Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Monday, December 2, 2013

Honeymoon

Assalamualaikum,

Tempat honeymoon kitorang kat dalam negara je, in fact, kat dalam negeri Pahang semuanya. Haha. Semangat kenegerian sungguh. Walaupun tak gi tempat jauh2 sangat tapi yang penting tetap happy sebab, well, nama pun honeymoon kan. Hehe. Saya dan suami yang decide nak gi tempat yang best tapi dekat sebab takut penat sangat, cuti kahwin pun bukannya lama. Even tengah cuti kawin pun bos sibuk call. Ok lupakan. Tension bila ingat balik.

Kitorang gi kat Bukit Tinggi dan Genting Highlands. First day, hari Isnin pergi Bukit Tinggi, menginap di Colmar Tropicale. Best sangat sebab cantik tempat dia. Kepada sesiapa yang bercadang nak gi sana, try usya website dia dan tengok reviews kat Agoda

Pada hari tu kitorang sampai ke hotel dah malam, sebab siangnya ada hal sikit kat Kuantan. Pastu hujan pulak so perjalanan sedikit slow. Agak rugi sikit la sebab kalau sampai awal boleh la nak jalan2 amik gambar lebih sikit. Lepas check in, kitorang dibawa ke bilik di tingkat paling atas, tingkat 5 kalau tak silap. Dapat tau lak kitorang la satu2nya penghuni kat tingkat tu. Gila cuak. Bilik lak besar. Ada ruang tamu, ruang dapur + ruang makan, then naik atas sikit baru la bilik tidur + bilik air. Memang sangat besar la untuk tinggal 2 orang. Yela harga pun RM300++... huhu..

Pastu dah kelaparan, order la makanan. Masa tu dah 11 malam. Air share jela sebab setakat nak merasa, lagipun rasa macam tak berbaloi  je bayar mahal2 untuk air. Saya order sandwic, husband order chicken chop. Tu pun total harga dalam RM60++. Nasib baik sedap. 

Fresh orange, sandwich & chicken chop
Bila landing atas katil, peh...memang sedap gila tilam n bantal dia..the best rasanya. Satu je yang tak best. Air dalam toilet agak slow. Lama gila nak tunggu penuhkan bath tub. Mungkin sebab tingkat atas sekali kot, low water pressure. Sebelum tidur berapa kali husband check pintu betul2 kunci, then kunci lagi pintu bilik tidur. Cuak punya pasal sebab satu bilik je dihuni...kwang3...

Esoknya, kitorang gi ke perkarangan hotel, ada persembahan nyanyian masa tu. Memang tak ramai orang sebab weekdays. Jalan2 amik gambar sume, then makan tengah hari kat satu restoran ni. Kitorang order 2 set ayam macam style Kenny Roger's tu. Total dalam RM70. Tengah2 makan tu, ternampak ada bahagian ayam yang dagingnya warna merah jambu. Takut la kalau tak masak, so kitorang mintak tukar. Mulanya tukang masak dia keluar bila dapat tau kitorang komplen, then dia explain memang masak macam ni. Kitorang pun kata la kitorang nak ayam masak lebih sikit, tak nak daging pink. Dapat la hidangan baru tapi still, ada gak bahagian daging yang pink. Takpela, dah kenyang la jugak makan 2 pinggan sorang. Haha.

Jalan2, nampak couple buat wedding photoshoot...
view dari restoran...cantik kan bangunan dia?
Lunch... ;)
Lepas solat Zohor kat surau dekat2 area restoran tu, kitorang gi Japanese Garden. Ni la tempat paling best. Kena drive gak daripada kawasan hotel, ikut je map dalam pamplet. Parking then kena lak naik tangga dan daki jalan naik bukit. Orang putih rilek je jogging naik bukit waktu kitorang naik kete dalam perjalanan ke sana. Huhu. Agak penat jugak la nak sampai ke destinasinya. Sepanjang jalan tu leh la nampak gaung bila kabus dah hilang..huhuu...

gaung tak nampak sebab dilitupi kabus tebal....
Sampai kat atas, nampak signboard welcome to Japanese Tea House, katanya first in the world, Japanese Tea House in a tropical rain forest. Macam masuk dalam taman dalam hutan. Cantik je tempatnya. Tak lama lepas jalan ke dalam, ada satu kolam ikan kap. Jinak sangat sebab bila nampak je orang, terus ikan2 semua datang. Dia ingat kita bawak makanan kot....sian.. Takpe2, mesti ada jual kan makanan ikan kat situ. Jap lagi cari. Hehe.

