Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Wednesday, November 19, 2014

Berpantang 40 hari

Assalamualaikum,

Entri tertunda sebab takde masa nak taip. Hihi. Macam alasan je sebab patutnya boleh je taip sikit2 then save kan? Malangnya saya bukan jenis macam tu. Time nak taip, taip panjang2 terus. Baru best idea menaip mencurah2, haha. Kalau masa yang ada ciput jek nak menaip baik takyah, sebab idea tak flow dengan baik bila taip sikit2. Kui3...

Sejak ada baby ni rasanya ibarat melekat dengan baby jela. Kejap2 menyusu, kejap2 kencing, berak, ada kalanya nak berborak, kalau takde orang layan dia mula la dia nangis. Kadang2 waktu pagi dan petang saya tido jugak kat baby sebab nak harapkan tido time malam memang tak cukup. Ok cukup mukadimah. Tujuan sebenar nak cerita pasal berpantang.

Berpantang sebenar mula pada hari ketiga lepas bersalin, iaitu pada 21/7/2014, Isnin. Sebabnya hari bersalin (Sabtu) kena duduk wad dulu sehingga tengah hari esoknya (Ahad). Balik rumah hari Ahad tu kira pantang setengah hari la..hehe. Start dah makan menu nasi putih, ikan bakar, pucuk mengkudu dan pegaga. Pucuk mengkudu? Not bad. Kalau dapat pucuk yang betul2 muda takde la pahit sangat. Kalau pahit, cicah dengan lada hitam dan garam lebih sikit. =D

Hari Isnin, start berurut dengan bidan. Bidan ni jugak yang cucikan uri. Kata mak saya, masa bidan tengok uri, dia kata mesti budak besar sebab uri dia besar. Mak kata eh tak la, baby kecik je, 2.56 kg je. Bidan terkejut, dia kata selalunya uri besar, budak tu pun besar. Pastu masa dia pegang area tali pusat kot, ada macam biji2, dia kata kalau ikut biji2 ni, ada 8 anak semuanya nanti. Siap ada kembar. Wah. Bestnya kalau betul macam yang bidan cakap. Heheh. Memang berangan nak anak kembar pun.

Pagi2 tu saya pun tak mandi lagi, tunggu ayah dan suami saya jemput bidan dari Kg Sentosa pukul 9 pagi. Lagipun mata tengah ngantuk sebab malam bukan tidur lena, kejap2 susukan baby, tukar lampin baby. Bila bidan sampai, dia siapkan air panas dan mula masukkan daun2 yang dia dah kumpul untuk buat air serum. Lepas tu dia letak bekas berisi air serum tu kat bawah kerusi plastik dalam bilik air. Dia suruh saya duduk atas kerusi, then dia letak tikar plastik keliling saya, tutup bahagian terbuka kat atas dengan kain batik. Kira kepala saya jela yang keluar. Ni proses bertangas namanya atau sauna. Bidan kata buat bertangas dulu untuk lancarkan peredaran darah, kembangkan daki2 kat badan biar senang nak cuci nanti, buang segala toksin melalui peluh. Memang berpeluh2 banyak la, sampaikan saya mintak segelas air masak sebab rasa pening. Haha. Pastu bidan tanya, tak makan lagi ke pagi ni? Saya geleng. Dia pesan lain kali makan dulu pagi2, kalau tak silap2 pengsan lak time sauna...hehe.

Bertangas tu lebih kurang 15 minit je, sambil2 duduk dalam tu saya gosok2 badan supaya daki tanggal. Lepas siap bertangas, bidan ambil air serum dari dalam bekas tu buat mandi saya. Nampak macam2 daun dalam tu, cuma yang saya kenal daun pandan dengan daun kunyit. Hehe. Bidan ada cerita daun apa dia guna, antara yang saya ingat daun mengkudu dan serai wangi. Best mandi serum sebab bau wangi dan rasa segar. Punya baik bidan tolong sabunkan dan syampukan saya sekali, hehe. Gosok badan guna daun2 dari air serum tu. Bidan pesan lepas lap kering badan, time nak pakai pad tu titis sikit ubat luka pada pad supaya luka jahitan cepat baik.

Siap mandi, bidan urutkan, bermula dari kaki. Lepas berurut satu badan, air susu mula keluar dengan banyak, kita pun rasa sakit sebab breast membengkak. Alhamdulillah bermula dari hari tu boleh la bagi susu badan kat baby. Masa berurut tu ada ketulan agak besar kat bawah ketiak, bidan kata kena urut ni jangan biar ketulan macam ni. Itu sebenarnya air susu yang tersekat kat saluran kat bawah ketiak. Kalau biar, tu yang boleh jadi breast cancer (nauzubillah). Tapi bila bidan urut kat ketulan tu, ya rabbi memang sakit macam nak terkencing rasa. Tahankan jela sambil pejam mata kuat2, huhu.

Proses berurut dengan bidan ni berterusan selama 3 hari, pastu bidan pesan hari ke 44 atau lepas pantang nanti jemput dia lagi untuk buat pelepas. Tak faham pun pelepas untuk apa tapi ya kan jela. Lepas 3 hari berurut tu memang rasa ringan sikit badan, nak bergerak takdela rasa lenguh2 sangat. Bayaran bidan RM250, tak termasuk yang dia nak buat pelepas tu.

