut Allah je banyak2 kali. Dalam hati motivate diri sendiri, Allah bagi sakit ni mesti yang aku boleh tanggung, Allah takkan bagi kalau aku tak boleh tanggung, InsyaAllah...

Sabtu, 19 Julai 2014: Hari ketiga di wad

Suami mesej pada 6.15 pagi, nak makan apa pagi ni, nanti dia bawakkan. Saya minta roti krim lagi 3 biji. Roti cheese tak payah la sebab yang semalamnya pun tak habis lagi. Then saya tertidur, pukul 8 nurse kejut suruh bangun mandi dan makan. Kejap lagi kena buat CTG. Saya angguk je sebab tengah tahan sakit masa tu. Tak lama lepas tu nurse tu datang lagi, tanya, puan, dengar tak tadi...cepat makan ye. Kita nak cek jantung baby. Angguk lagi. Nak cakap saya tengah sakit sebab tu tak boleh bangun lagi. Tapi tak sempat sebab nurse tu dah rushing2 gi tempat lain. Pastu kali ketiga dia datang baru saya bangun. Huhu. Mesti nurse tu bengang. Saya sempat makan setengah keping roti yang hospital bagi, dan minum setengah kotak air Vico. Pastu nurse tadi dah gesa supaya saya pergi bilik CTG cepat2 sebab pukul 9 doktor pakar nak round.

Start buat CTG pukul 8.15, so habis patutnya dalam 8.45. Saya terfikir kenapa la saya tak bawa henset sekali, inform suami saya kena buat CTG. Kesian kat suami kena tunggu lak nanti sebab dia kata nak datang 8.30. Tengah pikir2 tu, boleh lak saya tertido. Then mesin CTG tu berbunyi. Lama jugak berbunyi, nak panggil nurse tanya, tengok takde orang pulak dalam bilik tu. Nak jerit malas lak. Biar je. Tertido lagi. Then nurse tadi berlari masuk, cakap, "Puan, jangan tido puan! Nanti baby ikut tido sama..nanti graf tak cantik." Kena buat semula lak, start balik dalam 8.40. Huhu. Masa tu sakit sangat so saya tanya boleh tak buat CTG dalam keadaan mengiring. Memula nurse bagi tapi sebab tak dapat detect pergerakan baby bila saya mengiring, so kena terlentang semula. Tak selesa bila terlentang tapi tahan jela. Selawat dan zikir lagi bila sakit.

Pukul 9.15, doktor pakar dan group doktor2 bawah dia datang ke bilik CTG akhirnya sebab saya takde kat katil. Diorang tengok graf, still tak cantik. Pastu doktor pakar kata, "Cuba cek jalan dia, nampak macam sakit sangat dah tu..." Doktor cina lelaki yang pernah cek saya dulu yang kena cek jalan. "6 cm!" Doktor pakar kata, "Hmm...patutla dah sakit sangat.. ok pergi hantar ke labour room. Buat CTG lagi kat sana..." Dalam hati, rasa happy sebab jalan dah buka banyak. Alhamdulillah. Nurse iring saya ke katil, suruh saya call suami. Baru nak call, suami saya dah masuk. Rupanya dia dah tunggu dari tadi kat luar wad, tak boleh masuk sebab doktor tengah cek saya. Nurse bagi saya baju dan kain pink, suruh tukar baju dan bagi kat dia sehelai baju dan kain batik, pad dan panty, baju baby (baju sahaja), tuala baby dan kain balut baby. Lain2 barang suami kena kemas dan bawa turun ke tingkat 3. Tunggu luar labour room.

Saya salam suami dan minta maaf sambil berdiri kat depan katil je, sebab nurse dah tunggu untuk bawa saya naik kerusi roda ke labour room. Rasa menyesal tak minta maaf awal2..tak proper je rasa masa tu. Nurse tolak saya atas kerusi roda elok2 je, alhamdulillah. Maklumla kita tengah sakit. Kalau tolak laju dan terhentak sikit pun seksa juga rasanya tahan sakit. Saya tanya nurse, nanti dalam labour room boleh minum air kosong tak? Dia kata rasanya tak boleh, tapi nanti try tanya semula orang kat sana. Risau jugak saya sebab tekak ni rasa kesan air Vico tadi je. Kang tengah sakit2 kot rasa haus camne ye? Huhu..

Sampai kat labour room, ada 3 orang doktor lelaki dan 3 orang nurse perempuan. Saya disuruh baring atas katil dan doktor nak keluarkan air kencing. Cuak pulak, malu pun ada. Saya pun tanya boleh tak saya nak pergi kencing sendiri sebab memang rasa nak kencing pun. Ok boleh, tandas pun dalam labour room tu je. Lepas tu kena baring balik kat katil, doktor cek jalan lagi. Still 6 cm. Sambung buat CTG sebab nak monitor jantung dan pergerakan baby. Dalam masa yang sama, nurse bagi tiub oksigen kat saya supaya baby dapat oksigen lebih, dan masukkan air kat tangan kiri untuk cepatkan proses bersalin kot. Tanya lagi boleh minum air kosong sikit tak? Jawabnya tak boleh makan dan minum dah dalam labour room.

