Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Saturday, December 31, 2011

Harapkan Pegar, Pegar Makan Padi

Assalamualaikum w.b.t..


Sedang berfacebook, ada rakan yang publish link berkenaan peribahasa Melayu yang rupa2nya ada kesalahan.

"Harapkan pagar, pagar makan padi" ----> sebenarnya ialah "Harapkan pegar, pegar makan padi"

Apa itu pegar? Pegar adalah sejenis ayam (burung) yang digunakan untuk mengawal haiwan perosak di sawah padi (contohnya tikus). Tapi dalam mengawal tu pun, dia makan gak padi. So dia xboleh diharap la untuk jaga padi. Lebih sesuai kan pepatah ni? ;)

ayam pegar

"Seperti melepaskan batuk di tangga" ----> batuk di sini bukan bermaksud batuk "uhuk2" tu.. tapi batok, sejenis gayung/cebok yang diperbuat daripada tempurung kelapa. Orang dulu2 kan sebelum naik tangga rumah, basuh kaki dulu dengan air tempayan. "Melepaskan batok di tangga" bererti tak simpan balik gayung tu, main letak je kat tangga terus naik ke dalam rumah. Jadi, sama ertinya dengan buat kerja separuh jalan, kan? ;)

batok

Dan macam2 lagi tambahan daripada komen2 kat blog bawah ni:


Saling tak tumpah ---> sebenarnya "salin tak tumpah", contohnya kalau anak tu rupa sama macam ibu, ibarat salin makanan dari satu bekas ke satu bekas yang lain. Kalau setitik kuah pun tak tumpah, rupa makanan tu pasti sama... hmm, tapi kenapa dalam bahasa formal pun sebut saling tak tumpah ya?

Ni pulak antara salah faham makna perkataan, macam kes batuk di tangga tu:

Kerana pulut, santan binasa ---> pulut di sini ialah sejenis getah yang warnanya seakan sama macam santan, so kalau getah ni masuk dalam santan, habis rosak la kan. Dulu saya ingat memang pulut yang dari beras pulut tu lah... ;p

Melukut di tepi gantang ---> melukut ialah pecahan beras yang halus2, bukan sejenis kata kerja ye..dulu saya ingatkan melukut tu macam melutut ke apa ke..hahha

Indahnya Bahasa Melayu ni sebenarnya, tapi dek pengaruh bahasa rojak, dah makin terhakis bahasa ibunda kita ni. Dah banyak kosa kata yang kita tak guna langsung, maka tak tau. Hmmm....

Thursday, December 29, 2011

Refleksologi ♥

Minggu ni sangat lambat berjalan walaupun kerja hanya 4 hari. Tak taula kenapa, rasa sangat2 demotivated untuk buat kerja..huhu. Kerja banyak pun malas nak siapkan cepat2, sebab dah tau, kerah tenaga to the max pun, kerja tetap datang tak putus2. Tapi kerja kurang sket pun, tetap malas2 je buat, sebab rasa macam, time ni jelah aku nak rasa rehat sket, haha. 2 hari lepas asyik balik kul 6 je. Kira awal la tu. Orang lain sume xberganjak lagi. =P

Semalam, tetibe rasa nak try refleksologi. Dah lama nak cuba tapi baru hari ni ada rasa “betul2” nak cuba. Ajak ofismate teman sebab takut gak nak masuk, biasanya pusat2 refleksologi ni mcm gelap je. So, pukul 6.15 terus berdesup ke Amcorp Mall. Gi cuci mata kat kedai teddy bear dulu. Haha. Siap snap picture ayat2 kat magnet yang kitorang suka.






Dah puas cuci mata dengan barang2 hadiah (kotak hadiah, bear, jam loceng kecik, tabung bentuk cendawan yang comel..etc), kitorang pun naik atas. Saya solat, ofismate tunggu dalam Popular. Then baru gi masuk Pusat Refleksologi tu. Memang agak gelap, just ada cahaya kekuningan dari lampu garam bukit. Dalam tu ada sorang lelaki cina tengah urut kaki lelaki India, sorang auntie cina urut lelaki India jugak. Ada lagi 3 kerusi kosong. Sorang lagi lelaki cina, tauke kot, dia datang lap kaki saya dengan kain yang direndam dalam air panas. Then dia duduk2 je, suruh saya tunggu auntie tu. OK, nasib baik bukan dia yang urut, hehe. Mungkin dia memang faham xboleh sentuh kulit perempuan Muslim, ataupun dia malas je. =P

Dalam 10minit gitu tunggu, then auntie tu siap, urut saya pulak. Saya dah cakap awal2, jangan buat kuat2 sangat sebab ni first time untuk saya. Hehe. Auntie tu gelak je. Dia tanya, “Mau berapa lama? Sejam?”
“eh tak mau la sejam auntie, setengah jam cukup la..”
“Kasi sejam la amoi, tambah 3 ringgit saja. You buat setengah jam RM25…sejam la, bayar RM28 saja..”
“Er..xpe, saya cuba setengah jam dulu. Lain kali baru saya buat sejam..takut terkejut kaki saya nanti.. hehe”

Dalam hati dah berkira2 gak nak sejam, tapi perut dah lapar gila..so setengah jam jela.

