Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Thursday, April 24, 2014

28 minggu: Beli baju baby, appointment fisio & klinik

Assalamualaikum,

Excited nak update sebab dah beli baju baby, yeay! 

Disebabkan Jumaat dan Sabtu lepas suami saya kena on-call, so dia dapat cuti replacement hari Ahad. Kebetulan hujung minggu tu ada expo kediaman dan peralatan elektrik kat Kuantan so kitorang dah target nak cari perabot, khasnya kabinet tv. Maklumla masuk rumah baru memang banyak habis, tak mampu nak penuhkan semua kelengkapan. Beli satu-satu jela yang mampu..hehe..

So pada 20/4/2014, Ahad, kitorang gerak ke Kuantan untuk ke expo tu, dan usya2 sekali baju baby kat mana2 la nanti. Kat expo, kitorang berjaya beli ampaian baju 3 panel yang lekat kat dinding, RM 98. Ok la tu sebab jiran sebelah umah kitorang beli sebiji macam tu RM 150. Pastu amik sekali rak toiletries stainless steel, RM 39. Jalan2 lagi, berkenan dengan tirai 10' x 10', RM 50. Memang nak cari pun yang macam tu, alhamdulillah dapat. ^_^

Then dah tak jumpa apa2 yang berkenan, kabinet tv tak banyak pun...kalau ada pun memang mahal la. Pastu kitorang gi Kuantan Parade, beli sandal untuk saya sebab kaki dah sakit pakai kasut yang bertumit sikit tu.. kena cari sandal yang sangat lembut untuk dipijak. Pusing2 last2 masuk balik kedai Bata sebab sandal Bata yang paling selesa. Harga pun boleh tahan la, RM 60. Huhu. Harap tahan lama.

Alang2 dah ada kat Kuantan Parade, kitorang usya baju baby kat The Store. Kebetulan mak saya ada kat Kuantan so kitorang usya barang baby sama2. Lagipun kita sebagai first time parents memang tak berapa sure nak beli apa dan banyak mana. So untuk pembelian pertama ni, kitorang beli 2 pasang baju lengan pendek, 2 pasang baju lengan panjang. Beli sekali berus botol dan puting botol sebab saya ada tolong jaga baby jiran sebelah, kena la guna untuk cuci botol susu dia. Pastu beli plastik lampin 5 pcs, macam yang kita pakai dulu2... sebab kalau boleh tak nak guna pampers nanti. Mungkin awal2 lahir je guna pampers, pastu guna je lampin, atau kalau ada duit lebih boleh la beli cloth diapers yang cute2..hehe. Then last sekali kitorang beli sarung tangan & kaki, 2 pasang. Harga adalah seperti berikut:

1. Baju lengan panjang, putih biru, brand Tollyjoy    : RM 15.90
2. Baju lengan panjang, coklat, brand Fiffy                 : RM 12.90
3. Baju lengan pendek, putih coklat, brand Tollyjoy  : RM 14.90
4. Baju lengan pendek, biru, brand Tollyjoy               : RM 14.90
5. Berus botol dan puting botol, brand Sunbaby        : RM 5.90
6. Sarung tangan & kaki, brand Sunbaby                    : RM 4.48 (harga asal RM 5.60)
7. Sarung tangan & kaki, brand Cuddles                      : RM 5.40 (harga asal RM 6.00)
8. Plastik lampin 5 pcs, brand Sunbaby                       : RM 5.52 (harga asal 6.90)
                                                                     Total           : RM 79.90

Ok la tu kan, tak la mahal sangat sebenarnya sebab kalau ikutkan barang2 baby ni memang mahal mengalahkan barang2 mak ayah dia. Hehe. Kita pun nak beli yang branded sebab kualiti dan keselesaan anak. Warna2 kitorang pilih yang dua2 jantina boleh pakai. Sebab tak nak gi scan jantina pun, biar tau bila dah lahir je nanti, barulah betul2 confirm. Hehe. Takde masalah pun kalau baby perempuan pakai biru, tapi kalau baby lelaki pakai pink, kesian la dia. Hehe.

