Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Saturday, March 30, 2013

Interview

Baru2 ni dapat interview di Kuantan. Alhamdulillah, moga2 jadi rezeki kahwin untuk tinggal dekat dengan suami. Moga ini yang terbaik untuk kami berdua...

Asalnya saya dapat call begini, "Assalamualaikum, ni cik Honey ke? Saya Mohd dari ABCD.. awak ada hantar resume untuk apply keje sini kan? OK boleh awak datang interview esok?"

"Err...ya saya (tak perasan pun nama org tu apa, n nama company apa, tapi taula no kat Kuantan).. emm maaf sebab esok tak boleh...saya ada kat PJ ni. Minggu ni sebenarnya saya kena standby, tak boleh cuti sebab ganti colleague chinese.."   "eh, awak bukan kat...oh yelah terlupa saya, awak keje kat sana ya...kalau macam tu bila awak boleh datang?"   "Em, kalau reschedule minggu depan boleh tak?"    "Minggu depan...em takut interviewer tak free la. Minggu depan diorang busy..."    "Oh yeke.. kalau sabtu tak boleh ye encik?"    "Kita tak keje sabtu..isnin sampai jumaat je..ok la nanti saya cek dulu minggu depan boleh tak..hari apa yang awak free?"  (ini sudah bagus siap tanya hari)  "Em,,kalau boleh hari isnin atau jumaat..sebab mudah sikit untuk saya balik..."     "Ok then...nanti kita call semula lah..."     "Ok terima kasih.."

Lepas letak phone saya rasa berdebar2..company apa ni ek? Aku main jawab je ye..huhu... cek balik no phone. Then try Google. Cannot find la pulak walaupun guna Yellow Pages. Aduyai... tapi ada la naik no dekat2..dan saya agak je company tu.. ya..mungkin company yang hubby gi interview minggu lepas. Dah confirm dengan hubby, ya betul la kot company tu...post apa ni ek? QA exec? Buat apa pun xtau sebab main layang je resume..itupun hubby yang tolong hantarkan jadi saya xberapa pasti background company...dia produce apa...n especially kat mana..hoho..parah2..nasib baik hubby dah gi interview dan dia cite la background company tu... ;)

Esoknya saya call company tu untuk follow up pasal hari interview (itu pun lepas hubby tanya n ingatkan), 3 kali call dari tengah hari smpai petang, tapi  takde orang angkat atau return call. Takpe, esok call lagi hubby kata... Alhamdulillah, esoknya saya call, n orang yang sama angkat, dia kata dia jadualkan interview saya pada Jumaat depan...Alhamdulillah ;) Dah mudahkan satu step.. saya perlu cari alasan kenapa nak cuti....

Selepas solat Zohor saya borak sket dengan member ofis dan dia nasihatkan untuk ambil EL je. Kalau mintak cuti takut tak dapat sebab less than 7 days. Nanti kena ada alasan yang sangat kukuh pulak.. Huhu. Betul jugak tu. Tapi EL pun kena ada alasan. Apa ya? Huhu...tak kisahla..kemudian fikir. Yang penting balik dulu. Maka hari Khamis tu kebetulan keje sangat la belambak, berduyun2 sample...macam tau2 je aku nak cuti gi interview ni...hadoi.. Kebetulan mmg sakit perut so mana2 sample yang boleh delay tu saya delay jela. Jam dah 7.40... kena balik dah ni. Kalau tak pukul berapa la pulak bas ada nak balik Kuantan.

Balik, packing sikit2 sebab dah packing malam sebelumnya, then dah kul 8.10. Dalam hati pikir2, aku nak solat Maghrib dulu ke terus tunggu teksi, cepat2 naik lrt ke stesen bas? Then niat jamak takhir? Tapi....kalau dapat teksi lambat cmne ye..? Takpe. Call adik. Maybe dia boleh tolong hantarkan. "Salam.. Angah katne? Dah ada kat umah?" "Belum, kat ofis lagi.. kenapa?" "Oh saja tanya..akak nak gerak balik dah ni. Kunci umah angah ni akak pegang dulu la ek? (ayat cover taknak dia tau apa tujuan sbnr call dia, haha)"  "Aah akak pegang dulu la.. ok, papehal call la.."

Ok, disebabkan ada risiko dapat teksi lambat n mungkin terlepas Maghrib, maka saya mandi la dulu sket, solat then baru kuar umah. Masa kuar dah 8.25. Dapat teksi 8.30, naik lrt Taman Jaya 8.44, sampai LRT Titiwangsa kul 9.10 p.m. Tengok2 sume kaunter gelap kecuali Transnasional. Cuma ada ke Kuantan, paling awal kul 12.15 a.m. Erk??  Bas banyak jugak tapi kaunter lain dah tutup. Takpe, pegi Hentian Putra lak. Dalam hati berdebar gak, mintak2 la ada tiket. Sampai di Putra, memang tiket ke Kuantan habis. Hubby call suruh beli ke Kemaman la, dia nanti tunggu kat tol Jabor. Sian kat hubby kena drive jauh sket sebab dah tempah hotel kat Kuantan..huhu..