Mula2 dia lap balik kaki saya dengan kain direndam air panas, then dia bungkus kaki kanan. Dia mulakan urutan kat kaki kiri dulu. Saya gelak2 sebab geli. Yang si ofismate pulak buat muka pelik kenapa saya gelak.. ;P   Dia expect saya akan menjerit kesakitan, tapi lain lak jadinya. Lepas warm up urut kaki, tetibe auntie tu singsing seluar saya sampai atas lutut. “oopss..” saya terjerit sket coz terkejut. “Aiyaa amoi.. jangan malu, orang lain pakai hot pants..lagi atas punya..”

“Segan la saya auntie..hehe..” Saya tengok dia nak urut betis, so saya biar je seluar sampai ngam2 bawah lutut. Dah siap urut kaki kiri, dia tarik balik sluar, bungkus kaki kiri. Urut kaki kanan lak. Masa urut kat bawah jari, rasa sakit. Saya berkerut gak la, cakap kat dia rasa sakit. Dia cakap, ni bahagian mata. Saya pun tertanya2 gak, “Ada problem ke kat mata saya?” Auntie tu senyum je, “Baru sekali you buat, rasa sakit, tak apa. Tapi kalau you buat banyak kali, sakit lagi, itu maknanya ada problem..”  Ohh gitu yer. Ok. Lain kali saya try tempat lain lak, kena verify betul ke sakit lagi, and betul ke ada masalah? Hehe..



Pastu masa dia urut area tepi kaki, bawah buku lali tu, dia tanya saya, sakit tak. Saya cakap tak. Dia tekan kuat lagi dan tanya lagi. Saya cakap tak sakit. Then auntie tu kata, “bagus, maknanya belakang you kuat. Sihat..”   ;DDD

Selesai sesi urutan, bayar RM25 then gi dinner kat Restoran Rak Thai. Ofismate duk translate balik apa yang auntie tadi borak2 dengan dia masa urut saya. Memula tu dia ada tanya, ini kawan ke..kawan baik ke.. ofismate saya jawab agak baik jugak la.. Yang ni saya faham la sebab dah biasa dengar ofismates cakap Kantonis..haha. Then part yang saya xfaham tu rupanya dia kata, "Kawan you ni putih la, macam orang Cina. Ada mix ke?" Then ofismate saya kata xde mix. Then auntie tu kata, "Tapi muka dia pun macam cina sikit. Mesti ada mix.."

wah...mengapakah orang2 tua cina boleh cam ekkk? Haha... ;PP

Pasni macam nak try sejam pulak la. Sedap kena urut lepas waktu bekerja, hahaha. Ada kesan ke tak? Emmm..rasa macam segar sket kot.. cewah.. ;p   xtaula apa effect kalau kerap sangat buat (hari2 ke..), tapi bergantung pada keadaan kesihatan kita. Kalau sihat, buat jarang2 je. Biasanya sebulan sekali. ;) Kalau ada rezeki lebih apa salahnya manjakan diri kan? 

Oh ya.. ada terbaca kat blog ke forum entah, dia kata kalau tapak tangan basah/lembap, bermakna badan kita tak sihat..ada la masalah kat mana2..  Mungkin ada paru2 berair, so kena tengok habit kita:
  • mandi lepas makan
  • mandi malam
  • tidur bawah angin kipas yang kuat
  • banyak minum air berais, makan makanan2 sejuk
  • makan junk food
Kalau tangan hangat dan kering, insyaAllah sihat. Alhamdulillah, kalau ikutkan ini, saya masih sihat..tapi kena jaga2 jugak. Xboleh la dah terkena baru nak berubat kan. Hehee..

Tuesday, December 13, 2011

You will never win if you never begin... ♥Motivation♥

Kepada sesiapa yang rasa down.... mari kita memotivasikan diri....




Live Like You're Dying by Lenka..... sweetest voice ever.. ♥




Nobody said life would be easy... they just promised it would be WORTH IT...



Monday, December 12, 2011

Weekend Activity: Melawat Sogo & KL Sentral

Weekend ni dapat cuti 3 hari lagi...hoooorayy333!!! so tibalah masanya nak merealisasikan aktiviti2 yang dah terancang dalam kepala. Asalnya nak balik rumah tapi adik yang keje KL lak xcuti (Selangor je cuti sebab Hari Keputraan Sultan Selangor). So jalan2 lah kita ye! Hehe..

Sabtu tak ke mana2 sebab puasa ganti. Aduh bila puasa n xsahur pape n bukan di bulan puasa, rasa macam lembik sket.. dah la ada gastrik..huhu..padan muka sape suh xsahur.. T_T

Ahad... kul 10 lebih baru gerak ke Jalan TAR. Kebetulan bos suruh belikan hadiah untuk member yang baru lepas bersalin. Alasannya dia xtau nak beli apa untuk orang Melayu. Kalau diorang, just beli arak untuk panaskan badan.. dan pati ayam. Saya fikir, err...kitorang xbiasa minum pati ayam. Bos kata, you belilah apa2 set jamu yang you all makan ye. Kita bagi kat mak, bukan baby. Hehe. Biasa orang Melayu kalau melawat orang lepas dapat baby, bawak hadiah untuk baby je kan. Tapi diorang kutip angpau then belikan something untuk mak nye..... baguss...