Pembelian barang baby yang seterusnya akan dilakukan weekend ni, InsyaAllah kat Mom & Baby Expo kat The Zenith, Kuantan. Expo ni 25/4 - 27/4/2014. Rasanya nak pergi Jumaat la (which is esok!) sebab kurang sikit kot orang..? Hehe. Gi Sabtu Ahad kang sesak dengan orang Pahang & Terengganu. Jumaat should be less people sebab orang Kuantan still kerja, ngeh3... Target buy:
-Car seat
-Lapik getah (takut baby kencing bocor atas tilam)
-Set tilam & bantal baby
-Kain lampin
-Tuala & barang mandian baby
-Pampers saiz s
-Cloth diapers (kalau ada yang murah)
-Maternity pad (ini kena review lagi untuk decide berbaloi x beli)....

Em tu je dulu kot. Botol susu ke susu formula ke sterilizer & warmer ke tak payah lagi la...harap2 dapat bagi full breastfeeding je sebab saya duk rumah je kan. Amin... =)

Appointment fisio & follow up clinic

Seperti yang ditetapkan sebelum ni, saya kena datang untuk sesi fisio yang kedua pada 22/4/2014. Alang2 suami saya kena ambik cuti, saya mintak kat klinik untuk adjust tarikh pada hari yang sama. Patutnya kena gi klinik 15/4/2014, tapi sian lak suami asyik nak kena amik cuti. Kalau saya boleh drive takpe jugak... huhu. Since tangan kebas masih tak elok, maka harapkan suami aje la yang hantar. 

Sesi fisio kali ni dilayan oleh practical student hari tu je..dia dah tau apa nak kena buat. Mula2 rendam tangan dalam lilin panas 7 kali macam hari tu, then buat ultrasound, pastu dia bagi saya main plastisin lain lak. Keras sikit berbanding dulu. Akhir sekali main alat genggam untuk improve kekuatan genggaman. Improvement lepas buat rawatan tu macam takde je...hehe. Tapi buat jela. Rasa macam buang masa pun ada sebenarnya. Cuma duduk kat bilik rawatan fisio ni boleh jumpa macam2 orang yang ada macam2 masalah.

Ada sorang pakcik ni, dah 60 kot umur dia, kebas tangan jugak tapi biasala kot sebab dah tua memang macam2 masalah. Ada sorang lelaki dalam 30an, dia kena langgar dengan kereta masa naik basikal. Asalnya dia naik kereta keluar dari rumah, nak gi beli apa ntah, tapi dia tengok jalan jam sangat2 kat Chendor. So dia patah balik rumah, naik basikal. Then kereta langgar dia. Teruk gak nampak parut kat tangan dia sebab kena besi dia kata. Benda nak jadi kan, elok2 asalnya bawak kereta...huhu..  Then ada sorang lagi lelaki, maybe 20an la, tangan dia lagi teruk parut. Dia kena cermin pecah. Ingatkan kerja kedai cermin. Rupanya dia tolong angkat cermin sebab ofis dia pindah tempat. Masa bawak cermin, tetibe cermin pecah. Nasib baik tak kena dada ke perut ke...huhu..

Ada sorang akak tu kebas tangan macam saya gak, sebab mengandung. Dia dah ada 4 anak tapi mengandung sebelum2 ni takde lak kena kebas. Ni first time dia datang buat rawatan. Sampai tertido2 dia sebab bosan. Haha. Yela, 20 minit tangan bersarung dengan lilin tak boleh buat apa, tengok jela orang kerja ke hulu ke hilir, tengok pesakit lain... pastu menguap banyak kali. Kalau tak berborak dengan orang lain memang bosan yang amat.