Bab makan time berpantang ni, ada la yang saya main taram je, bukan pantang betul2 pun, hehe. Dah la time nak dekat raya. Itupun sebelum bersalin hari tu dah siap beli biskut raya, makan dulu banyak2 supaya kononnya time raya nanti tak la terliur sangat, hehe. Hari ketiga lepas bersalin tu saya dah langgar pantang. Petang Isnin lepas berurut dengan bidan tu, saya rasa pening2 macam kurang gula. Lalu saya pun order la dengan suami, minta belikan susu strawberi Dutch Lady. Nak minum yang sejuk sikit lak tu sebab tak berapa minat susu yang tak sejuk. Dalam pukul 6 lebih saya minum la satu mug susu strawberi. Pukul 7 lebih susukan baby. Malam tu baby nangis tak henti2, rupanya dia kembung. Mak saya tanya ada makan apa, rupanya mungkin sebab susu strawberi tu. Saya tanya mak, sebab sejuk ke? Mak kata sejuk tak effect kat baby, effect kat kita ni takut bentan, perut kembang, tapi baby kembung maybe tak tahan perisa strawberi tu la kot. Sebab kalau minum susu full cream ok je.

Kesian tengok baby nangis lama, yela dia baru umur 3 hari dah sakit perut lak. Lepas tu saya janji pada diri sendiri, dah tak nak sentuh susu strawberi dah pasni. Daripada teringin macam2 terus jadi boleh tahan nafsu makan sebab takut anak yang terkena effect. Huhu. 

2 minggu lepas tu raya, ape lagi saya makan jugak sebijik setiap jenis biskut raya. Hihih. Tapi menu sarapan best. Mak buatkan daging bakar. Makan dengan nasi impit. Sampai orang lain jeles sebab daging bakar tu sedap hahaha. Pagi raya bergambar dengan baju raya okey..sebab kejap je dah slim balik hehe. Actually takde baju raya pun, saya dan suami pakai balik baju nikah kitorang. Baby yang berbaju raya Disney. Betul kata orang, bila dah ada anak ni, memang semua anak dulu, mak ayahnya kemudian =D  Siap bergambar tukar balik pakai t-shirt dengan kain batik. Mesti berstokin ye sebab takut angin masuk badan.

Menyusukan baby setiap 2 jam, malam pun macam tu jugak. Maka kita cepat la lapar, makan nasi dalam kuantiti sikit tapi kerap. Sebab pakai barut kan jadi tak boleh nak sumbat makanan banyak2. Lepas nyusu baby pukul 4 pagi pun saya pergi buat air Vico panas dan cicah biskut tawar. Lapar betul.

Lepas 3 minggu lebih kurang, saya start makan biskut tawar sapu Nutella. Haha. Tak tahan boring tekak makan biskut cicah air Vico panas je. Mak kata orang pantang boleh minum kopi (bukan Nescafe ye), sebab teh je yang buat angin, kopi tak. Tapi bila saya minum kopi baby kembung gak, so saya just minum Vico jelah. Luka jahit pun dah elok dalam masa 2 minggu so minggu ketiga tu mak bagi saya makan ikan goreng dah. Hehe. Tapi ulam masih lagi kena makan sebab tu je sumber serat..selain makan kurma. Buah2 tak berani nak makan lagi takut sejuk ke apa ke. Masa tu memang rajin la makan ulam meskipun saya ni bukan la penggemar sayur, tapi sebab takut sembelit punya pasal. Cuak kot bila nak buang air besar sebab takut jahitan terbuka, huhu.

Jamu pulak saya start makan lepas 2 minggu bersalin sebab takut baby kuning. Tapi alhamdulillah baby tak kena kuning. Cuma jaga2 jugak la sebab nurse kata kuning ni boleh jadi dalam masa 2 minggu tu. Jamu tu mak saya yang belikan dari orang kampung, takde jenama apa pun. Sampai sekarang masih lagi makan sebab satu, untuk jarakkan kelahiran dan satu lagi untuk kuatkan balik badan kita. Bila makan sebenarnya takde la rasa lain macam segar ke apa, tapi bila TAK makan (biasala orang malas makan ubat, hehe), mula la rasa sengal2, lenguh2 urat, nak gerak pun rasa berat je.

Set bersalin saya beli Set Afiat. Yang kotak warna hijau ye. Mula2 tersalah beli, kotak warna kelabu, tapi namanya Warisan Afiat. Tapi google2 orang kata set Afiat yang ok, tak jumpa lak untuk yang Warisan Afiat tu. So mintak suami gi tukar balik. Set Afiat tu harganya RM80 je kat kedai tu (harga asal RM85). Review kemudian sikit la sebab tak semua dalam set tu saya guna lagi, especially jamu dia, huhu.

Sekian entri kali ini. Wassalam...

p/s: baby tengah tido, tak meragam hari ni..alhamdulillah. Keje umah dah settle, so boleh ngadap blog. (^_^)y