Kat Jalan TAR xde apa yang best pun sebab hari Ahad kan, pasar dia xde.. kurang meriah la. Langsung ke Sogo, alang2 dah dekat tu. Guess what........Sale! Sogo setiap masa pun sale kan.. Tapi, since xdecide nak berbelanja besar hari ni so xdela saya nak pergi meramaikan crowd yang tengah duk belek2 handbag, kasut, baju sume tu. Saya naik ke tingkat atas2 lagi, pastu terpandang frame yang besar dan menarik, harga pun menarik sebab discount 70%. Hmmmmm..... Alasan apa yang saya patut pakai untuk beli frame yang dah menarik minat saya tu ye???

Pikir punya pikir, oh ye! Birthday adik 30 Disember ni. Yess..nak jugak beli setelah berdiri kat situ lama2 sambil pikir patut tak beli?patut tak beli?patut tak beli??... Haha. Settle. Bayar je. Puas hati dapat beli something yang saya suka   :D

9 openings, 4R, RM 23.77

Lepas makan, saya pergi Haniffa untuk cari2 set jamu. Malangnya pekerja situ kata, "Takde kat sini dik, kalau nak jamu pergi kat Semua House. Banyak kat sana.." Saya pun ikut jela arahan dan ternyata, memang masuk2 je Semua House dah jumpa kedai jual jamu makjun sume. Budget yang diberi bos ialah RM80. Tapi, jamu2 ni setnya mahal2..2ratus lebih, 3 ratus gitu. Kalau nak beli selected jamu lak, sebotol pun dah RM45. Last2, lepas borak2 tanya2 jurujual tu, saya pun amik tungku herba dan pil pati ikan haruan jenama Puteri Rembulan. Jenama ni tak termasuk lak dalam list yang saya compare2 melalui Google semalam, hehe. Tapi percaya jela cakap dia, malas nak pikir2 dah. Penat jugak nak pilih2 jamu apa nak pakai ni...huhu.. 


Total RM85. Dia kata tungku ni boleh
tahan sampai 5bulan....

Ok, seharusnya tiada penyesalan lepas pilih dan beli. Bimbang jugak kalau bos kata alahai sikitnyerr.. tapi nak buat macam mana memang mahal. Lagipun si member tu mesti dah ada set jamu dia sendiri kan. Kita top up jelah benda2 lain yang mungkin dia boleh pakai walaupun dah habis pantang nanti.. =)

Then hari ni, Isnin yang merupakan hari cuti bagi semua yang bekerja di Selangor, saya ambil kesempatan ni untuk pergi bayar PTPTN kat One Stop Center PTPTN, KL Sentral. Tujuannya sebab saya nak dapatkan slip pembayaran dan jugak, saya ingatkan tempat ni xbukak Sabtu Ahad. Rupanya ada jugak operasi tapi dari 9 pagi sampai 12 tengah hari je.. ok la, boleh la gi weekend pasni. Senang sket orang nak bayar kan?

Sementara menunggu no 3093 dipanggil...

Beria je tanya kaunter info katne PTPTN, walhal siap ada
tapak kaki dari pintu kuar kat level 2 sampai la ke pintu
PTPTN.. :D

Sebelum balik rumah, cuci mata dulu kat Popular Amcorp Mall. Teringinnyerrrr nak beli novel ni, tapi tak taula ada masa ke tak nak baca..huhu...last2, xjadi amik..


Nampak tin biskut Munchies yang cute. Tapi tak beli sebab tak suka biskut tu. Hehe.


Sekejap je dah habis 3 hari cuti..? Aduii... malasnya gi keje... Black n Blue Tuesday la nanti.. :(

Friday, December 9, 2011

Yvonne Catterfeld - Fuer Dich (Für Dich) English Subtitles

Terjumpa lagu Jerman yang pernah dengar masa belajar kat sekolah dulu.. =)

Nak belajar bahasa asing balik..... huhu..

Friday, December 2, 2011

Monday, November 28, 2011

My weekend activities - Ustaz Azhar Idrus & Malaysia-Bahrain

Assalamualaikum…

Bersempena cuti Maal Hijrah tahun ini kita dapat cuti straight 3 hari (yes!!) maka sepanjang minggu lepas saya dah berkira2.. nak wat ape ye..?  Antara aktiviti yang termasuk dlm list:

  • Window shopping kat Jalan TAR
  •  Tengok siri Gog and Magog yang download kat Youtube
  •  Baca novel --> dah berlonggok novel dari BookXcess tapi xde masa nak baca
  • Tengok2 pusat belajar bahasa ---> mcm xberapa yakin tapi kalau xcuba, xtahu kan?
  • Kemas umah dlm erti kata sebenar ----> cuci langsir, cuci kipas, lap tingkap sampai berkilat haha    ;D


Tup2 hari Khamis, Cik Cahaya ajak saya tengok bola Malaysia lawan Bahrain. Errr…. Cahaya ke ni?? Biar betulll….

Dalam hati, saya rasa teringin..lagipun tak pernah tengok bola Malaysia kat stadium. Tapi parents mesti tak bagi. Dan dalam masa yang sama saya pun cuak sebab mana la tau papehal yang buruk jadi kan payah. Contohnya ada orang baling mercun ke. Malam pulak tu, balik dah nak tengah malam. Orang yang gi sana pun macam2 perangai. Macam cari pasal je gi sana. Jadi…maaf ye Cahaya, pengakuan jujur, awal2 tu rasa teragak2 jugak nak gi. 

And then.......



