Daisypath - Anniversary

Our Little Princess

Sunday, March 27, 2011

Alhamdulillah.... Thank you Allah..

Hari ni sangat lenguh kaki.

Berjalan sakan dari pukul 11 pagi sampai 9 malam. Heehe. Memula jalan2 usya blaus dan tudung kat Jalan TAR, tak sampai setengah jam, dua helai tudung bawal dah berada dalam genggaman. =) Lepas tu mak dgn ayah datang, skali dengan adik yang baru balik dari Jepun. Alhamdulillah dia selamat...

Then, kitorang makan lak kat Sogo. Seperti biasa mesti ada sale punya. Tak taula bila masa yang Sogo ni takde sale. Pelik gak. Huhu. Set cadar ngan comforter boleh tahan la murahnya.. Tapi barang tersebut bukan keperluan kami sekeluarga pada waktu ini jadi tak perlu membazir duit ye... hihi.

Then saya ikut adik g pameran kerjaya anjuran pemuda BN kat PWTC.. time ni dah lenguh kaki. Dah la ramai orang.. ramai lak pemuda2 BN tanya, "Kak/dik, dah daftar SPR blum..?" Saya jawab je dah. Haha. Padahal... =P

Dah tamat sesi kat PWTC, kitorang gi balik kat Jalan TAR sambil bershopping sakan.. dapat 3 blaus.. untuk diri sendiri, untuk mak dan untuk adik kat Beijing. Seronok ye berbelanja.. tapi nanti balik umah sakit pale lak tengok jumlah belanja dalam sehari. Hoho.. Takpela.. skali skala.. hehe..

Papepun, saya bersyukur sebab adik yang kat Jepun dah habis belajar...kerja pun dah menunggu.. Alhamdulillah.. Untuk seketika, bila bersama keluarga, saya terlupa akan keserabutan kerja di sini. Hehe. Alhamdulillah atas segala nikmatMu ya Allah..

Mari kita layan lagu Maher Zain.. hayati liriknya, mungkin akan membuat anda menangis..

Thursday, March 10, 2011

Pengajaran hari ini..

Saya rasa bersalah + malu hari ni. Mana taknya.. saya mungkin jadi punca seseorang kat production mengalami kecederaan. Huhu. Kisahnya mcm ni. Seperti biasa, kerja2 memang banyak yang urgent. Saya kena siapkan macam2 sample produk. Ada yang normal incoming (new container, new crop), ada yang pre-purchase. Memang banyak. Kebetulan, hari ni saya kena bagi GMP induction untuk pekerja2 baru. Dah habis masa banyak dah. Then, saya pergi la kitchen untuk step memasak brine kacang. Masa tu dah tengah hari, so saya fikir tak sempat la nak seaming can sebab orang production dah rehat. Jadi, saya masak dulu brine, then lepas waktu rehat baru la saya isi brine dalam tin yang berisi kacang, baru pergi seam.

Setelah mintak tolong operator masukkan dalam retort, saya pun balik ke ofis then sambung kerja lain. Agak2 pukul 5lebih saya boleh la jenguk semula kat production untuk ambil sample yang saya dah masak, seam dan retort tu. Tiba2, pukul 4.40, saya dikejutkan dengan berita bahawa orang production cedera masa nak ambil sample saya, tin meletup. Ofismate yang sampaikan berita tu pun tak pasti teruk ke x, jadi saya tak la gabra sangat sebab ini bukan first time sample meletup. Saya pun dengan selambanya sambung keje yang melambak lagi.... then..

"Honey, you turun sekarang kat production. OSH officer nak jumpa you.."

Alamak. Teruk ke kes tadi? Saya dah risau. Sambil turun dengan lajunya ke production, saya berdoa dalam hati moga2 semuanya OK. Sampai kat tempat kejadian, saya tengok kacang2 bersepai dalam retort tu. Habis kotor. Dari OSH officer tu la baru saya tau rupa2nya sorang operator Nepal terkena brine kacang yang panas tu kat mata. Tin tu meletup masa dia nak keluarkan sample. Luar mata bengkak tapi dalam mata macam ok. Tapi demi keselamatan diorang hantar jugak ke klinik untuk rawatan. Aduh,,..rasa bersalah gila.

Bila naik ke ofis, bos2 sume tau ada kes disebabkan sample saya. Huu..risau gila. Macam2 diorang suruh cek. Cek vacuum, double seam... saya decide untuk tanya RND senior exec pasal punca kejadian tu. Dia kata sebab utama adalah masa seaming, steam tak cukup panas. So xleh create vacuum. Ini mungkin disebabkan kecuaian operator yang tolong saya seam tadi. (tapi operator tersebut amat berpengalaman jadi kebarangkalian untuk dia cuai adalah amat rendah). OK, jadi saya faham bila xde vacuum dalam tin, tentulah udara kat headspace expand masa suhu tinggi dan menyebabkan tin pecah (tin yang menggunakan EOE, weak point kat end tersebut). Satu lagi punca ialah.... ini mebuatkan saya berdebar. Suhu produk yang rendah sebelum seaming turut menyebabkan xleh create vacuum. Rendah macam mana? Tanya saya. Bawah daripada 80 degree C. Oh! Baru saya tau.... tadi pun ntah berapa la suhu produk sebelum seam tadi. Memang la rasa panas lagi, tapi xbtul2 cukup panas. Saya xpernah terfikir lak kalau saya biarkan sekejap produk yang saya masak sebelum seaming bakal memberikan masalah macam ni. Saya rasa nak menangis bila memikirkan worst case yang boleh jadi, iaitu operator tadi buta sebab mata dia terkena brine yang amat panas...lebih panas dari air mendidih. Ya Allah.. aku memohon ampun atas kekhilafan diri pada hari ini.

Saya amat berharap operator yang jadi mangsa tu hanya mengalami cedera ringan saja.. aminn...

Namun, di sebalik kejadian hari ni, ada hikmahnya. Saya dapat refresh ilmu yang diajar oleh pensyarah2 food tech yang saya sayangi dulu.. dan tambah lebih pemahaman lagi melalui pengalaman dulu2 RND exec tersebut yang dia ceritakan pada saya. Sempat lagi dia tenangkan saya, jangan risau...bukan salah you...you tak sengaja..

Satu pengajaran yang bermakna buat saya.  Lain kali, jangan tunggu walaupun sekejap. Straight away pergi seam lepas masak. Huhu. Dan, kegagalan hari ni bermakna saya perlu ulang proses yang sama esok. Re-do the sample preparation. Pray for me everything gonna be smooth tomorrow.. =) Oh my...Saya rasa malu nak pergi balik production dan jumpa operator sume.... huhu..