Alhamdulillah, dapat tiket bas Mara Liner kul 10 malam (which is lagi 10 minit masa tu). Tak  sempat beli pape makanan pun...lapar jugak tapi xpela, doa supaya xde apa masalah baik dari segi kesihatan mahupun perjalanan. Ok la jugak bas ni..boleh tahan laju. Kul 1 pagi dah sampai tol Jabor. Nampak hubby dah tunggu kat luar kete ;D   Dia dah belikan burger daging double + cheese 2biji, dia pun xmakan lagi. Aduhai...kalau saya yang tido je pun rasa lapar, inikan pulak dia yang drive. Lepas habis burger makan lagi roti bakar n fries kat kedai, then baru check in hotel. Pagi esoknya pun tak  prepare untuk interview jugak. Sakit perut lagi tapi boleh tahan la. Just call ofis kata xboleh datang sebab sakit perut. Hehe. Tengah hari gerak, sementara tunggu hubby solat Jumaat barula saya Google company website n ISO yang dia ada. Then baca2 sket pasal ISO, tapi tau jela kalau dah last minute baru nak baca memang xingat sangat la kan. Doa jelah supaya lancar je bercakap nanti ;)

Belum pukul 3 dah sampai depan pintu pagar company, tapi saya agak dalam 3.15 mcm tu boleh la gi daftar kat guard. Sampai je kat guard rupanya busy gila guard nak uruskan kemasukan lorry drivers + banyak gila phone call. Dah macam operator lak guard tu. Saya dah risau, kang saya lak yang dikira lambat hadir temuduga. Dah kecut perut...dah la ada sakit perut, hoho. Lebih kurang 3.25 petang dia bagi pass untuk masuk. Saya pun jalan ke arah bangunan yang hubby dah tunjukkan... buka pintu, saya expect ada meja receptionist, rupanya cuma ada sofa n meja. Ada pintu lagi untuk ke dalam tapi kena ada kad baru boleh masuk. Erk? Macam mana nak panggil orang ni.. Dah la xnampak sorang pun. Tunggu jela. Diorang tau la kot...

Tak lama pastu ada orang HR yang call hari tu, datang pass borang. Dia ada cakap isi borang depan belakang, tapi saya tak perasan lak. Isi bahagian depan je. Sambil isi tu dengan lajunya dia cakap, "Awak tau pasal ISO sume? Awak kalau boleh impress 2 orang boss kat dalam tu, bagus la. Kena impress ya, ingat."  Saya angguk2 je, uii seram jugak dengar ni. ISO? Aku baca nama n maksud je kot, kalau dia suruh explain point kang mampus la. Tetibe teringat HACCP. Alamak, mcm mana boleh lupa nak google tadi? Dah la tak hafal 7 principles HACCP. Tak boleh jadi ni. Kang tak dapat jawab ISO, lagi tak dapat jawab paling basic pasal HACCP, berkali2 ganda malu nanti. Oh no... cepat2 message hubby minta tolong dia google 7 principles tu. Lepas je saya tekan send, orang HR tadi datang semula untuk collect form. "Dah siap isi?" "Dah.."  Dia angkat form then baru perasan belakang tak isi.. "Eh, sorry, ada belakang sekali ek? Belum isi.."  "Kan tadi saya kata depan belakang.."  "Sorry2..."   Saya cepat2 isi, dalam hati dah rasa tak sedap. Awal2 lagi dah buat salah ni, aduii..

"Ok awak masuk bilik depan tu. Sekarang ya."

Meeting Room 2. Ada 2 orang lelaki dalam tu tengah berbincang. Sorang Melayu, sorang nampak mcm Melayu/Cina. Saya ketuk pintu, then bila diorang panggil masuk, saya bagi salam. Dua2 jawab salam. Oh Melayu rupanya...nasib baik. Hehe. Diorang terus suruh duduk   (cakap bahasa Melayu) tanya apa khabar, perkenalkan diri diorang, sorang plant manager, sorang lab manager, then terus speaking n suruh saya cerita background diri. Saya just cerita belajar kos apa, kat mana, result pun dia tanya so cakap jela.. cte pasal sekolah lak then dapat result apa. Asal lahir kat mana, membesar kat mana. Then dia pun kata oh u asal sini... sekarang nak balik keje tempat asal la ye.. Ok tell me about your current job...saya pun membebel la pasal jobscope sume. Bila dia dapat tau saya boleh audit...maka dah makin mendalam soalannya... saya teringat HACCP principles yang saya tanya hubby tadi, tak sempat nak tengok pun message. Kalau dia tanya matila...