Sehinggalah malam tu, saya terfikir, apa kata saya ambik je peluang ni, dan rasa sendiri, ambil je risiko, dengan iringan doa insyaAllah xde pape yang buruk..

Dengan syarat, ada geng lelaki nak gi skali ke dalam stadium. Bolehla jadi bodyguard sementara.. selamat la sket daripada 2 orang je pempuan xtau apa2 kan. Risik punya risik, ade la member UiTM dulu nak gi..siap beli tiket online dah. Dipendekkan cerita, memula ingat ada 6 org nak gi skali, last2 tinggal berempat je, ktorg 2, member tu 2.. Ok ke x..ok ke x… ok jelah. Sebab nekad nak gi,  tiket pun dah beli. Doa semoga semuanya baik2 aje..

Petang Sabtu saya gerak ke rumah Cahaya, dan malam tu dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus di Masjid Al-Ihsan, Bandar Kinrara. Best jugak rupanya Ustaz Azhar ni..hehe.. memang ustaz yang luas pengetahuan am. Tajuknya kalau xsilap “Mengenal Allah”, banyak kali dia tekankan point jangan kaji sifat Allah, e.g. macam mana Allah berkata2, macam mana Allah duduk, dsb. Tapi yang paling best part contoh sikap manusia. Memang gelak habis.



Part Q&A pun best… ada antara soalan berbunyi:

“Jarak rumah saya dan orang sebelah terlalu dekat, sehingga orang sebelah boleh nampak saya di dalam bilik. Perlukah saya memakai tudung di dalam bilik?” 

Jawapannya, “Xperlu pakai tudung, letaklah LANGSIR…. Kan senang.. nak telanjang dalam bilik pun takpe. Takde masalah.”  ;D  

Soalan lain, “Apakah hukumnya saya mengundi calon bukan Islam dari parti yang bekerjasama dengan parti Islam?” 

Ustaz jawab, “Eh main parti2 lak dia ni.. saya cuma boleh kata begini, pada zaman Rasulullah dulu, boleh menggunakan kekuatan orang bukan Islam untuk menarik perhatian umat Islam, untuk menambah kekuatan Islam sendiri. Jadi, kalaulah tujuan parti tersebut adalah untuk membela Islam, maka BOLEH mengundi calon itu tadi. Sekiranya lain tujuannya, maka TIDAK BOLEH mengundi calon bukan Islam tersebut.” Tapi Ustaz Azhar kata ini pendapat dia..pendapat orang lain mungkin lain pula. Kalau ada khilaf, lebih baik ambil langkah berjaga2...

Ada juga soal mengenai Ribena tak Halal.. ini pun masuk dalam kes syubhah. Sebab ustaz kata orang Ribena Malaysia kata halal, tapi orang Ribena induk kat Australia kata ada alkohol.. alkohol dari mana xtaula.. kalau naturally occur mungkin ok, tapi kalau dia tambah dari arak? Macam mana tu..huuhu. Jadi, baik kita ambil langkah berjaga2... ;)  ---> ini menyebabkan saya dan Cahaya xjadi nak amik sample free Ribena kat Giant pada hari Ahad..haha. Promoter tu pun blur je knape kitorang teragak2 nak cakap xnak.. keh3..

Antara ilmu baru yang saya ingat ialah - - > jaga 2 waktu ini dalam solat, sujud terakhir dalam solat, dan tahiyyat akhir, adalah waktu paling mustajab untuk berdoa. TAPI, berdoalah dalam bahasa Arab jika mahu menyebut/melafazkan, sekiranya dalam bahasa lain, bacalah dalam hati sahaja. Batal solat kita kalau keluar bahasa lain dalam solat.

Lagi satu, HARAM menunaikan solat di akhir waktu dengan sengaja.. huhu.. selama ni ingat selagi ada waktu takpe je kan,,,huk3.. Moga2 ingat selalu akan perkara ini ;)


*Point tambahan - diingatkan oleh Cahaya & teringat tetibe yang lain2*
- Boleh qadha solat walaupun pada waktu yang diharamkan solat, e.g. lepas Subuh &   lepas Asar
- Wajib qadha solat walaupun bertahun2 ditinggalkan
- Soalan: Pakaian terkena kuah masakan yang ada daging (e.g. kari daging), boleh tak bawak solat? Jawapan: Boleh, tapi kena cuci dulu bahagian kotor tu dengan air, sebab daging terdiri daripada darah. Xboleh dibawa solat.. (khilaf di kalangan ulama, ada kata boleh, ada kata xboleh, jadi kita ambil jalan selamat adalah lebih baik)
- Masa memberi salam sebelum masuk rumah orang, jangan berdiri betul2 depan pintu rumah yang terbuka, atau depan tingkap yang terbuka sehingga kita boleh nampak orang dalam rumah. Jangan menjenguk, bimbang kita terlihat aurat orang dalam rumah. Tunggulah sehingga tuan rumah bersedia untuk menyambut kita ;)

Alhamdulillah, sedikit2 info yang diperoleh dan diamalkan lebih baik daripada hafal banyak info tapi tak diamalkan… ;)   Harap dapat banyak lagi kesempatan untuk hadir ke majlis ilmu akan datang...

