Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Wednesday, January 28, 2015

Baby and me: 0 - 2 bulan

Assalamualaikum,

Entri ni just nak share perkembangan baby.. dan pengalaman2 pertama dengan baby =D


Tarikh lahir baby: 19 Julai 2014

Waktu: 10.47 pagi
Jantina: Perempuan

Lepas balik rumah mak saya, suami laporkan kelahiran kat klinik kesihatan. Kena inform jugak kat klinik yang kat Kemaman supaya diorang tau dah bersalin. Hari ketiga iaitu Isnin, terus datang 3 orang nurse ke rumah. Tapi nurse datang lebih kepada nak cek mak baby sebenarnya. Hehe. Especially cek luka jahitan. Pastu cek keadaan baby, ada kuning tak. Esoknya hari keempat pun nurse datang lagi cek. 

Pertumbuhan baby
Hari pertama
Berat: 2.56 kg
Panjang: 49 cm
Lilitan kepala: 31 cm

Hari ke-8
Berat: 2.75 kg
- Lawatan patutnya hari ke-10 tapi sebab hari ke-10 tu raya pertama, maka nurse datang pada hari ke-8. Berat dah agak naik banyak sebab dia kuat menyusu, kaki dan tangan pun dah nampak ada isi. Kalau tak sebelum ni alahai halus je, kulit pun ada kedut2 sikit.

Hari ke-20
Berat: 3.30 kg

1 bulan
Berat: 3.46 kg
Panjang: 53 cm
Lilitan kepala: 37 cm

2 bulan
Berat: 4 kg
Panjang: 54.5 cm
Lilitan kepala: 37 cm

Penyusuan

Seperti diceritakan sebelum ni, baby dah campur susu formula iaitu pada hari kedua dia sebab susu tak keluar lepas bersalin. Yang keluar cuma air kuning aje walaupun dipicit. Bagi susu Enfalac Step 1 seperti yang dicadangkan oleh seorang nurse kat situ memandangkan susu badan masih tak keluar dan ramai kata Enfalac bagus untuk budak yang kena kuning. So bagi jela walaupun tak kena kuning, hehe. Saya bagi ikut keadaan, bukan tiap2 hari pun. Ada la seminggu 3-4 kali kot bagi susu formula sebab dia kembung, maybe saya ada salah makan/kalau saya makan lambat perut saya pun masuk angin. Pernah ada 2 hari saya kena angin medu so memang bagi susu formula jela kat baby. Takut dia pun masuk angin.

Baby keje dia asyik tido jela tapi kerap menyusu. Setiap 2 jam mesti menyusu. Pulak tu kerap gak dia terjaga sebab dia tak suka lampin basah. Baru je lepas kencing terus dia nangis, tukar lampin, diam dan tido semula. Dan awal2 ni dia kerap kencing sekaligus dengan berak. Berak pulak warna kuning, awal2 dulu kuning pekat gitu, maybe sebab dia nak kena demam kuning dah bila tak dapat menyusu lepas lahir tu. Tapi lepas susu badan keluar, dia menyusu banyak so kuning tu keluar ikut najis. Sehari semalam lebih kurang 20 helai kain lampin mak saya kena cuci. Hoho.

Lama2 dah hampir sebulan, baby dah tak kencing malam dan berak pun waktu lain, tak keluar sekali masa kencing. Tapi start 6 pagi dia akan kencing dengan banyak dan kerap macam biasa. Mak saya kata kena selalu sapu minyak gamat kat perut & ari2 dia supaya baby cepat berhenti kencing malam. Selalunya saya sapu minyak gamat pastu sapu pulak minyak yu yee supaya dia tak kembung.

Baby kerap muntah jugak walaupun dah sendawakan dia, maybe sebab banyak sangat minum susu dalam satu masa. Ada 3-4 kali masa dia belum umur sebulan, baru lepas sendawakan dia tiba2 dia muntah siap terpancut keluar dari mulut. Sian dia. Tapi tak reti gak nak stopkan masa dia tengah menyusu, kalau dah baby nak menyusu banyak, saya bagi je sebab kesian..mana tahu dia memang haus dan lapar ke kan. Hmmm...saya kena belajar lagi bab ini.