Ikan berbaris datang..hehee
Pastu naik atas lagi, ada rumah teh Jepun. Kat situ boleh sewa kimono dan ambil gambar, tapi sewanya alamak mahal. Dah tak ingat berapa tapi puluh2 ringgit la sorang. Orang dalam rumah tu greet kitorang dan suruh masuk dalam amik gambar pakai kimono. Kitorang kata takpela, tak nak.. beli makanan ikan je sepeket sorang. ;) Kat bahagian bawah tu ada lagi kolam ikan tapi kecik sikit. Pastu ada la rumah kecik untuk amik gambar. Jalan2 lagi ada jumpa spa, tapi memang ratus2 la harga pun. Amik gambar kat luar aje.

Jumpa lagi couple wedding photoshoot tadi...
Lastly keluar, gi beli aiskrim kat kedai tepi tempat mula2 masuk tadi. Ke tepi lagi ada Japanese Botanical Garden, pastu ada jugak restoran Jepun tapi restoran tu tutup. Maybe sebab dia dah expect tak ramai orang. Botanical Garden tu menuruni bukit, pastu macam padat gak la dengan pokok2 bunga sume...dan mungkin gak ada serangga2 dan haiwan2 kecik kan...memandangkan tak nampak orang pun kat situ so kitorang pun tak jadi la turun...

Kemudian kitorang gi Animal Farm. Menarik sebab ada arnab, rusa, keldai, merak, tikus tanah. Masuk tu kena bayar RM5 kalau tak silap. Mula2 masuk, kalau belah kiri ada kandang merak dengan tikus tanah, satu kandang je. Pastu ada rusa dua ekor yang duduk luar kandang. Pastu boleh masuk kandang rusa (spesies lain, ada tompok2 putih) dan bagi makan, kalau berani la. Hehe. Makanan tu boleh beli kat kaunter. Boleh bagi kat semua haiwan kat situ. Kemudian belah depan ada kandang arnab, dah lalu kandang arnab baru boleh pergi ke kandang keldai.



laju tupai tanah ni makan daun panjang tu..kejap je abis
Kat kandang keldai tu memang kuat la baunya, takut gak nak bagi makan sebab tak biasa dengan kuda ke keldai ke. Ada satu family chinese ni, ayah dia bagi makan keldai dengan tangan, pastu boleh lak keldai tu gi gigit tangan dia. Adoi..huhu. Pastu anak dia cerdik, kecik lagi, macam darjah 2 kot. Dia suggest kat ayah dia letak makanan tu pada penutup tong sampah. Haha..bagus2.

Saya ada beli sepeket konon nak bagi makan rusa, tapi baru nak letak makanan kat depan dia, tetibe rusa tu bangun, terkejut + cuak..huhu. Yang suami saya lak terus cabut lari, bertuah betul...huhu... Dia memang dah cakap awal2 dia taknak gi dekat walaupun arnab. Haha. 

Then kitorang gi kandang arnab. Puas kejar arnab nak amik gambar dekat2, tapi arnab ni asyik lari je..last2 dapat la jugak satu gambar dengan arnab yang paling comel. Kat kandang arnab ni penuh dengan lubang2 yang dibuat arnab supaya dia dapat menyorok. Rasanya tempat tu tutup pukul 5 petang, so nak dekat habis masa tu pekerja2 dia tangkap arnab menggunakan jaring. Macam dalam citer kartun yang budak2 tangkap rama2 tu. Tapi kesian la tengok, arnab2 sume lari lintang-pukang takut kena tangkap, then tetibe tersauk juga masuk dalam jaring beramai2. Huhu. Rasa macam sakit je badan kalau kena gitu.

Detik2 sebelum rusa tetibe bangun masa bagi makanan...
kandang arnab yang penuh dgn lubang2...letih nak kejar arnab seekor ni
ok sket lagi nak sentuh dia...nak tangkap memang payah la
Yeay dapat cuit hidung dia...ni warna arnab yang paling cantik..
Dah habis round2 kawasan kat Bukit Tinggi, kitorang gerak ke Genting Highlands lak. Kitorang menginap kat Hotel Awana kat Goh Tong. Sampai sana dalam 7.30 malam. Check in, dapat bilik tingkat 27 hokey...cuak gak tinggi2 sangat ni. Huhu. Sampai kat bilik, wah rasa best sangat sebab ada 2 katil kelamin, pastu bilik luas jugak. Check air kat toilet, ok laju walaupun tingkat atas. ;) Time dinner kuar balik cari kat area Goh Tong je sebab dinner kat situ satu kepala pun dah RM50++, buffet la tapinya. Rugi kalau bukan jenis makan banyak.

