Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Thursday, November 29, 2012

Baju akad nikah (& et cetera) : Bahagian 1

Kali ni mengenai baju akad nikah. 2 minggu lepas sangat la seronok sebab Selasa & Khamis cuti umum. Keje, cuti, keje, cuti, keje... then weekend ;D    Haruslah ambil kesempatan yang ada untuk persiapan kawin seterusnya (& penting!) iaitu mencari baju untuk akad nikah. Dah cop Cik Cahaya untuk teman cari & pilih2 baju yang sesuai. 

Hari Selasa kitorang pegi la ke Jalan TAR untuk usya2 baju pengantin, maaf Cahaya sebab saya lambat sampai..lambat bangun. Hehe. Dekat kul 10 baru smpai sana, tapi gerai2 pun banyak lagi belum buka. Range harga baju yang kitorg agak bkenan sepanjang Jalan Masjid India tu dalam 150 - 300 gitu. (Butik lain harga ye... 400++)... Paling excited nak gi usya kat Jakel sebenarnya sebab biasanya hujung tahun ada sale.. ;D

Sesampainya di Jakel, kitorg terus ke tingkat 4 & 5 untuk baju akad nikah yang siap punya. Banyak yang cantik2..tapi harga pun memang cantik la. Seribu lebih gitu. Tapi hari yang kitorang datang tu baru hari first dia nak buat promosi, baru nak tukar tag harga. Jadi pekerja2 dia pun  tak dapat nak advice lagi harga baju2 jadi berapa. Kalau based on last year punya sale, dari RM 1200 boleh jatuh jadi RM 360, kata pekerja dia la. Takpe, aim je dulu mana berkenan, Sabtu ni akan datang lagi dengan En Tunang ;)

**~~**~~**~~**~~**~~**

Then bila tiba hari Sabtu, lepas settle design kad kahwin kat Pandan Indah, kitorang gerak balik PJ dan naik LRT je ke Masjid Jamek sebab hujan lebat, takut jalan kat KL banjir kilat ke.. ada gak tak lepas Kancil saya. ;P    Terus serbu Jakel sebab konon yakin la harga dah jadi murah. Naik ke tingkat 5 dan mintak cuba baju pink pada patung (last piece). Agak ketat sebab maklumla badan tak macam patung kan, tapi beading dia sangat la cantik.

Bila tanya harga memang pengsan. Harga asal RM 1800, ada less 50% so dapatla RM 900. Hadoi. Mana baju yang dikatakan agak2 harga RM 360 tu. Bila cakap takpela, tak beli yang ni coz tak padan, pekerja2 dia bawak lagi berpasang2 baju lain2 warna...mak aii..selagi tak beli selagi tu la diorang duk suruh cuba baju tu baju ni. Dah malas sebenarnya sebab tau dah harga paling murah pun  RM 700. Tak sanggup!

Pekerja dia pulak asyik pujuk suruh beli..boleh alter la itu la ini la.. Tak nak beli tapi segan gak nak cakap, last2 saya kata je kitorang baru nak try2 fitting baju je ni....nantilah kalau dah decide baru datang semula. Then kitorang tengok cadar..ada yang RM 150, cantik gak dan bertepatan dengan warna yang saya nak iaitu putih/krim dan corak emas. (Dah beli Ahad baru2 ni)

Lepas keluar dari Jakel, kitorang usya jela semula baju kat kedai2 sepanjang Jalan TAR, nak jugak beli hari ni tak kisah la warna apa dan design macam mana. Desperate je nak settle cepat2. Haha. Last2 beli baju kurung warna turquoise, RM 170. Siap dipakaikan tudung & veil oleh tuan kedai (walaupun tak match dengan baju). Then cari baju melayu turquoise lak. Memang payah sebab turquoise ni bila letak dekat biru muda, dia nampak hijau. Bila letak kat hijau muda, dia nampak biru. Huhu... Round kat Semua House pun tak jumpa. Keesokannya, round PKNS Shah Alam lak, pun tak jumpa. Rasanya kena beli kain then tempah jahit la lagi senang..seperti yang dicadangkan oleh sorang pekedai kat situ. ;)


Part yang et cetera tu:

  1. Kat PKNS kitorang beli telekung, RM 90..buat hantaran.
  2. Beli cadar kat Jakel, RM 150 (seperti yang disebut di atas). Sebenarnya usya set cadar kat Sogo, ada nampak satu cadar kuning cair, macam minat gak la. Tengah call mak nak tanya pendapat, tetiba ada orang lain dah sambar. Bila tanya semula, pekerja dia kata yang tadi last piece. Kenapa saya selalu suka yang last piece? ;(
  3. Ternampak kasut lace yang cantik kat Renoma Sogo. Diskaun 20%. Oleh kerana saya sangat berminat dan tak mahu peristiwa "last piece" berulang, saya terus cuba, puas hati, beli je. RM 135.20. ;) mahal tapi takpela. Untuk kawin....rasanya nak pakai both untuk akad nikah dan sanding je. LOL.
  4. Dah beli  jugak kasut Onizuka Tiger untuk hantaran kepada si dia, RM 249 kot? Tak ingat.
  5. Jam tangan untuk si dia, Timex, RM 620. Mahal ye...tapi normal la harga jam macam tu kan? Hehe..
  6. Beli selendang half moon untuk match dengan baju akad nikah, RM 50 kat Bazar Jalan TAR. Mau beli manik hijau sebab nak match dengan manik kat baju. Dan jugak nak tambah manik kat baju sebab tersama pulak dengan baju tunang member. Beli yang dah siap gitu la gayanya. Kih3...
  7. Kat PKNS nampak kelambu pengantin RM 150...boleh juga kalau ada bajet lebih... ;) Kemudian la tu.. ;)

Akan balik pada hujung minggu ni untuk drop resume kat Kuantan, cari kain untuk baju melayu si dia, dan usya2 baju sanding....oh ye..bawak balik semua barang yang dah dibeli.. ;D

Dari kiri: Jam Timex, kasut Onizuka Tiger, set cadar Jakel, kasut Renoma, set lilin (abaikan), baju nikah turquoise dan selendang half moon biru muda, telekung. 


RM150 from Jakel. Ok la..menepati warna tema krim + gold.. =) simple je..

suka sangat kerawang lace kasut ni...hihi

Sambungan: Baju nikah bahagian 2

Wednesday, November 28, 2012

Kad kahwin: Bahagian 1

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

2 minggu lepas saya dan Encik Tunang pergi ke Pandan Indah untuk menempah kad kawin. Masa Pameran Pengantin kat PWTC hari tu kitorang ada book satu pakej kad kawin yang ada free kotak door gift. Kitorang amik pakej kad RM1.30/keping, dan bayar RM1oo sebagai deposit. Pusing2 cari jalan dgn Google Map jek + call tempat tu then akhirnya jumpa gak kedainya. 

Sesampainya di kedai, kami disambut oleh sorang staff ni. Dia mintak resit booking dan suruh kitorang pilih design kad. Dalam kepala memang dah niat nak ambil ada satu design kad ni, yang ada riben. Dah elok pilih, tetiba staff tadi cakap, "Oh, yang ada riben  tu kena tambah cas 50 sen satu ya..."

Ha..???? Tak tau pun. "Tapi masa tempah dulu orang tu cakap kad yang ada riben ni sama harga."

"Oh yeke. Jumpa siapa ya?"

"Jumpa En N. Dia tak cakap pun pasal ada cas tambahan ke apa. Kitorang memang tanya betul2 hari tu, dia cakap memang sama harga walaupun ada riben."

"Oh...N tu marketing. Dia salah cakap kot. Banyak jugak customer datang bgtau dia cakap lain...dia memang selalu salah cakap kat customer.."

"Dia takde kat sini ke hari ni? Kitorang datang ni pun sebab masa pameran tu dia cakap boleh datang jumpa dia kat kedai untuk bincang pasal design kad dengan kotak."

"Dia marketing, tak based kat sini. Dia cuma join kalau ada pameran je,..sorry ye.."

Kitorang argue lagi then ada staff cina tunjuk flyer, kat situ ada tulis siap2 yang harga kad tak termasuk riben. Kiranya macam salah kitorang la tak pergi baca betul2.

Dalam hati, adoii kena gak tipu. Huhu.. Fine. Mengalah jela. Lagipun ada riben ke takde ke bukan la hal besar sangat. Kitorang pilih jela design kad lain. Dah pilih kad, then kitorang tengok lak design kotak. Pun memang dah decide siap2 nak kotak macam mana, tinggal lagi nak tengok2 mana design lain yang lagi cantik ke apa ke. Sebab En N dulu menjanjikan pelbagai jenis design lagi kalau datang ke kedai. Tapi......bila tengok2, takde pun design lain. Semua pun memang ada tunjuk masa pameran dulu... Hm, ok, kitorang pun decide untuk kotak bertali yang dah pilih masa pameran dulu...

