Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Sunday, May 18, 2014

Mom & Baby Expo @The Zenith

Assalamualaikum,

Nak update tentang pembelian barang2 baby, ringkas je.

Seperti yang dikatakan sebelum ni, kitorang nak gi expo ni hari Jumaat sebab kurang sikit orang, hopefully. Sampai kat The Zenith lebih kurang pukul 11 pagi. Parking kat depan Manjaku seberang jalan sebab tengok parking kat The Zenith tu macam dah penuh je. Haih ramai jugak orang nampaknya walaupun hari Jumaat.

Bila masuk dalam dewan, oh ok la takdela sesak sangat. Mula2 tu cari jugak mana kaunter pendaftaran sebab dalam Facebook kata boleh redeeem mug Mom & Baby Expo. Siap tanya tukang bagi flyers kat depan pintu masuk, kat mana kaunter untuk register? Dia kata, oh takde kaunter. Aik? 

Rupa2nya kaunter pendaftaran nun kat belakang sekali dalam dewan. Ceh...patut pecat tukang bagi flyers tu. Macam mana boleh cakap takde? Huhu. Pergi kat kaunter pendaftaran dan daftar, like page FB diorang dan like pulak post diorang, pastu dapat la goodie bag satu sorang. Dalam goodie bag tu ada guide book untuk expo, sample wet tissue baby, mug, sample shower cream Shokubutsu, sample pelembut pakaian Comfort Ultra, dan cd lagu soothing songs untuk baby. Tapi dalam goodie bag saya cd lagu lak takde. Huh. Takpela bila try pasang dalam kereta tak best pun lagu2 dia. Haha.

Mula2 tu just survey2 booth, tengok harga, then pukul 12 lebih gi makan kat Rasamas ECM. Then suami pergi solat Jumaat, saya solat kat surau ECM, pastu gerak semula ke expo untuk lakukan pembelian... (^_^)  Sebelum tu kita refresh balik apa target buy yang dirancang sebelum ni:

1. Alas getah
2. Car seat
3. Cloth diapers
4. Kain lampin
5. Maternity pad
6. Pampers saiz s (pack kecik untuk awal kelahiran je)
7. Set tilam & bantal
8. Tuala & barang mandian

Ok, so daripada 8 barang di atas, 3 je yang dibeli - Alas getah, cloth diapers, set tilam & bantal. Pastu ada beli baju rompers yang tak tersenarai dalam cadangan pembelian sebelum ni, hehe. Jom kita tengok sebab musabab pembelian kali ni...

1. Alas getah - kitorang beli brand Bebe, RM19. Beli sebab murah sikit berbanding kat kedai Anakku dan juga Parkson dan Aeon kat ECM (sempat usya2 harga sementara tunggu suami siap solat Jumaat). Kat Anakku alas getah 60 x 90 cm, harga RM26.90. Kat Aeon alas getah jenama OK Baby 55 x 75 cm, harga RM24.90. Yang kitorang beli ni besar sikit, dan lebih murah. =)

2. Car seat - tak beli sebab harga tak murah pun berbanding kat luar. Tapi mungkin la murah sikit kalau beli car seat + stroller. Tak compare betul2 pun harga kat expo vs harga kat luar untuk jenama tertentu, tapi setakat tengok kat Anakku ECM, car seat + stroller dalam RM700++. Yang ada promotion kat expo tu pun dalam 700++ gak, kononnya harga asal dalam 1000++. Jenama lain la tapinya, dah tak ingat. Takpe, tak rasa berkenan so hold dulu. Lain kali boleh usya lagi..

3. Cloth diapers - kitorang beli 3 helai, harga RM18 setiap satu. Itupun lepas puas round2 dan compare, pikir2... takpe, try beli yang murah dulu. Nanti kalau kulit anak tak tahan ke baru cari yang mahal sikit. Hehe. Sebab tu beli 3 helai je dulu, kira trial dulu la. Kalau ok yang murah boleh beli lagi kat dia next time. Yang paling mahal kitorang jumpa RM78 sehelai. Tapi memang super lembut dan sejuk lah. Harap2 kulit anak mama ni tahan la nanti ye...tak mau la cloth diaper yang 70 lebih sehelai...bankrap...hihi..

4. Kain lampin - harga sama jek macam kat kedai luar. Lebih kurang RM3 sehelai tak kisah la brand apa sekalipun. Tapi kalau yang ada printed dengan gambar2 katun Disney ke apa ke memang la lagi mahal. So kitorang decide untuk beli kat luar je nanti.

5. Maternity pad - tak beli sebab masa kat expo terjumpa bakal jiran sebelah rumah (dia bakal masuk rumah hujung bulan ni), dia baru bersalin tengah bulan 2 hari tu. Dia la yang cakap tak payah beli maternity pad. Sebab darah nifas mula2 je banyak, dalam 3 - 4 hari lepas tu dah jadi macam period biasa. So pakai je pad overnight dan pad biasa cuma kena kerap tukar la mula2 tu. Dia beli banyak maternity pad dulu sebab ingatkan darah nifas ni memang betul2 banyak. Last2 tak habis pun, dan baru2 ni dia ada bagi kat saya satu pack, boleh la pakai awal2 pas bersalin nanti.. =)

6. Pampers saiz s - tak jumpa yang pack kecik. Banyak yang jual pack besar2 dan cuma dapat potongan harga kalau beli 3 pack ke atas. So ingin ditekankan di sini bahawa berbaloi pergi expo ni kalau memang nak borong pampers baby. Memang murah dan siap dapat free bag la, free plush toy la.. Disebabkan kitorang tak bercadang nak pakaikan pampers pakai buang ni kat anak, so kitorang skip je. Nanti cari satu pack kecik kat luar.

7. Set tilam & bantal - kitorang beli brand BabyLove, RM78. Murah la compare dengan booth lain dan juga kedai Anakku kat ECM (asyik compare dengan Anakku je,,haha). Cantik dan yakin juga dengan reputasi brand dia sebab memang jual tilam baby. Kira specialist la. Siap salesman dia kata Anakku bukan specialist sebab tilam baby bukan produk utama dia, haha.

8. Tuala & barang mandian - Tak jumpa yang harga lebih murah dari kedai luar. So disebabkan harga sama je dengan kat luar, beli lain kali jela, tak gitu? =)

Barang tambahan: 2 helai rompers baby. Satu biru satu merah. Biru tu ada gambar tiger yang cute, merah tu rompers Arsenal. Suami suka sangat bila jumpa yang Arsenal tu. Nak suruh baby sokong Arsenal gak. Kalau lelaki takpe la, kalau perempuan? Redha jela, pakai je. Hehe. RM15 sehelai.

Ok, update kali ni tak ringkas pun. Tak reti la nak buat entri ringkas.. LOL