Setakat soalan2 tentang audit dan situasi yang dia bagi, saya masih boleh jawab.. tapi memang saya tak ingat point betul2 la. Dalam banyak2 soalan, ada dua soalan yang saya tak boleh jawab. Dia suruh saya sebut apa PRP atau pre-requisite program.. saya explain la then bagi 3 contoh.. dia tanya, lagi selain 3 ni apa lagi..? Saya pun...mcm blur dah..tak ingat dah lain..apa lagi ekk..?? Then saya cakap je, I'm sorry, that's all that I remember.... (T_T) malu gak tapi xpela diorang tak pressure pun. Terus menerus soalan2 dari dua orang ni. Tak  berhenti. Kadang2 diorang cakap Melayu gak. Tapi jawab jela dalam English, huhu. Yang lab manager tu entah berapa kali kata ni ada last question.. 4, 5 kali kot last question dia. Ada antara last question tu dia tanya, "Agaknya apa improvement yang you boleh buat tentang incoming kat sini? Kita kat sini tak banyak incoming check macam you buat.."  

"Erm, I think I can help to develop new Work Instruction, if needed..and train people to do the checking.... such as if you want to check purity of oil...how many % of content of the ingredients....but in my current company we do not do it ourselves, we normally send to outside lab.."  Saya merepek je jawab, entah2 memang ada pun diorang buat.. 

"Ok, but the problem is in Kuantan there is no commercial lab, you see. So we have to rely on labs in KL... sometimes we need the results urgently so with this problem, long distance we cannot expect the results to be fast. Today you send out, tomorrow you want to know the results. Quite impossible to get it fast,right?"

"Yes I agree..so probably we can try to explore new methods and machinery to do the test ourselves...?"

"Yes but that one depends on management agreement, depends on our boss, normally machinery for lab is very costly. Any other idea?"

Saya pikir2 tapi dah takde idea...takpela taknak buat situasi jadi janggal nanti (lagi lama senyap lagi tak keruan kan) so saya just minta maaf n cakap saya terfikir idea tu je.. huhuuu...

Tak lama lepas tu dah habis bertukar2 soalan then dia cakap, maybe lepas ni kalau you berjaya, kita akan panggil untuk 2nd interview.. or maybe tak  perlu 2nd interview. Depends on our boss. Then saya minta boleh tak kalau nak ada 2nd interview, inform dalam 5 hari awal sebab quite susah untuk saya dapat cuti.. dia kata ok je no worry, mybe tak perlu datang sini, phone interview pun boleh.... (Oh, alhamdulillah..) 

Last2 tu, dia tengok form yang saya isi, dia cakap, "You dapat tau pasal keje ni dari siapa? Oh suami?"

"Ya,..dia ada datang interview sini jugak minggu lepas (padahal 2 minggu lepas, silap cakap)"
Saya pun bagitau terus nama.  

"Oh yes2...I remember that guy.."

"Tadi HR kata suami isteri xboleh kerja satu company, betul ke?"

"Eh tak la...boleh..tapi asalkan jangan satu department, atau department yang banyak deal together..kita tak nak ada conflict of interest,you faham kan?"  ;) yeay..ingat tak boleh langsung..hehe

Interview berakhir pukul 5. Tak terasa pun sejam lebih.. it was fun sebab interviewers sempoi...buat lawak.. Tapi cuak juga memikirkan pasal keje ni. Dia dah explain baru tau keje pasal apa. Moga Allah permudahkan semuanya jika ini bagus untuk saya dan suami... amin..... ;)














Jom jadi panel survey berbayar.. ;)

Mau share satu link best...hehe.. tak perlu bayar apa2 untuk join. Malah leh dapat points yang boleh ditebus kemudian kepada cash ;)

iPanel Malaysia

Nak cerita banyak2 pun tak guna...test sendiri la..hehe. Boleh join suka2 sebab tak rugi pun.. ^_^

My Personality Type

Suka2 je ambik Personality Test ni..hehe. Seronok pulak baca keterangan tentang diri sendiri:


You Are An ISTJ

The Duty Fulfiller

You are responsible, reliable, and hardworking - you get the job done.
You prefer productive hobbies, like woodworking or knitting.
Quiet and serious, you are well prepared for whatever life hands you.
You are conservative and down-to-earth. You hardly ever do anything crazy.

In love, you are loyal and honest. If you commit yourself to someone, then you're fully committed. 
For you, love is something that happens naturally. And you don't need romantic gestures to feel loved.

At work, you remember details well and are happy to take on any responsibility.
You would make a great business executive, accountant, or lawyer.

How you see yourself: Decisive, stable, and dependable

When other people don't get you, they see you as: Boring, conservative, and egotistical