"Err....sorry, kotak ni hanya untuk pakej kad RM 1.80. Untuk pakej you ambil cuma boleh kotak ready-made." Staff cina tu bgtau kitorang.

Whattttt????!!! Tadi dah kena tipu pasal kad, lagi kena tipu pasal kotak? Apa lagi kejutan pasni agaknya..... Memang rasa tertipu sungguh, marah betul. Saya pandang En Tunang, macam mana ni...tak jadi la nak amik kalau macam ni. En Tunang pun marah gak coz kitorang amik pakej tu sebab dia janji bagi free kotak pape design pun. Yang besar sekali pun boleh. Alasan diorang tetap jugak sama. Maybe N xtau, xfaham....pergi explain lain kat customer..... Geram betul dengar.

En Tunang tanya diorang, "Boleh tak kalau kitorang cancel? Dapat balik deposit?"

"Boleh cancel..... boleh dapat balik duit..."

"Em cancel jela...kita ambil pakej ni sebab dia janji dapat kotak tu. Kalau tak boleh, takpelah, tak jadi la.."

Masa kitorang macam nak bangun untuk balik, tetibe staff cina tu kata, "Ok la..kalau you nak kotak tu, you boleh dapat, since N sudah janji macam tu pada you.. tapi kad dengan riben tu kita tak boleh bagi coz riben tu mahal."

Kitorang pun pikir2, em ok la. Dia dah kata ok untuk kotak, kitorang amik jela...lagipun malas dah nak cari lagi tempat lain. Tapi still rasa xpuas hati gak coz kena argue2 macam tu. Patutnya, masa booking kat pameran tu, suruh En N tu tulis siap2 kat resit, kad apa & kotak jenis apa yang kitorang boleh dapat. Baru takde argue2 kan...

Kitorang pun pilih design kotak, dan isi form untuk details dalam kad. Lepas tu pilih design badge untuk ahli keluarga. Malas nak fikir2 sangat design dan warna, so ikut je yang sedia ada tu. Lukiskan peta lokasi majlis (lukis tangan jek) dan designer diorang akan buatkan dalam komputer. Last sekali, bayar RM 600, dan dia janji minggu depannya akan email draf design kad kawin. Tapi sampai skrg pun tak dapat lagi draf. Huhu..kalau minggu ni tak dapat jugak, siapla..call terus.  ;)

Note: ok..dah shoot email kat vendor semlm, terus dapat reply pagi ni (29 nov 2012)..heheee.. tapi still kena ada pembetulan sana sini.. 

Klik sini untuk cerita kad kahwin bahagian 2...



Wednesday, November 7, 2012

Kursus Kahwin di Zura's Akademik ;)

السلام عليكم

Setelah sekian lama tak update blog..tup2 cerita pasal kursus kawin lak kan. Hehe.. Nak share + buat review je lah mengenai tempat kursus yang saya join baru2 ni. Saya asalnya tak ambil berat pun pasal kursus kawin sebab rasa macam, ala, sempat je..lambat lagi.. Macam tula memula pikir. Lepas tu hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan..dah pun sampai bulan November.. erk..tolak bulan ni, tinggal lagi 2 bulan..??? huhu..cepat je masa berlalu. Tetiba rasa gelabah jugak sebab beria prepare benda lain, kang kursus kawin yang wajib ni pulak tak buat. Kalau buat last minit kan ke tinggi risiko tak dapat tempat kosong dalam masa yang kita nak... Naya tu..tak pasal2 kena tangguh majlis lak kang.. Haru... ;p

Maka minggu lepas hari Selasa saya google la tempat2 kursus kawin yang berdekatan. Yang paling dekat adalah Zura's Akademik kat Bangsar. Yang lain ada la jugak kat Pasar Seni dan Pusat Bandar Damansara. Pilihan kedua kat Pasar Seni la in case takde kosong kat Zura's, sebab boleh naik LRT je. Kalau Damansara tu kena drive la pulak..jauh pun ye jugak. Nak mencari jalan pun satu hal, malas den bab2 cari jalan ni. hehe.. naik LRT je kan senang ;)

So saya pun call la tanya pasal tempat kosong... Dia kata ada, minggu ni pun boleh lagi. Tapi kalau nak book tempat kena datang sana bayar pendaftaran dulu RM 80. Ok..so saya pun ajak la adik lelaki saya teman, selamat sket. Walaupun tempat kursus tu kalau ikut dalam peta dekat je dengan stesen LRT Bangsar, tapi bahaya jugak kan kalau jalan sorang2. Alhamdulillah dia kata minggu ni dia takde pape plan, so boleh je nak teman gi tengok tempat and daftar sekali. 

Pagi Sabtu, dalam pukul 10 macam tu kitorang gi la naik LRT ke Bangsar. Lepas keluar ke arah Dataran Maybank, pergi ke kiri. Mula2 tercari2 jugak mana tempatnya sebab tak nampak nama bangunan. Zura's Akademik ni kat tingkat 2, Kompleks Niaga Utama Bangsar. Bangunan warna coklat, macam bangunan lama gak la. Ala2 Pertama Complex gitu...tapi lagi kecik. Kalau ikutkan review orang, Zura's ni tempat famous untuk kursus sebab ramai selebriti datang. Tapi bila tengok tempatnya, tak sangka gak la artis datang tempat gitu. Bukan nak kutuk, tapi dari segi facilities tu kurang memuaskan. Masa sampai tu ramai gak orang tengah beratur, sesi pendaftaran. Kitorang pun gi la daftar, bayar RM 80 sorang. Dia bagi fail pink untuk perempuan, fail kuning untuk lelaki. Kat dalam ada nota dan contoh2 dokumen. Pastu dia cakap minggu ni masih ada kosong, boleh terus join nanti. Pukul 1.50 petang start. Ok. Bagus jugak boleh join terus, awal skit settle. ;D

Saya pergi KL Sentral jap, bayar PTPTN, pastu tergoda pulak dengan pesta buku Islam kat situ...sebab ada jual novel diskaun 10%. Memang dah niat kalau ada mana2 pesta buku, nak cari novel Ramlee Awang Murshid, terutamanya siri Sunan yang tersayang. Haha. Pucuk dicita, ulam mendatang. Memang ada. Saya pun ambik la Cinta Sufi dengan Sutera Bidadari sebab yang awal2 dah baca. Siri terakhir, Sunan Musafir xde la pulak. Kalau ada mmg confirm saya amik jugak! ;)   Walaupun xpasti bila nak baca, yang penting koleksi ni harussss dimiliki..hehehe...

Lepas makan & solat Zohor di KL Sentral, kitorang gi Bangsar semula. Naik ke tingkat 2 untuk  ke dewan ceramah. Ramai orang. Maybe dalam 100 jugak kot. Tapi dewan tu tak besar mana, kipas & aircond pasang belaka tapi panas gak. Dari segi facilities tu memang kurang skit la. Boleh pulak masa tengah ceramah, black out tetibe. Haha. Sabar jela. Tapi takpe, kita datang untuk dapat ilmu (& paling penting nak cukupkan syarat untuk permohonan kawin). Best tak best, redah jela sampai tamat. Hari pertama ni tiada makanan disediakan, tapi ada la orang jual2 air & keropok kat luar dewan. Penat la jugak sebab duduk berjam2. Ada 3 penceramah, tapi sorang ustaz ni jela yang best sikit, buat lawak.. orang dari JAKIM. Topik covered hari Sabtu: Hubungan dalam keluarga, Prosedur permohonan, Akhlak suami isteri, perkhidmatan kaunseling. Ada sesi bergambar siap, esoknya akan dapat la gambar tu. Dan ada satu kejutan sikit di mana kitorang perlu isi surat akuan bujang, dan serahkan balik kat diorang beserta bayaran RM10. Huh. Tak taula kenapa mahal sgt. Ikut jela. Sesi hari pertama habis pukul 7.30 malam. Nasib baik adik ada teman. Kalau tak memang cuak gak la jalan sorg2 gelap2 situ. Huhu..