Saya mintak selimut sebab rasa sejuk sampai menggigil. Alhamdulillah nurse selimutkan. Diorang pun tak paksa tanggal tudung so saya pakai je tudung. Lepas tu nurse tanya, siapa nama suami? Saya bagitau. Tak lama pastu suami saya dibenarkan masuk ke dalam labour room. Masa tu lebih kurang pukul 10 pagi. Saya tanya nurse agak2 berapa lama lagi duk dalam labour room ni ye.. Nurse kata standard bukaan 1 jam 1 cm, so maybe lagi 4 jam la baru baby keluar. Dalam hati saya, aduhai, 4 jam sakit2 dalam labour room yang sejuk macam ni? Ya Allah percepatkanlah.. Nurse ingatkan supaya banyak berzikir, siap ada poster kalimah Lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin kat dinding kiri dan kanan dalam labour room. Suami pun boleh baca sekali sambil2 teman isteri. Pastu semua orang keluar dari labour room, tinggalkan saya berdua dengan suami je sebab diorang nak attend labour room lain. Lagipun diorang expect lagi 4 jam kan. 

Suami pegang tangan saya, setiap kali sakit saya genggam tangan dia kuat2. Sakit tu tak la rasa berkurang bila buat macam tu..tapi hati rasa lega sikit ada support ;D  Bila sakit dah makin kuat dan makin lama, saya cuma sebut Allah, Allahuakbar saja.. tak larat dah nak selawat atau baca kalimah yang lebih panjang. Dalam hati tak putus berdoa supaya saya dan baby selamat mengharungi proses ni, dan takde sebarang masalah semasa dan selepas bersalin. Saya minta kat suami nak buka tudung sebab rasa macam tercekik sikit kat tekak. Anak tudung tak pakai pulak, huhu, so suami just letakkan tudung atas kepala saya, cover setakat yang boleh. Jam masa tu dah 10.30 pagi. Tak lama pastu sakit makin kuat sangat sampaikan kalau ikutkan hati rasa macam nak sepak je apa2 yang ada dekat dengan kaki. Tapi kaki cuma gerak2 gitu jela atas katil, sabarkan hati, ini baru sakit contraction, belum lagi sakit nak keluarkan baby. Tapi mulut tak boleh tahan. Walaupun berusaha tutup mulut, tetap juga terkeluar suara mengerang tahan sakit, sampaikan nurse yang ada kat luar labour room masuk tengok keadaan saya.

Dalam masa yang sama saya rasa automatik nak meneran, macam tak boleh tahan langsung. Dalam hati dok pikir, eh dah boleh teran ke sebenarnya ni...sebab kalau jalan tak buka full patutnya tak boleh teran lagi, nanti luka banyak. Nurse yang masuk tadi tetibe jerit, doktor, dah full! Ok puan, buka kaki...dah boleh teran dah. Nurse ajarkan macam mana nak buka kaki dan pegang area atas buku lali. Suami disuruh untuk support belakang saya. Serta-merta penuh balik labour room, seingat saya 6 orang tula, 3 doktor dan 3 nurse. Saya tarik nafas setakat yang boleh dan teran ikut dan je sebab seriously, bab teran tu memang tak boleh tahan2. Rupanya salah teknik sebab nafas tak cukup panjang, so teran pun tak dapat la semaksimum mungkin. Ada la dalam 3 kali kot buat salah. Pastu doktor lelaki tu ajar, puan, tarik nafas panjang2, teran, kalau terhenti cepat2 tarik nafas dan teran panjang lagi..jangan berhenti lama ye..nanti baby masuk dalam balik. Ok2 noted, dalam hati saya.

Time tak rasa sakit teringat balik pesanan2 dari member juga dari bacaan di blog2:
- masa meneran jangan angkat punggung, nanti koyak banyak
- kalau tak rasa sakit jangan paksa teran, nanti luka bahagian dalam (kalau jalan tak fully buka) ataupun mungkin kita tak dapat teran dengan betul sebab tak di"push" oleh rasa sakit

Ok mula semula dengan teknik yang betul. Nurse kata, ok puan, boleh teran sekarang. Kita kira sama2. Tapi masa tu saya tak rasa sakit, so saya siap cakap kat nurse, "Saya takde rasa sakit sekarang". Nurse kata ok takpe tunggu bila sakit. Then bila saya start balik, semua bagi support sampai rasa macam penuh labour room tu dengan orang. Bila saya tanya suami semula lepas bersalin, memang ada ramai pun, dalam 10 orang. Tapi tak peduli la, yang penting nak keluarkan baby cepat2. Masa teran rasa macam nak meletup muka tahan nafas yang hujung2. Dalam 3 kali teran, pada jam 10.47 pagi akhirnya baby selamat dilahirkan. Semua ucap alhamdulillah... =D  Diorang letak baby terlentang atas perut saya sementara nak potong tali pusat, saya pegang tangan baby dan dapat rasa panas je badan dia. Then saya tengok jari dia, eh panjang dan runcingnya jari dia..hehe. Dah siap potong tali pusat, nurse angkat baby betul2 depan saya, tanya apa jantina baby. Perempuan, jawab saya. Alhamdulillah... ;) Saya dan suami ucap terima kasih pada doktor dan semua yang membantu. Doktor tu jawab lebih kurang camni la ayatnya, Alhamdulillah, ini semua atas izin Allah, kami ni cuma bantu aje... (^_^) Syukur dapat doktor dan nurse yang baik..