Lepas siap kat fisio, saya dan suami gi survey kabinet tv dan meja komputer. Memang urgent nak kena beli dah sebab nanti nak buat doa selamat kat rumah, takkan la masih lagi nak letak tv dan komputer atas kotak lagi. Ya, sebelum ni kitorang letak atas kotak2 barang hadiah kawin, hehe. Nasib la kan. Survey punya survey, dapat la kabinet tv, fibre board campur chip board, RM 350. Meja komputer RM 150. Ok la tu murah jugak la kira. Sebab dekat kedai lain even kabinet tv yang chip board je pun dah RM 400++. Design lebih kurang je. Ada jugak jumpa yang memang cantik, fibre board, coating fomica, ada kaca kat atas permukaan dia, RM 630. Ok jugak harga dengan rupanya yang cantik, tapi bila dah jumpa yang separuh harga dengan design yang quite ok, oh harusla amik yang lagi murah kan? Penjimatan tu penting keh3...duit banyak lagi nak pakai untuk beli keperluan yang lain2 nanti...

Pukul 2 petang tu gi klinik lak, follow up check untuk 28 minggu. Macam biasa, takde pesakit lain pun lama gak kena menunggu. Tak taula apa yang berlaku dalam bilik2 rawatan yang banyak tu. Lepas setengah jam tunggu, barula nurse panggil. Ukur berat, tinggi rahim, tekanan darah dan check air kencing. Berat dah jadi 61.5 kg. Kena warning dengan nurse sebab 3 minggu lepas berat 58.5 kg. Bermakna saya naik 3 kg dalam masa 3 minggu. Patutnya naik 1.5 kg je. Huhu. So pasni kena makan malam awal, sebelum kul 9 malam. Pastu makan sikit2 tapi kerap. Tekanan darah ok, 110/70, alhamdulillah. Nurse kata kalau tak jaga makan, berat naik banyak sangat, takut kena kencing manis, darah tinggi di hujung2 kehamilan nanti.... Harus jaga betul2 pasni. Cabaran juga tu sebab sekarang ni tengah2 malam pun boleh terjaga dari tidur sebab lapar. Pastu esoknya lapar sampai menggigil sebab takde tenaga sangat. Huhuuu...

Baby, ini la antara cabaran mengandungkan kamu... kadang2 terpaksa mintak Papa urutkan pinggang sampai kaki sebab lenguh/kebas.. Balutkan bandage kat tangan sebab tangan kiri sakit bila bengkok sikit kat pergelangan tangan, maybe sebab tangan kebas pastu pegang periuk/pinggan kaca yang berat.. Kadang2 terpaksa jalan bongkok sikit sebab kamu mengeras kat dalam, tekan dekat area pundi kencing & ari2..mula la Mama asyik nak terkencing & rasa tegang sangat urat kat pangkal peha. Kena solat duduk sebab tak boleh nak bangun dari sujud ke rakaat seterusnya, takut tak seimbang sebab sakit. Dan Papa pulak terpaksa amik cuti banyak sebab kena hantar Mama ke klinik, walaupun ini maybe menyebabkan bos tak suka... Papa kena kerja kuat & saving lagi untuk berikan yang terbaik untuk kita berdua... Moga2 kamu membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh/solehah.... Amin... ^_^

Sunday, April 13, 2014

Resepi: Coleslaw

Assalamualaikum,

Dah lama nak share resepi home made coleslaw tapi baru hari ni teringat nak publish ;) ... Resepi ni dah tiga kali buat, memang sedap. Cuma ada sikit la yang saya alter sebab ikut selera sendiri jugak kan, hehee..

Ni dia resepinya, harap sesape yang cuba pun berpuas hati dengan hasilnya:


Bahan-bahan:
Kobis putih 1kg
Lobak merah 150g (saya letak lebih, bagi nampak meriah warna carrot)
Mayonis 200g (saya guna mayonis Lady's Choice untuk salad, agak2 je letak banyak mana)
Susu tepung penuh krim 4 sudu besar
Gula pasir 5 sudu besar (saya skip letak gula, sebab dah cukup manis bila letak banyak carrot)
Garam 1 sudu teh rata
Cuka 1 sudu besar
Bekas plastik yang mempunyai penutup

Cara-cara:
1. Kobis dan lobak merah dibasuh dan ditoskan. Kemudian hiris dan cincang kecil2. (Saya basuh sekali lagi kobis selepas cincang tu, takut2 ada ulat celah2 lapisan kobis, huhu)
2. Masukkan kobis dan lobak merah cincang ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan mayonis, susu tepung, gula pasir (saya skip gula), garam dan cuka ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul2 sebati. Kacau guna sudu aje.
4. Tuangkan ramuan yang dah sebati ke dalam sayuran yang telah dicincang dan kacau sampai betul2 rata. (Saya buat terbalik, masukkan sikit2 sayur cincang ke dalam mangkuk mayonis, lebih mudah nak kacau, hehe)
5. Setelah itu tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk. Coleslaw akan matang selepas 12 jam. Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair dan rasanya smooth. Tapi nak makan terus time tu pun bolehhh... ;D

Nota tambahan dari tuan punya resepi:
*Kalau tiada cuka, boleh ganti dengan perahan air limau nipis/kasturi. Tak nak letak pun takpe sebab kemasaman mayonis dah memadai.
*Tambah gula kalau sesape suka coleslaw yang manis.
*Tambah susu kalau sesape suka lebih rasa milky.
*Kalau tak habis, boleh simpan dalam peti sejuk sehingga seminggu, dalam bekas yang bertutup. (Saya buat hari tu boleh tahan 5 hari je)

Masa saya memula buat tu, saya buat separuh daripada kuantiti sebenar, dan dapat la satu bekas plastik 4 segi yang biasa tu. Bila kacau mayonis dan bahan2 lain, tengok macam tak cukup je sos coleslaw ni sebab sayur cincang banyak. Tapi bila dah sebatikan dengan sayur, barulah tau memang cukup, tak lebih, tak kurang. Saya suka letak banyak carrot, oleh itu saya tak boleh letak gula dah sebab nanti terlebih manis.

Masa buat kali ketiga hari tu dah start tangan kebas2 ni... jadinya nak potong sayur pun amik masa sejam. Huhu. Pastu makan malam tu sebekas habis sekelip mata je sebab suami memang suka coleslaw. Hehe. Dia kata sian saya buat penat2 pastu habis kejap je. Tak berbaloi.. Eh, berbaloi apa kita buat penat2 orang makan habis. Yang tak berbaloi kalau buat penat2 pastu tak habis, simpan2, akhirnya basi je...kan?

Nak buat lagi, tapi lepas ni kena cincang sayur pakai chopper dari hadiah kawin la ;P Kebas tangan tak elok2 lagi walaupun dah banyak kali rendam tangan dalam air panas yang dicampur garam. Perlu ke saya beli tilam terapiutik? Hmmm... harga single punya pun 1600++.. kena kumpul duit kalau nak beli jugak.


Wednesday, April 9, 2014

25 minggu: Sesi fisioterapi

Assalamualaikum w.b.t.,

Selepas lawatan nurse yang lepas, saya pergi ke next check up pada 1/4/2014. Datang awal pukul 8 untuk elakkan masa menunggu yang lama. Nurse ukur berat, tekanan darah dan tinggi rahim. Berat dah jadi 58.5 kg, tekanan darah Alhamdulillah normal, 110/70, tinggi rahim 25cm. 

Disebabkan ini kandungan pertama, dan saya dah rasa janin bergerak, saya kena cucuk anti tetanus dos pertama. Nanti masa kandungan 7 bulan kena cucuk lagi untuk dos tambahan. Mengandung kali kedua dan seterusnya kena cucuk sekali je kalau tak silap. Sengal juga la tempat kena cucuk tu untuk 2-3 hari.

Masa jumpa doktor, saya kata tangan masih kebas lagi, in fact makin bertambah sebab kedua2 belah tangan dah kebas sepanjang masa. Padahal saya ambil pil kalsium dan minum susu jugak. So bukanla sebab kurang kalsium ni... Nurse kata, dia dulu pun masa mengandung kebas2 juga sampai jari kena pisau pun tak rasa. Rupa2nya memang baby dia serap banyak kalsium. Pastu masa anak dia umur 3 bulan, dah tumbuh gigi. Hoho. Tak bahaya dia kata kalau baby serap kalsium banyak, cuma cepat sikit la pertumbuhan gigi. 

Pink kat kuku kaki saya dah surut, Alhamdulillah..rasanya surut sejak berurut satu badan masa balik Kelantan hujung bulan 3 hari tu. So doktor tengok dah takde masalah, dia kata maybe sebab pemakanan dan hormon. Dia tuliskan surat rujukan ke bahagian fisioterapi kat Hospital Kemaman untuk treat masalah kebas tangan. Pergi je bila2 dia kata. Tapi ofis hour dan hari Ahad sampai Khamis jelah.

Keesokannya, kebetulan suami saya demam dan dapat MC. Malam sebelumnya tu memang badan dia panas dan saya cuma mampu lapkan tuala lembap ke seluruh badan dia sebab kat rumah takde Panadol. Huhu... Pastu dia kena minum banyak air supaya boleh surutkan panas dalam badan. Lepas dia dah ok siang tu, lepas lunch kitorang pergi je Hospital Kemaman sebab nak usya2 tempat and mana tau, dapat terus buat sesi hari tu jugak.

Memula saya tanya kat kaunter pendaftaran pesakit luar, pastu dia kata pergi je kat bangunan belakang sekali. Jalan2, kat belakang sekali dia tulis Pusat Rehabilitasi. Bukan kot. So ada bangunan depan tu tulis bahagian pakar, tanya kat situ pulak. Terpaksa menunggu kejap sebab ramai sangat orang. Nurse kat situ kata, kat belakang sekali. Pusat Rehabilitasi. Oh betullah kat situ. Tapi kenapa bila dengar nama tu saya terus ingat macam pusat nak treat penagih dadah ye? Huuhu...

Nak masuk tu kena tanggal kasut, bila masuk dalam oh bestnya rasa sejuk aircond. Tanya kat kaunter, dia suruh masuk ke bahagian dalam, jumpa doktor untuk ambil tarikh. Masuk dalam tu rupanya tempat rawatan dan exercise untuk pesakit. Saya jumpa sorang doktor perempuan dan dia bagi tarikh 7/4/2014, 9 pagi untuk sesi fisio. Saya tanya, petang ni atau hari esok tak boleh ke? Dia kata takde doktor bahagian saya untuk buatkan treatment. Doktor tu ada kursus ke apa ntah. Isnin baru available. Ok...

Saya tanya apa bentuk exercise yang saya boleh buat sendiri kat rumah. Dia kata kena selalu picit2 tangan supaya darah mengalir dengan baik..kalau dibiarkan, nanti otot2 bahagian kebas tu tak dapat oksigen dan akhirnya dia kecut perlahan2. Haih seram juga dengar. Pastu jangan angkat benda berat atau urut kuat sangat, takut tambah teruk lak kebas. Then boleh try rendam tangan dalam air panas yang ditambah garam, rendam selama yang boleh selagi panas untuk lancarkan pengaliran darah. Tak pun kalau mampu dia kata, beli tilam terapiutik untuk lancarkan pengaliran darah seluruh badan. Dia cerita mak dia pakai ok, cerita macam mana nak adjust temperature, pastu tilam tu boleh pakai masa saya pantang nanti... Eh macam nak jual je ni. Hehe.

So pada 7/4, suami saya ambil half day, hantar saya ke hospital. Datang terlewat sikit dalam pukul 9.05 pagi. Tapi lepas daftar and bayar seringgit, tunggu punya tunggu pukul 9.35 baru dia panggil masuk. Tengok2, eh dengan doktor perempuan hari tu jugak sampai sudah. Mungkin hari tu dia maksudkan tak cukup doktor kot. 

Memula dia ukur kekuatan genggaman tangan saya. Pastu saya kena celup tangan dalam lilin panas sebanyak 7 kali untuk kedua2 belah tangan. Dah jadi macam pakai glove tebal. Panas lilin cair tu 50 darjah Celcius. Ok la sebab rendam setakat bagi cover tangan, then angkat, rendam-angkat-rendam sampai 7 lapisan. Pastu doktor bungkus tangan saya dengan plastik dan bungkus lagi dengan kain. Kena biar selama 20 minit. Masa saya tunggu tu, ada sorang pakcik tengah main plastisin. Exercise tangan sebab tulang kat tapak tangan dia ada patah dulu. Dia dah datang 7 kali untuk sesi fisio.

Dah habis tempoh 20 minit, tanggal lapisan lilin, cuci tangan dan dia bagi main plastisin jugak. Tapi cara uli plastisin tu tak sama macam pakcik tadi. Saya kena tekan plastisin guna pergelangan tangan. Pakcik tadi kena guna hujung jari. Tapi dia bantai je buat macam mana pun. Datang doktor tengok baru dia buat betul2. Haha. Bosan gila main plastisin ni. Pas main plastisin, doktor bagi satu jaring getah, suruh tekan dengan tapak tangan selama 15 saat, ulang sebanyak 30 kali bagi kedua2 belah tangan. Yang ni best sikit sebab rasa la macam exercise. 

Pastu last sekali buat rawatan ultrasound. Doktor tu suruh sorang student praktikal buatkan untuk saya. Dia sapu gel kat tangan then gosok dengan alat ultrasound. Fungsi dia untuk panaskan bahagian dalam tangan guna wave tapi saya tak rasa panas pun. Borak2 dengan dia, rupanya dia baru start praktikal semalam. Dari Kolej MAHSA kat PJ. Sian juga tengok dia asyik kena marah dengan doktor sebab macam blur2 bila kena buat rawatan untuk sape2. Tapi adatlah tu...nama pun student praktikal kan. Dia baru ambil diploma fisioterapi, tahun kedua. Patutla bila saya tanya2 pasal kebas tangan saya, dia macam xtau sangat. Belum belajar kot.. Saya tanya, lepas ni nak sambung degree ke? Dia kata tengok la dulu, sebab yuran satu sem diploma pun dah 7 ribu lebih. Erk. Mahalnya. Saya kata masuk UiTM jela nanti..yuran murah je. Dia kata kalau sambung UiTM kena amik 4 tahun. Kalau sambung MAHSA 2 tahun je. Hmm.. Saya tanya belajar best tak. Ke susah? Dia kata susah sangat. Sebab banyak kena hafal. Erm, belajar memang takde yang senang...akak belajar food tech dulu pun kena banyak hafal2 jugak dik..hehe..

Saya tengok persekitaran kerja kat fisio ni macam best je.. kurang tekanan dari segi mengendalikan pesakit sebab diorang bukan boleh paksa pesakit buat rawatan laju2 ibarat macam nak kejar target kata orang. Pekerja2 yang bantu doktor pun relax semacam je...lepak ramai2 kat kaunter pendaftaran (ok maybe sebab typical government working environment), tapi bukan la relax yang saya nak, cuma bila tengok dari segi pressure nak siapkan tugasan tu kurang la. Dah cakap kat suami, kalau ada anak perempuan nanti, saya nak sarankan dia ambil kos fisioterapi la, sesuai dengan perempuan. Hehe.. Kenapa dulu saya tak ambil fisio? Hmm sebab dulu tak berapa tau menahu pun pasal kerja2 bahagian hospital ni. Dengar je hospital dah macam seram sebab:

1) Saya mabuk darah, buatnya ternampak darah meleleh2 kang tak pasal2 pengsan
2) Takut kalau2 tempat kerja sebelah bilik mayat, huhu
3) Tak suka bau ubat, pening (@_@)

Next appoinment untuk fisio ialah pada 22/4/2014. Doktor kata sesi fiso biasanya selang 2-3 minggu, sehingga sembuh. Dan selalunya orang pregnant yang kebas2 tangan ni, bila bersalin la baru sembuh. Haih, harap2 sembuh la cepat. Kesian kat suami asyik nak kena ambil cuti. Kalau tak sembuh betul2 pun, harap at least saya dapat drive. Doakan saya ye... =)