Then hari Ahad sesi dari 7.50 pagi - 6.30 petang. Memang awal sebab hari Sabtu half day je kan. Terpaksa la drive sebab LRT paling awal hari Ahad adalah pada pukul 8 pagi. Parking kat bangunan tu kena bayar RM5, peraturan baru. Hoho. Sebelum ni free... Ada kejutan lagi pada hari kedua iaitu masa collect gambar, tetiba dia pun kata, RM15 sorang untuk gambar. Adoi. Sabar jela. Dia cakap lepas tamat kursus, akan dapat 4 benda; Sijil Kursus Pra-perkahwinan, gambar rekod kedatangan, proof of attendance, dan surat akuan bujang yang dicop, 3 keping. Bunyinya macam semua tu free kan, covered dalam RM80 tu. Mana tau kena bayar macam2 lak. Sijil akan keluar pada hari Rabu bermula jam 2 petang, boleh la collect dengan yang lain2. Jangan nanti nak proof of attendance tu kena bayar lagi sudahla. Huhu.. Setakat ni pun dah RM105 habis sorang. Alhamdulillah minum pagi kul 10 dan makan tengah hari kul 1 disediakan... ;)

Topik hari Ahad lak: Akidah, Ibadah, Perkahwinan, Konflik, Komunikasi suami isteri, Pengurusan kesihatan, Talaq, fasakh, prosedur perceraian, dan last sekali ada sketsa akad nikah oleh peserta2 paksa rela, haha. Best jugak..

Anyway, terima kasih pada semua penceramah yang sudi kongsikan ilmu dan nasihat.. sebenarnya kebanyakan isi ceramah adalah mengenai ragam suami isteri yang kdg2 menimbulkan masalah sehingga berlakunya perceraian. Pasal prosedur tu skit je. Then lawak2 lebih kepada perangai isteri yang kaki shopping, kaki leter, kaki ngumpat, suka merajuk (mmg lawak bila ustaz mengajuk perangai kaum isteri), perbandingan isteri dulu dan sekarang...pendek kata perangai orang perempuan ni memang macam2 jadi suami kena sabar dan matang mengendalikan isteri masing2. ;)  

Tentang prosedur pula, apa yang saya faham ialah:
  • Lelaki perlu memohon terlebih dahulu untuk mendapatkan borang permohonan nikah dan surat kebenaran nikah. Mohon di pejabat agama paling hampir dengan tempat bermastautin. Misalnya kalau dia orang Pahang, kerja di Shah Alam, pergi ke pejabat agama di Shah Alam. Surat kebenaran nikah tu nanti kena bagi kat perempuan supaya perempuan boleh memohon.
  • Perempuan perlu memohon borang nikah kat pejabat agama mengikut alamat I.C. tak kisahla dia sekarang tinggal kat mana pun. Yang penting kena dapatkan dulu surat kebenaran nikah drpd lelaki, baru boleh proceed.
  • ujian HIV boleh buat di hospital swasta jugak, memandangkan kalau kat area KL ni memang lambat nak dapat appointment untuk ujian. Validity hanya selama 6 bulan dari tarikh nikah. Tapi tak pasti lak boleh tak buat dulu sebelum dapat surat kebenaran nikah tu. Lupa nak tanya. Huhu... pembetulan. **updated** Ujian HIV HANYA boleh dibuat di klinik/hospital kerajaan. Mungkin team Zura's Akademik masa ni pakai syllabus lama...huhuh
  • Negeri yang tidak memerlukan saksi borang semasa memohon borang nikah: W. Persekutuan, N. Sembilan, Melaka, Kelantan, Pahang, Sarawak.
  • Negeri yang tempoh mula memohon 1 bulan daripada tarikh nikah: Pahang, Sarawak, Kedah, Sabah, Brunei. Negeri lain adalah 3 bulan sebelum tarikh nikah.
Memandangkan saya akan nikah di Pahang, maka saya perlu memohon start 1 bulan daripada tarikh nikah. Dokumen yang saya perlu ada 7:
  1. Surat kebenaran nikah drpd pasangan
  2. Borang permohonan nikah dan fotokopi
  3. Sijil kursus dan fotokopi
  4. Surat akuan sumpah belum pernah berkahwin (mahkamah)
  5. Fotokopi kad pengenalan (pemohon & wali) yang telah disahkan
  6. Ujian HIV
  7. Sijil nikah ibu bapa (bagi anak sulung perempuan sahaja, kecuali W.P., semua pemohon perempuan perlu ada dokumen ini)
Dah ada lengkap semua dokumen, barulah pergi jumpa imam jurunikah di daerah masing2 untuk tandatangan....

p/s: Sebenarnya masih kurang jelas tentang step2 yang perlu...dah buat nanti baru tau n faham betul2..