Pastu nurse bawa baby keluar untuk dibersihkan, dan suami pun disuruh keluar juga. Nurse datang bagi saya minum air dengan straw, saya expect air kosong tapi rupanya air soya. Minum dalam 2 teguk je. Tinggal 2 orang nurse dan 2 orang doktor. Masing2 tunggu uri keluar. Saya tanya, lama ke nak tunggu uri keluar? Nurse kata, kejap je, jap lagi keluar la ni. Dia tepuk2 perut saya, then doktor tarik bahagian tali pusat dan rasa la ada seketul yang keluar, beserta darah la kot sebab terasa banyak je cecair keluar. Then, ha ini la part yang horror dalam pengalaman bersalin ni; nurse korek2 kat bawah tu untuk keluarkan darah2 beku dan pastikan takde cebisan uri tertinggal kat dalam. Sakit..... memang sakit tapi redha jelah. Pastu jahit lak. Rupanya masa saya meneran tu ada nurse kata dia nak gunting, saya dengar, tapi saya tak rasa pun dia gunting, bila masa ntah. Sebelum jahit ni nurse bius dulu, tapi dia cakap bius ni untuk bahagian isi dalam je, nanti bila jahit kulit kat luar akan rasa pedih la sebab untuk kulit tak bius.

Nurse tu baca Bismillah dan mulakan proses menjahit. Terasa la benang bila ditarik, tapi tak rasa sakit pun. Tak lama lepas tu, nurse tu suruh salah seorang doktor lelaki tadi jahit, untuk bagi dia belajar, first time nak buat katanya so nurse tu monitor la. Ok redha jela dijahit oleh doktor lelaki lak. Doktor muda lagi, sempat saya tengok namecard dia, ada no IC, muda setahun dari saya. Ok lah, biasala doktor muda kena kutip pengalaman, kang dia pulak yang tak tau bila disuruh buat. Pastu sorang lagi doktor lelaki masuk, dia pun cakap kat nurse tu, kak, saya pun nak jahit...boleh la... Nurse kata eh tak payahla, lain kali doktor pulak buat. Kang lama lak jahit sian kat patient. Ha tau takpe. Jangan la jadikan saya ni eksperimen...huhu. Ada nurse lain bawa masuk baby yang dah siap dibersihkan, letak dalam baby cot sebelah katil saya. Diam je dia, hehe.

Lepas doktor tu jahit, pindah tangan lak pada nurse sorang lagi. Pun untuk latih dia supaya pandai jahit pasni. Lastly, jahitan disudahkan oleh nurse yang mula2 tadi. Memang pedih bila jahit kat kulit. Kaki pun dah lenguh gila sebab tak berubah position sejak dari mula meneran tadi. Sejak lepas bersalin tadi kaki menggigil jangan cakapla, sebab sejuk. Siap semua, nurse pakaikan maternity pad yang hospital bagi, kemudian suruh saya tukar pakaian, pakai baju dan kain batik yang saya bawa. Turun katil elok2, kemudian duduk atas kerusi roda. Masa tu ternampak la banyak tompok darah kat lantai. Nurse letakkan baby dalam pangkuan saya. Suka sangat tengok dia. Kadang2 dia buka mata tapi dia tak boleh lagi nampak kita. Tunggu agak lama la atas kerusi roda tu sebab nurse masing2 berkejar ke labour room sana sini, ramai yang nak bersalin waktu dekat2 hari tu.

Dalam pukul 12 lebih saya dibawa naik ke wad Kenanga 2, dapat katil yang dalam bilik. Hmmm, sejuk la sebab aircond kuat. Tengah hari tak rasa sangat kuatnya, tapi dah petang tu memang rasa. Malam apetah lagi. Nak tutup tak boleh. Tengah hari tu selain suami, ada sekali mak, ayah, adik, kakak ipar saya dan suami dia datang tengok baby. Mak bawakan nasi dan lauk singgang. Hospital ada bagi lunch nasi lauk sup ayam, sayur kobis goreng. Saya makan jela nasi dan lauk hospital tu, kobis jela tak usik sebab kobis ni sejuk. Kena start pantang jugak la sikit2 kat hospital ni. Tapi minum petang dia bagi agar2 santan saya telan je hihi.

Cerita dah panjang ni so kita berhenti sini dulu ek...nanti sambung lagi ceritera lepas dapat baby bahagian 2.. ;)