bilik boleh muat at least 4 katil queen
view dari level 27
Esoknya, lepas Subuh terbangun lambat lak so tak sempat breakfast. Dah tengah hari baru naik Genting Theme Park. Amik indoor sebab tak pernah main yang indoor punya. Mula2 tengok performance kat pentas. Macam orang buat magic and telling jokes. Pastu kita bayar jela ikut suka. Sebab dia kata pendapatan dia cuma hasil pemberian penonton. Kalau takde orang bagi takde la pendapatan. Then gi main sume game yang termasuk pakej. Tapi rasanya lagi best main yang outdoor sebab lagi mencabar. Cuma masa tu macam kurang selamat je main outdoor especially roller coaster dengan space shot, sebab musim hujan, kabus pun tebal. Dah puas main, balik hotel dan dinner kat luar lagi...hehe. 

salah seorang yang buat persembahan
Hari last, Khamis, kitorang bertekad bangun awal sebab nak breakfast punya pasal, then nak jalan2 jugalah kat surrounding hotel. Kononnya ada bird area yang boleh jalan kaki je gi sana. So berikut ialah gambar2 masa breakfast (kes dah malas nak taip):

mine..nasi lemak n honeydew juice
hubby punya...lontong n nescafe
hubby punya jgk...french toast, beef bacon n salad
pastries...i likee...tapi biasa jela..pernah rasa yg lagi sedap
view kat luar..nampak padang golf
suasana kat luar restoran Rajawali
Lepas breakfast kitorang jalan2 kat kawasan sekitar, naik bukit sket arah jalan keluar dari kawasan hotel, jumpa la sign board ni...wah excited rasa sebab tak pernah lagi gi kawasan yang banyak burung terpelihara:


Jalan2 kat atas nampak kawasan macam terbiar la...ada taman permainan kanak2 tapi dah buruk. Pastu jalan lagi jumpa la macam kandang/sangkar besar, dalam tu banyak la burung dan itik. Eh. Ni je ke 'important bird area' nya??


Serius rasa macam, hampeh... dah alang2 ada letak dalam attractions kat area hotel tu, bangunkan la kawasan ni betul2... at least jangan la satu sangkar je, betul tak? Kecewa. Huhu.. tapi yang bestnya, memula kitorang berdiri depan sangkar tu, ada 3 - 4 ekor burung datang hinggap kat pagar, ingat kitorang nak bagi makanan kot. So dapat la tengok burung macam2 jenis secara dekat. Pastu tak lama, eh banyak pulak datang. Dengan itik2 semua sekali. Haha. Kelakar lak.

Dah puas keliling kawasan tu, kitorang pun decide balik la, esoknya nak gerak ke Kelantan pulak untuk majlis bertandang. On the way balik, rasa eh, macam awal sangat la nak balik. Tak puas lagi jalan2. Husband pun cadangkan pergi Kuala Gandah, tengok gajah. Oh best2... saya teringin nak tengok gajah dekat2. Jalan jauh jugak la masuk dalam. Jalan kampung, kecik je. Sampai sana, daftar then jalan kaki masuk ke kawasan gajah.

Mula2 kitorang bagi makan gajah yang dirantai kat tempat berbumbung. Kena beli la kan makanannya iaitu seikat tebu yang dah dipotong2. Mula2 cuak gak nak bagi tapi lepas satu2 dia makan, seronok lak rasa. Then gajah2 tu dibawa mandi oleh pelatih masing2. Siap mandi, ada pertunjukan sikit oleh gajah2, rasanya group gajah yang lain. Gajah tu wat aksi macam tunduk hormat, berdiri 2 kaki, macam2 lagi la yang buat kita rasa kagum dengan gajah ni. Pastu dia tau nama masing2. Kalau pelatih panggil yang nama Siti, yang tu jela keluar, yang lain duk diam.

hubby dah seronok bagi gajah makan tebu
Lepas tu gajah2 tu dilepaskan ke tepi pagar supaya pelawat boleh bagi makan buah-buahan. Masa tu diorang sediakan betik. Mula2 memang cuak la kan sebab tadi bagi makan tebu pegang hujung jek, takkan terkena belalai gajah. Ini betik. Camne nak pegang hujung je. Kang belalai gajah tarik sekali tangan kita...kalau dia tak tarik pun, rasa geli gak tersentuh kulit dia. Huhu... Mula2 nak bagi makan tu, siap terjatuh lagi betik. Sian lak kat gajah tu. So bila dah start sian tu baru la berani lebih sket nak hulur betik kat dia. As expected memang tangan kena la belalai dia. Kulit dia kasar gila. Ok tak geli la. Sebab rasa macam kena kulit kayu je haha. Itu jela aktiviti last...bagi la gajah makan puas2 sampai waktu melawat tamat. Hehee..

Then kitorang balik, berkemas2 untuk gerak ke Kelantan lak, ikut Terengganu. ;)