*************************************************

Keesokan harinya, saya shopping dulu dengan Cahaya kat Giant. Macam2 benda lak rasa nak beli.. 1001 kelengkapan rumah rasa macam penting je haha. Perempuan kalau shopping memang  macam ni ke? Dalam kepala dah ada list barang perlu aje, tapi sampai kat hypermarket lain lak jadinya. Hypermarket lagi bahaya dari shopping mall tau. Sebab, barang2 kat hypermarket adalah lebih “mampu beli” dan nampak “macam penting” berbanding barang2 kat shopping mall yang selalunya mampu tengok sahaja. Contohnya, sabun basuh baju, “Ehh..kalau beli 2 dapat percuma barang ni la… kalau beli yang besar lagi murah la…”  jadi dah spend lebih dari yang kita anggarkan. Itu boleh maafkan lagi, sebab mungkin betul boleh jimat dalam jangka masa panjang, tapi bab extra2 things macam:

  • Febreze -> konon nak segarkan bau bantal/kusyen/langsir/udara dalam rumah (err..sy beli tadi, refill la tapinya, murah sket)
  • Pledge -> nak kilatkan perabot/cuci n wangikan leather seat & dashboard kereta (sy beli juga hari ni)
  • Pengilat tingkap -> konon nak cuci n kilatkan tingkap umah laa..hampir beli semalam. Hehe..
  • Glade, Ambi Pur, Shaldan Pot dan yang seangkatan dengannya.. mahal tapi xtahan lama mana.. & xdela penting sangat..
  • Bekas makanan, utensils untuk kegunaan di dapur yang comel2.. walau xpandai masak tapi tetap tergoda nak beli


*Real trap sebab kekadang satu benda je dah berbelas ringgit..xpun 5-6 rgt tapi cepat habis…*

Kalau kat shopping mall confirm la setakat amik bau perfume je..tak pun pandang sambil memuji kecantikan kasut/beg.. tak pun komplen “takdela lawa sangat tapi harga….huiii.. baik beli bla3…” hehe..sedapkan hati je tuu.. ;P    Tapi selamat sket sebab beli benda yang betul2 nak pakai..ataupun design yang betul2 kita minat..

Ok, sudah2 dengan bab shopping, tiba masanya gerak ke Stadium Nasional Bukit Jalil untuk menyaksikan sendiri pemain2 kebangsaan depan mata..haha. Tak...... itu bukan tujuan utama. Sebenarnya xdela minat sangat bola, just nak rasa kemeriahan crowd tu. Parking kereta kat LRT Sri Petaling, dan gerak satu stesen je ke Bukit Jalil. Kuar2 tren je, dah dengar bunyi semboyan (yang disangkakan hon pada asalnya)..bingit gila. Meriah la sebab banyak gerai…orang pun dah ramai bersorak, nyanyi sume (oh..rupanya Ultras Malaya). Dalam keramaian tu member akhirnya datang bagi tiket. Sian dia cari kitorang. Haha. Risau takut kitorang sesat ke mana lak kot. Kang xdapat2 masuk stadium. Diorang cari tempat duduk yang menghadap grand stand, kitorang ikut jela. Dalam pukul 6.40 kitorang gi cari surau dulu. Ada polis tegur, eh ini xpakai baju Malaysia ni.. Cahaya jwb, kitorang Malaysia dalam hati… Hahah. Serius rasa mcm alien lak sebab xpakai jersi.

bendera Malaysia sebagai sejadah..bagus2... =)


Dah siap solat, kitorang lak jagakan seat. Banyak gerai kat tepi2 pintu stadium. Burger RM3, air RM2. Beli jelah, takut lapar lak sampai kul 11 nanti baru abis. Disebabkan xtahan bunyi semboyan dan demi menjaga anugerah Allah yang bernama telinga, saya terpaksa menjadikan tisu sebagai earplug sepanjang berada di stadium. Cahaya pun ikut. Takut pendengaran jadi kurang baik je nanti, hehe. Di satu sudut, Geng Ultras Malaya memang superb. Tak henti2 sorak untuk pasukan Malaysia. Dah la banyak wat ombak. Dekat 10 kali rasanya in one go. Sampai xlarat dah kitorang nak ikut, hehe. Yang ni pun dekat 10 kali wat:



Time nyanyi lagu Negaraku memang best gila. Bergema satu stadium..bangga lak. Hihi.. Then bila mula perlawanan memang ter ‘menjerit2’ la kan. Nak2 kena 2 gol. Bestnyaaa rasa. Dah yakin je Malaysia menang 2 – 0. Kagum lagi sebab lawan pak Arab yang lagi besar drpd diorang…

Lega xkekal lama sebab lepas tu keadaan dah bertukar. Bahrain score 3 gol dalam beberapa minit je.. dan dapat dengar dah ramai yang menyumpah, memaki pemain, ramai juga yang dari bawah sekali (depan sekali tu) mula beramai2 meninggalkan stadium. Memang la dah nampak kekalahan tapi ape la… stay jela sampai habis game. Apa perasaan kalau korang yang main then orang lain tinggalkan stadium mcm tu? Cis…….. (emo lak..hehe)

Ok, xpe2.. Malaysia kalah. Adat pertandingan. Saya cool je memula. Member2 masih bercakap pasal kekalahan Harimau Muda. Diorang kata, kena ada Fakri kot baru menang. Haha. Then bila naik lrt, senyap je sume (tetibe paham perasaan orang2 Indonesia masa kalah sukan SEA hari tu). Dah masuk kete, gerak nak balik….masa tu baru kata….huwaaaaaaaaaa….Malaysia kalahhhhhhh,……… xhenti2 pikir ala nape kalah,…frust toll…….. sampai umah pon xabis lagi frust... 