Satu lagi, baby kerap gak kentut. Bagus la kan sebab takde la kembung perut kalau kerap kentut. Tapi ada sekali tu masa tengah menyusu, tetiba dia kentut kuat, saya pun terkejut sangat, nasib baik tak terlepas baby. Rasa macam ada benda meletup kat riba, hoho. Budak 3 tahun yang mak saya jaga, Umar namanya, dia terus tutup telinga dan cakap, "Ohh..what a sound!" Haha.

Mandikan baby
Saya pertama kali mandikan baby bila dia dah hampir sebulan. Takut nak pegang masa mandi sebab kecik sangat, takut dia sakit kalau salah cara pegang. Mak saya jela yang mandikan, kat sinki je senang, letak cebok berisi air suam kat tepi sinki. Baby masa awal2 ni penakut orangnya, gayat kot sebab kalau angkat dia dari tilam kena slow2, berjalan pegang dia pun kena slow2 sebab dia macam cuak je kalau kita gerak laju sikit macam biasa. Bila jalan laju sikit mula la dia rapatkan tangan ke dada dia dan bengkokkan lutut sampai kaki rapat ke punggung dia. Comel je, macam anak kucing. Haha. Tapi sian la sebab dada dia pun berdegup laju bila cuak. Maka kena beringat supaya slow je bila bawak dia, hehe.

Tali pusat baby luruh pada hari ke-7. Sian gak tengok baby sebelum tali pusat luruh sebab rasa macam sakit je...tali pusat tu disepit dengan satu sepit yang agak panjang so cuak sangat bila nak pakaikan lampin, sapu minyak kat perut, tanggal baju dan sebagainya. Bila dah luruh tali pusat tu rasa lega sikit.


Potong kuku
Pertama kali potong kuku baby masa dia umur sebulan lebih. Berjaya! Mula2 ketip kuku dia tengok2 eh, lembutnya kuku baby. Tapi tetap tajam untuk kulit baby terutamanya kulit muka dia. Potong masa dia tengah tido. Mak saya tak bagi potong kuku masa baby tido asalnya, sebab orang tua2 kata kalau potong kuku masa anak tido nanti anak jadi degil. Saya buat tak tau jela. Apa kaitan? Huhu. Rasanya potong waktu tido lagi selamat sebab tangan tak bergerak2 kan. Masa ni kuku tangan je kena potong. Kuku kaki belum panjang lagi.

Kali kedua potong pulak seminggu lepas tu. Tragedi berlaku. Masa ketip kuku kat ibu jari kanan dia, terkena isi. Berdarah sikit. Dia tengah tido masa tu, dia terkejut kejap, muka berkerut dan bunyi suara sikit, pastu tido semula. Aduh siannya baby. Lepas tu saya dah takut nak ketip kuku rapat sangat dengan isi.

Bersunat
Kitorang hantar baby bersunat kat klinik swasta pada Jumaat, 5 September 2014. Tu pun dah kira lewat gak. Kononnya orang tua2 tak bagi sunat masa dalam pantang, padahal rupanya takde masalah pun kalau sunat dalam tempoh 40 hari tu. Lagi bagus sebab dia tak rasa sakit sangat. Nanti dah besar lagi payah sebab dia dah rasa sakit dan boleh terajang sana sini. Huhu.

Lawatan ke klinik
Pertama kali ke klinik kerajaan pada 19/8/2014, umur sebulan. Masa sebulan ni kena cucuk vaksin Hepatitis B dos 2. Dos 1 dah diberi masa lepas lahir, sekali dengan BCG. Masa sebulan ni cucuk saya dah tak ingat baby nangis ke tak. Rasanya nangis kejap, bila angkat dukung dia terus senyap.



...to be continued...

No comments: