Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Sunday, February 16, 2014

Majlis bertandang

Assalamualaikum,


Majlis bertandang kami diadakan di rumah mertua saya di Tanah Merah, Kelantan. Majlis pada 9 Februari 2013, Sabtu. Ok post ni memang terlambat keretapi sebab cte pasal setahun yg lalu... Hehe.. Kitorang sekeluarga gerak pada pagi Jumaat, ikut Terengganu sebab nak konvoi dengan sedara-mara dari Kuantan. Last minute, cuma satu keluarga je yang ikut sebab yang lain ada kecemasan...huhu..

Dipendekkan cerita, kitorang sampai rumah dah malam, kalau tak silap lepas Isyak dah. Penuh rumah dengan sedara-mara belah suami yang dari Kelantan dan Kedah. Itupun bukan semua ada...hehe.. Seronok keluarga besar ni sebab memang riuh bila jumpa. Masa diperkenalkan dengan makcik la tok la pakcik la, try jugak ingat sebaik mungkin, tapi lepas tu ingat beberapa nama jek. Haha. Makan malam, lepas tu saya dan suami dibawa masuk bilik pengantin untuk tengok baju. Serius tak tau menahu pasal baju sebab family mertua yang uruskan.

Asalnya nak pink belacan, tapi mak mertua kata takde yang cantik, so dia ambil la baju baru sampai warna pink pekat. Sekali tengok memang terkejut la jugak dengan warnanya. Suami pun confuse ok ke tak dia pakai pink sebab just try baju je, tak try sepasang dengan sampin lagi. Baju saya long dress, cantik la dengan batu2 permatanya...tapi kain labuh gila. Jalan memang kena seret la. Dah lama belek2 depan cermin, ok lah. Malas dah pun nak cari baju lain. Mungkin ok je warna ni.. ;)

Lepas tu saya dan family dibawa ke homestay yang dah ditempah oleh family mertua. Malam tu suami tidur kat umah mertua la, hehe. Esoknya, bangun mandi, pakai baju biasa dulu then suami bawa saya pergi makan kat kedai. Sebab lepas tu nak terus gi mekap, mak andam tu nak gi mekap orang lain lak tengah hari nanti. Lepas mekap, balik rumah pakai baju sume then ada mak andam lain yang akan bantu touch up mekap sket2, dan pakaikan veil dan tiara. 

Rasa macam kejap je masa berlalu time bersiap tu, then dah masanya nak gerak ke kenduri. Saya dan family berarak dari rumah selang 2 buah dari tempat kenduri, suami dah siap2 tunggu kat sana. Sampai sana, naik umah dan terus duduk kat pelamin. Then start la adat welcoming the menantu, hehe. Salam mak dan ayah mertua, pastu diorang suapkan pulut, asam keping sikit, pastu garam rasanya. Tak ingat turutan pun. Then siap dapat angpau. Hehee bestnya... Dah habis family mertua kemudian giliran bersalam dengan family saya lak.

Then turun untuk makan beradap, selesai makan naik balik ke pelamin untuk sesi bergambar. Masa tu family saya pun nak gerak balik homestay, salam dengan diorang pastu adik pempuan saya nangis lak. Sebab tetibe dia rasa macam kehilangan kot. Haha. Macam la tak jumpa terus pasni. Dalam pukul 4 gerak untuk outdoor photoshoot kat stesen keretapi lama kat Bukit Panau. Best la sesi bergambar ni, macam2 idea dari jurugambar, kitorang ikut je gaya yang disuruh, hehe. Konon tengah tunggu keretapi la, pengantin lelaki tengah kejar pengantin pempuan la, pastu siap kena dukung lagi. Time tu rasa, eh saya ni dah la berat, larat ke suami nak dukung ni. Risau. Hehe. Nasib baik boleh gak dukung dan jalan dalam 10 langkah. Kesian dia sebab baju pengantin dah la kain licin. Lagi la tak stabil. Hehe.

Balik, mandi, solat, makan malam then acara buka hadiah. Seronok sebab banyak gak dapat hadiah. Siap dapat dua periuk nasi. Set gelas jangan cakap la, confirm paling banyak. And then ada satu hadiah paling special dan tak jangka langsung - set lampu chandelier & 2 biji lampu dinding. Hadiah drpd office mates suami. Alhamdulillah rezeki. ;)

Kitorang duduk sana dalam 4 hari rasanya, sebab saya cuti sampai cuti berkembar CNY je. Nasib baik CNY jatuh hari Ahad & Isnin so Selasa pun dapat la cuti. Rabu dah  kena masuk keje. Hmm... kalau ikutkan memang tak puas cuti. Tapi nak buat macam mana kan. Lepas ni jadi la kami pasangan PJJ. Sorang kat PJ sorang kat Kemaman.... Huhu.

Sepanjang 4 hari tu merasa la gi Rantau Panjang, makan colek perut, gi KB Mall... best2.. Hari last nak balik tu, saya tengah basuh2 pinggan n cawan, boleh lak terpecahkan satu cawan. Sebab terlaga dengan tile kat sinki so tangkai cawan tu patah. Huhu... Calar dah imej menantu gini..dah la xtolong masak sangat. Hehew....

Berikut gambar2 baju n pelamin kitorang... memang bright colour! ;)


pelamin dalam rumah

meja makan beradab

baju pengantin shocking pink ;)

nak tunjuk details pada dress..heehee