Hmmm…anyway saya enjoy je tengok bola kat stadium. Menang atau kalah tu perkara kedua, yang penting corak permainan, menarik atau tak. (^______^) Cakap mcm peminat setia bola lak. Haha. Padahal setakat ni reti tengok kalau offside je. Keh3.. Jom layan video bawah ni:






Sunday, November 20, 2011

Kuch Kuch Hota Hai- Title Song- HQ- English Subs


13 tahun dah berlalu..dan saya masih rindu nak tengok cerita ni ;)

Friday, November 11, 2011

Stress tahap langit ketujuh (T_T)

Hari ni hari Jumaat. Hari yang sepatutnya paling semangat kat tempat kerja sebab esoknya cuti. 




Tapi bagi saya hari ni adalah hari paling stress dalam minggu ni. Well, sebenarnya stress yang dah terkumpul sejak dulu, dan semakin meningkat naik mulai bulan lepas. Tak perlu kata apa2 bila berdepan dengan bos / orang2 yang berlagak bos. Tak perlu defend diri sendiri. "YA" kan saja semuanya walau hati sakit berpura2 mcm tu. Just keep on saying sabarlah hati.. dan bertahan seboleh mungkin dari sehari ke sehari..


~My Boss and I~

When I take long time to finish, I am slow
When my boss takes a long time, he is thorough

When I don’t do it, I am lazy
When my boss does not do it, he is busy

When I do something without being told, I am trying to be smart
When my boss does the same, he takes the initiative

When I please my boss, I am apple-polishing
When my boss pleases his boss, he is cooperating

When I make a mistake, I am an idiot
When my boss makes a mistake, he is only human

When I am out of the office, I am wandering around
When my boss is out of the office, he is on business

When I am on a day off sick, I am always sick
When my boss is on a day off sick, he must be very ill

When I apply for leave, I must be going for an interview
When my boss applies for leave, it is because he is overworked

When I do good, my boss never remembers
When I do wrong, he never forgets

Semalam bila ada peluang dinner dengan ofismate yang agak rapat, banyak cerita keluar. Dan kitorang merasakan benda yang sama. Maknanya memang betul la bos2 kecik n bos2 besar tu boleh dikatakan gila..huhu. Crazy n impossible bosses. Bukan xbersuara, malah berkali2 cari bos dan try bincang dengan dia bila kita ada masalah dengan kerja. Tapi akhirnya, segala feedback dan luahan dan pendapat kita macam masuk longkang je. Geram!




Best juga bila ada komik Dilbert ni. Seolah2 lega je bila rasa bukan kita sorang je yang mengalami situasi "Boss is always right". 


Pagi tadi seorang lagi team member dah hantar surat resign. Dia baru 5 bulan kat sini. Kalau tolak bos2 kecik, saya jela yang paling lama. Yang lain baru masuk start bulan 3 tahun ni. Dan semua tanya saya, macam mana u boleh tahan sampai setahun lebih dengan diorang r? Saya jawab, entahla, mungkin saya dah lepas threshold perasaan2 yang xdiingini tu. Tinggal sabar je lagi yang dah semakin menipis. Tak tau sampai bila, saya sendiri xdapat agak.


Setiap hari, saya dan ofismate2 yang geng ni akan bergurau/lepas geram terhadap masing2 dengan cara bergurau, just to reduce the tension. Antara ayat2 yang biasa:


"u ada baju kalis peluru tak untuk saya pakai? I nak masuk war zone kejap lagi"


... ataupun saya just tetibe sebut "aaaaa....!" kalau tengah tension, dan geng yang dengar akan cakap, "eh u jgn la aaa mcm tu...i pun rasa nak jerit woo.."


"hani...i rasa nak mati.... i even rela kalau u bunuh i saja..." "ish..xbaik la u ni.." "betul woo hani... itu siao punya orang! huh...mati hidup semula pun xkan boleh buat mcm yang dia nak"


"i rasa mcm nak pukul orang la... i nak ketuk u boleh tak? aaaaarghhhh....!" "boleh2...i tak kisah punya..u tembak je i lagi bagus...i dah tak tahan la dengan semua ni....ishh!"


n kdg2, saya just panggil je nama ofismate, bila dia pandang, saya just ckp, "I hate u" then dia pun, "I hate u too..urgh!" haha..mcm tu la bila masing2 dah tension..antara hiburan semasa tengah bekerja..hurm......


Satu2nya reason kukuh untuk saya bersabar lagi dengan semua ni adalah untuk belajar banyak lagi benda.. peluang macam tu xdatang selalu. Pegang kata2 ni:



Dan renung2kan ini:



Friday, November 4, 2011

Song for motivation ♥




Today My Life Begins 

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Oh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change.. oh..

I will break these chains that bind me
Happiness will find me, leave the past behind me
Today my life begins
A whole new world is waiting 
It's mine for the taking
I know I can make it
Today my life begins

Yesterday has come and gone
and I've learn how to leave it where it is
and I see that I was wrong
for ever doubting I could win

Oh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change.. oh..

I will break these chains that bind me
Happiness will find me, leave the past behind me
Today my life begins
A whole new world is waiting 
It's mine for the taking
I know I can make it
Today my life begins

Life's too short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
We only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me
Happiness will find me, leave the past behind me
Today my life begins
A whole new world is waiting 
It's mine for the taking
I know I can make it
Today my life begins

I will break these chains that bind me
Happiness will find me, leave the past behind me
Today my life begins
A whole new world is waiting 
It's mine for the taking
I know I can make it
Today my life begins....




Monday, October 31, 2011

Sesat jalan.. (-.-)

Pukul 10 pagi tadi, sedang saya siapkan kerja, bos saya panggil. "Hani, you boleh pergi Ampang seorang diri tak? Kita nak monitor supplier hari tu.." "Hah..? Saya? Erm.. Saya xberapa ingat jalan.." "Senang saja, I'll draw the map for u. U tau kan jalan bla3..........." Memang saya pernah pergi dengan bos hari tu tapi masa tu pun dia main redah je, sesat2 jugak. Mana la nak ingat. Huhu..then saya kena pergi sorang? Huiyoo.. xyakin.. 

"Boleh tak Szu Min pergi dengan saya? At least dia ada untuk tengok supplier tu sekali and tengokkan jalan..hehee..." "Erm... kalau both of you pergi mcm bazir resource tau.. tapi u really xyakin ye? erm.... let me think..... Hmm.. ok la.. u pergi dengan dia. Boleh ya? Thanks.." (sebenarnya dia suruh Szu Min pergi tapi dia xbwk kereta  hari ni..tup2 suruh saya lak..hoho) Lebih kurang pukul 11.50 gerak ke McD dulu, lunch, isi minyak n top up Touch n Go, pastu baru gerak. Masa tu 12.40. 

Print arahan google map, ok jela ikut sign Cheras aje. Sepanjang jalan kitorang bertanya sesama sendiri, betul kan jalan ni? Huhu.. Bos dah pesan ada tempat yang agak tricky sebab ada roundabout, ada 3 jalan kat situ. Satu pergi mana ntah, satu masuk roundabout, satu lagi naik flyover. Dia suruh lalu tepi roundabout. Flyover dia xpasti tapi mungkin boleh sampai jugak. Google map punya arahan lak lain. Jalan mana ntah, xingat, tapi xberani la nak try.. So sampai sini ikut peta yang bos bagi lak......

Maka.....bila sampai kat jalan tu, kitorg pun tanya sesama sendiri lagi, ni ke roundabout tu? Masuk sini ke? Tapi xberapa nampak signboard kat situ so saya pun bantai naik flyover. "Tadi bos ckp mungkin boleh sampai jugak kan,.. hehee.. dia ckp ikut sign Pusat Bandaraya atau Bandar Tun Razak." Manalah tau rupanya jalan tu terus bawak kitorang ke Pusat Bandaraya KL. Hoho..nama je duk PJ setahun tapi jalan kat area sini mmg zero la kan. Szu Min kata, "Eh hani, kita kat mana ni...xdapat cari nama jalan la.." "Szu..kita dah kat bandar KL..saya nampak Wisma Tun Sambanthan.. err..mana nak u-turn ek..." Saya jalan je terus melepasi Maybank, Puduraya.... dan akhirnya sampai depan Masjid Jamek dah. Aduii.. jauh gile dah lepas. Tapi xpe at least sesat pun jalan lurus aje. Harus tenangkan hati... 

Puas cari tempat nak u-turn then akhirnya dapat jugak.. dah hujung gila2..tapi pastu terlepas simpang ke Cheras then pusing balik jalan yang sama. Nak xnak, saya buat illegal u-turn jelah. Harap2 xkena saman. Hoho...pukul 1.45 sampai jugak ke tempat supplier tu.. fuh... alhamdulillah selamat sampai. Ok la jugak sesat2 ke KL pun boleh sampai tempat supplier tu dlm masa sejam..dengan bwk slownye, dengan xreti nak selit2... not bad la timing tu, (^__^)y

Selesai urusan lebih kurang 4.30, then gerak balik. Time balik ni pun satu hal. Ikut je balik jalan tadi, dengan direction drpd supplier jugak. Ingatkan nak balik senang la sebab cari je sign PJ. Memula terpaksa bersabar dalam jam.. dekat setengah  jam xkuar2 lagi dari Pandan Indah. Bila kuar je, cepat2 tengok sign Jalan Loke Yew (mengikut kata supplier). Then kat roundabout kitorang salah amik simpang lagi. Szu Min  suruh saya ikut teksi depan so saya ikut jela.. rupanya lalu tepi Sekolah Sains Alam Shah. "Szu, ni salah jalan la.. kita masuk Bandar Tun Razak ni.." "Eh yeke.. alamak.. kena u-turn lagi" Sabar jela, malang betul nasib bila jumpa roundabout hari ni. Hoho. Bila dah selamat masuk jalan yang betul, tup2, kitorang lalu balik jalan nak ke KL tadi. Mak ai, biar betul. Kang stuck lagi dalam jam yang gile hebat... Sudah la hujan lebat, air penuh kat jalan, ada sekali tu teksi kat sebelah kiri langgar air, habis kete kena simbah sampai xnampak apa2 kat depan. Mmg menjerit la kan.. risau gile kalau accident lak. 

Saya kata,"Xpe2, rasanya tadi saya ada nampak sign PJ. Tapi xsure kat mana. Jangan terlajak lagi ke Masjid Jamek sudah la.. jam woo nak u-turn." Memang betul pun ada sign PJ xlama lepas tu, sebelah kiri. Yahooo...! Lega.. Jam dah pukul 5.25 masa tu.. Kitorang sangkakan ada u-turn ke PJ sebelah kanan mcm biasa..masa tu redha jela bila tengok jam kat laluan sebelah. Nasib sangat2 menyebelahi kitorang sebab rupanya jalan balik mmg xjam. Xtaula apa nama jalan tu, tapi rasa mcm pernah lalu je masa balik dari Pahang. Haha.. Anyway, dalam pukul 5.35 dah nak sampai PJ Hilton, kejap je rupanya. 5.40 dah sampai ofis... Huahhh..lega gila,.. Alhamdulillah.. 

p/s: Kadang2 best juga bila sesat sebab time tu la dapat belajar jalan baru.. hehee..




Thursday, October 27, 2011

♥ Music and Lyrics ♥

Jatuh cinta dengan Hugh Grant!! Semalam baru tengok filem Music and Lyrics, lakonan Hugh Grant dengan Drew Barrymore. Best jugak, santai n simple je cerita dia. Sesuai untuk rehatkan kepala yang tengah tension.. hehee. Lirik2 lagu dia best... layan..


Ni lagu utama dalam cerita tu.. ♥



Suka sangat lagu ni... time Alex pujuk Sophie.. ♥



It's never been easy for me
To find words to go along with a melody
But this time there's actually something on my mind
So please forgive these few brief awkward lines


Since I met you my whole life has changed
It's not just my furniture you've re-arranged
I was living in the past
But somehow you've brought me back
and I haven't felt like this since before Frankie said "Relax"
and now I know based on my track record
I might not seem like the safest bet
All I'm asking you is
Don't write me off just yet

For years I've been telling myself the same old story
That I'm happy to live off my so called former glories
but you've given me a reason
to take another chance
now I need you despite the fact
that you've killed all my plants
and now I know
i've already blown more chances
than anyone should ever get
all I'm asking you is
don't write me off just yet
don't write me off just yet....

Saturday, October 22, 2011

Cuci mata di IKEA

Pagi2 Sabtu dah bangun awal hari ni.. 7.45 pagi tu kira awal lah kan, hehe. Sebabnya nak hantar kereta ke bengkel - gasket terbakar. Tau pun sebab Ahad lepas masa on the way ke stesen LRT Sri Petaling dengan Cik Cahaya, tetiba kereta mati enjin tengah jalan. Masa tekan minyak pun ada bunyi mcm besi bergetar. Ingatkan cover rim tayar yang bergetar. Rupanya sign dari kete bahawa temperature dah sgt2 tinggi.. temperature kat dashboard tu pulak mmg kdg2 xbetul sket. Hoho..bunyinya mcm recipe for disaster la kan. Xpela..pengajaran. Maaf Cahaya kerana membahayakan nyawa kamu. Selalu je ada adventure tertentu dgn kamu. Sebenarnya masa kita redah ke bazar Ramadan Putrajaya dulu pun, roadtax dah mati bulan 6. Kwang3... kalau tau mmg xlepas la kita ke sana kan. Mana nak sedar sebab pegi keje gelap, balik keje pun gelap..

Nasib baik hari ni adik lelaki saya boleh temankan hantar kereta ke bengkel, dekat je pun dengan ofis. Hehee. Lepas tu dia nak gi IKEA cari hadiah kawin member dia. Saya kata, akak nak ikut skali la. (^_^)y  (nasib baik dia xde gf lagi, boleh la layan kakak dia ni nak gi sana sini, haha).

First time nih ke IKEA. Rambang mata la dibuatnya sebab perabot n brg2 semua cantik2 malah cara hiasan pun sgt cute n lovely.. =P Dah berangan kalau ada rumah sendiri nanti akan hias dengan perabot2 n hiasan rumah IKEA, kalau mampu la..heheh..

Lampu tidur. RM29. Rasa nak beli je utk diri sendiri.

Bilik kanak-kanak. Siap ada atap.

Ruang tamu idaman. =D

Lilin wangi yang sangat wangi. Nak grab la suatu hari nanti.

RM 199. Teringat kerusi lama kat umah.

Nak rak macam tu!!! Tapi sesuai utk hiasan ringan2 je kot...

Tetiba bangkitkan semangat utk memasak full time =P

Juga bangkitkan semangat menjadi
surirumah  berjaya. Hoho.

Adjustable drying rack, RM 119. Xpela. Lupakan shj..

Saya xminat cermin hiasan mcm ni, tapi ok la, cantik.

Ruang tamu idaman juga

Bilik tidur idaman. Siap ada TV.

Style tak sinki ni? Hehe

Meskipun lampu ni unik tapi bagi saya ini perangkap
habuk paling nyata

Lampu tidur sweeeet

Lihat dapur mainan di situ

Saya mahu! Lampu comel bertukar2 warna

Ya..ini dia koleksi lampu2 tadi

Juga mahu ini kat ruang tamu. (^_^)y

Puas berjalan sampai lenguh kaki. Akhirnya, adik saya beli frame gambar berharga RM20. Cantik. Nampak simple dan natural.

Nanti nak kawin saya mahu request barangan IKEA lah. Haha..